Gyakran Ismétlődő Kérdések (GYIK)

 

A londoni magyar nagykövetség az alábbiakban összegyűjtötte az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok által a konzuli szolgálatnak leggyakrabban feltett kérdéseket, és az arra adott válaszokat.
 

1. Kell-e vízum az Egyesült Királyságba való beutazáshoz?

A magyar állampolgároknak az Egyesült Királyságba való beutazáshoz és itt tartózkodáshoz nincs szükségük vízumra; az uniós szabályoknak megfelelően a belépés csak közrendi, közbiztonsági és közegészségügyi megfontolásból tagadható meg.


2. Utazhatok-e még személyi igazolvánnyal, vagy már kötelező az útlevél?

A magyar állampolgárok az Egyesült Királyságba továbbra is érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak be. Ennek ellenére javasoljuk, hogy lehetőség szerint mindenki rendelkezzen érvényes útlevéllel és személyi igazolvánnyal is, mivel tudomásunk szerint nagyon sok helyi ügyintézéshez be kell küldeni az eljáró brit hatóságokhoz egy eredeti okmányt. Az úti okmányai érvényességének a figyelemmel kísérése mindenkinek a saját felelőssége. Kérjük, hogy lejáró, vagy elveszett okmányai pótlásáról szíveskedjenek időben gondoskodni! Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy elveszettként bejelentett, vagy lejárt úti okmánnyal senki se induljon útnak!


3. Meddig tartózkodhatok az Egyesült Királyságban?

A jelenlegi uniós szabályok szerint a magyar állampolgárok három hónapig korlátozás nélkül tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban. Három hónapot meghaladóan akkor, ha: a) igazolt munkaviszonyuk van, b) egyéni vállalkozók, c) tanulmányokat folytatnak és teljeskörű egészségbiztosítással, valamint elegendő forrással rendelkeznek vagy d) igazolni tudják, hogy önfenntartók, azaz rendelkeznek annyi pénzzel, amennyiből ők és családtagjaik meg tudnak élni, nem jelentenek terhet a fogadó ország szociális ellátórendszerére és teljeskörű egészségbiztosítással rendelkeznek.  


4. Kötelező-e kiváltanom a tartózkodási kártyát ahhoz, hogy itt tanulhassak, dolgozhassak?

Alaphelyzetben, ha a magyar állampolgár az Egyesült Királyságban él, dolgozik vagy tanul, nem szükséges regisztrációs igazolást vagy állandó tartózkodást igazoló okmányt igényelnie. Az Egyesült Királyságban tartózkodó EU/EGT állampolgárok regisztrációs igazolást  („registration certificate”) kérhetnek a brit hatóságoktól, ha kevesebb, mint 5 éve tartózkodnak itt; állandó tartózkodást igazoló okmány („permanent residence document”) akkor igényelhető, ha a tartózkodás eléri az 5 évet. Az okmányok kiváltása nem kötelező, vagyis nem azért tartózkodhatnak itt a magyar állampolgárok, mert a brit hatóságok tartózkodási okmány kiadását engedélyezték a számukra, hanem azért, mert EU-s állampolgárok, és megfelelnek a 3. pontban említett feltételeknek. (Az okmány tehát pusztán csak igazolja, de nem létesíti az itt tartózkodás jogát). Bizonyos juttatásokat ugyanakkor könnyebb igényelni ilyen okmány birtokában, és brit állampolgárságot is csak az kérhet, aki rendelkezik állandó tartózkodást igazoló okmánnyal. A tartózkodási okmány megléte egyes szolgáltatások igénybevételéhez vagy akár ingatlanvásárlásnál is hasznos lehet.

A jelenlegi (uniós) állandó tartózkodási kártya (permanent residence document) a brit kilépést (Brexitet) követően valószínűleg megszűnik majd és a Brexitet követően már nem lesz igényelhető. Az addig kiadott kártyákat előreláthatólag az új, „settled status” jogállásra kell majd „becserélni. A brit belügyi tárca (Home Office) ennek megfelelően mindenki belátására bízza annak eldöntését, hogy a Brexitig fennmaradó időben kiváltja-e még a tartózkodást igazoló dokumentumokat, igénylés esetén azonban javasolják az online formanyomtatvány kitöltését, mert egyszerűbb, gyorsabb és nem kell hozzá leadni az eredeti okmányokat. Felhívják a figyelmet arra, hogy  a referendum óta jelentősen megnőtt az igénylők száma, ugyanakkor a European Passport Return Service szolgáltatás bevezetésével már nem szükséges a kérelem elbírálásához az eredeti útlevelet beküldeni.


5. Mivel lehet jelenleg igazolni az állandó tartózkodás jogát?

Nincs teljeskörű és kimerítő felsorolása a támogató dokumentumoknak. A Home Office elfogad minden olyan dokumentumot, ami igazolja, hogy az illető nem jelent terhet a szociális ellátórendszerre, elegendő jövedelemmel/anyagi forrással rendelkezik, és nem tartózkodott az Egyesült Királyságon kívül egy éven belül összesen 6 hónapnál hosszabb ideig, továbbá rendelkezik a szükséges egészségbiztosítással, lakhatással, megélhetéssel, uniós állampolgárságát igazoló érvényes okmánnyal (pl. fizetési jegyzékek, bankszámlakivonatok, lakásbérleti szerződések, munkaszerződések, beszállókártyák stb).

Bár a fentieknek megfelelően a Home Office ígéretet tett arra, hogy a Brexit után nem a kérelmezőknek kell bizonyítaniuk a tartózkodási joguk meglétét. A brit állami adatbázisokban esetleg fellépő hiányosságok miatt javasoljuk, hogy aki a Brexit után is az Egyesült Királyságban kíván maradni, az elővigyázatosságból kezdje el gyűjteni a (folyamatos) tartózkodását, munkahelyét, biztosítását stb. (bármilyen módon, de hitelesen) igazoló dokumentumokat saját maga és családtagjai vonatkozásában is.


6. Mi lesz a magyar állampolgárok családtagjaival a Brexit után?

Az uniós állampolgárokkal élő családtagoknak, beleértve a gyermekeket, szintén „settled status”-ért kell folyamodniuk, amennyiben meg akarják őrizni a tartózkodási jogukat. Arra is lehetőség lesz, hogy a családtagok később csatlakozzanak az uniós polgárokhoz, amennyiben a családjogi kapcsolatuk (pl. házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat kötése) már 2020. december 31-én fennállt, illetve gyermekek esetében akkor is, ha 2020. december 31. után születnek.


7. Mit tegyenek azok a magyar állampolgárok, akik a 2019. március 29. és 2020. december 31. között érkeznek az Egyesült Királyságba?

Az ezzel kapcsolatos pontos szabályok később tisztázódnak majd. A jelenlegi tervek szerint azonban azok az uniós polgároknak, akik az átmeneti időszak alatt, vagyis várhatóan 2019. március 29. és 2020. december 31. között érkeznek az Egyesült Királyságba, még változatlan szabályok mellett utazhatnak be és tartózkodhatnak az Egyesült Királyságba(n) (ennek megfelelően például jogosultak lehetnek akár majd „pre-settled status”-ra is). Elképzelhető azonban, hogy az átmeneti idő alatt érkezőknek külön és kötelezően regisztráltatniuk kell majd magukat a Home Office-nál.


8. Mi tegyenek azok a magyar állampolgárok, akik 2020. december 31. után érkeznek az Egyesült Királyságba?

A 2020. december 31. után (vagyis a tervezett átmeneti időszakot követően) érkező uniós polgárokra vonatkozó szabályokról egyelőre még nincs információ. Rájuk majd a Brexit nyomán hatályba lépő új brit bevándorlási rendszer – jelenleg még nem ismert – szabályai fognak vonatkozni.


A honlapon található Brexittel kapcsolatos általános információkon és a regisztrációval kapcsolatos tudnivalókon túli további kérdés esetén természetesen készséggel állunk a magyar állampolgárok rendelkezésére, a brit tervekről azonban a magyar nagykövetség illetve konzulátus dolgozói is csak a brit féltől kapott tájékoztatás alapján tudnak információkat adni.