GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK (GYIK)

 

A londoni magyar nagykövetség az alábbiakban összegyűjtötte az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok által a konzuli szolgálatnak leggyakrabban feltett kérdéseket, és az arra adott válaszokat.
 

1. Kell-e vízum az Egyesült Királyságba való beutazáshoz?

A magyar állampolgároknak az Egyesült Királyságba való beutazáshoz és itt tartózkodáshoz jelenleg nincs szükségük vízumra; az uniós szabályoknak megfelelően a belépés csak közrendi, közbiztonsági és közegészségügyi megfontolásból tagadható meg.

2020. december 31-ig, tehát a Brexit követő átmeneti időszak végéig a jelenlegi beutazási szabályok maradnak révényben, vagyis a magyar állampolgárok továbbra is beutazhatnak (útlevéllel és személyi igazolvánnyal is), tanulhatnak és szabadon munkát vállalhatnak (vízum vagy regisztráció nélkül).

2021-től alapjaiban megváltozik a brit bevándorlási rendszer, a Parlament az erről szóló szabályozást 2020 folyamán fogadhatja el. A részletek egyelőre nem ismertek, azonban a brit kormány tervei szerint megszűnik az európai uniós jogból eredő szabad mozgás és azonos szabályok fognak vonatkozni minden bevándorlóra, vagyis a munkavállalási céllal beutazni készülő magyar állampolgároknak feltehetően vízumért kell majd folyamodniuk. Az uniós polgárok rövid célú beutazásai ugyanakkor valószínűleg vízummentesek lesznek. Hangsúlyozzuk, a brit Parlament még nem fogadta el az új szabályokat. Az is kiemelendő, hogy a változások várhatóan nem vonatkoznak majd azokra az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárokra, akik a regisztrációs rendszer keretében megszerezték a letelepedett jogállást vagy az ideiglenes tartózkodási engedélyt.


2. Utazhatok-e még személyi igazolvánnyal, vagy már kötelező az útlevél?

A magyar állampolgárok az Egyesült Királyságba továbbra is érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak be.

Brit tájékoztatás szerint azonban 2021 után, egyelőre bizonytalan időpontban kivezetik a személyi igazolványokat mint beutazáshoz használható okmányokat. Ez azokra az EU-s állampolgárokra is vonatkozik, akik megszerezték a letelepedett jogállást vagy az ideiglenes tartózkodási engedélyt!

A még bizonytalan menetrendre tekintettel fokozottan javasoljuk, hogy mindenki rendelkezzen érvényes útlevéllel és személyi igazolvánnyal is, arra is tekintettel, hogy tudomásunk szerint nagyon sok helyi ügyintézéshez be kell küldeni az eljáró brit hatóságokhoz egy eredeti okmányt. Az úti okmányai érvényességének a figyelemmel kísérése mindenkinek a saját felelőssége. Kérjük, hogy lejáró, vagy elveszett okmányai pótlásáról szíveskedjenek időben, a lehető leghamarabb gondoskodni! Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy elveszettként bejelentett, vagy lejárt úti okmánnyal senki se induljon útnak!


3. Meddig tartózkodhatok az Egyesült Királyságban?

A jelenlegi uniós szabályok szerint a magyar állampolgárok három hónapig korlátozás nélkül tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban. Három hónapot meghaladóan akkor, ha: a) igazolt munkaviszonyuk van, b) egyéni vállalkozók, c) tanulmányokat folytatnak és teljeskörű egészségbiztosítással, valamint elegendő forrással rendelkeznek vagy d) igazolni tudják, hogy önfenntartók, azaz rendelkeznek annyi pénzzel, amennyiből ők és családtagjaik meg tudnak élni, nem jelentenek terhet a fogadó ország szociális ellátórendszerére és teljeskörű egészségbiztosítással rendelkeznek.

A Brexit után 2020. december 31-ig továbbra is a jelenlegi tartózkodási szabályok maradnak révényben, ameddig a Brexitet követően kiérkező uniós polgárok továbbra is beutazhatnak (útlevéllel és személyi igazolvánnyal is), tanulhatnak és munkát vállalhatnak szabadon (vízum vagy regisztráció nélkül).

Felhívjuk a figyelmet, hogy az uniós polgárok, köztük a magyar állampolgárok a 2021. június 30. után csak „settled status” vagy „pre-settled status” (vagy más, a későbbi bevándorlási szabályok szerinti engedély) birtokában maradhatnak az országban.


4. Kötelező-e kiváltanom a tartózkodási kártyát ahhoz, hogy itt tanulhassak, dolgozhassak?

A jelenlegi (uniós) állandó tartózkodási kártya (permanent residence document) a brit kilépést (Brexitet) követően megszűnt és a Brexitet követően már nem igényelhető. Az eddig kiadott kártyákat az új, „settled status” jogállásra kell „becserélni”.

Alaphelyzetben, ha a magyar állampolgár az Egyesült Királyságban él, dolgozik vagy tanul, nem szükséges regisztrációs igazolást vagy állandó tartózkodást igazoló okmányt igényelnie; ez a Brexitet követően az átmeneti időszak, tehát 2020 folyamán sem változik meg. Az Egyesült Királyságban tartózkodó EU/EGT állampolgárok korábban regisztrációs igazolást  („registration certificate”) kérhettek a brit hatóságoktól, ha kevesebb, mint 5 éve tartózkodtak itt; állandó tartózkodást igazoló okmány („permanent residence document”) akkor volt igényelhető, ha a tartózkodás elérte az 5 évet. Az okmányok kiváltása nem volt kötelező, vagyis nem azért tartózkodhattak itt a magyar állampolgárok, mert a brit hatóságok tartózkodási okmány kiadását engedélyezték a számukra, hanem azért, mert EU-s állampolgárok, és megfelelnek a 3. pontban említett feltételeknek. (Az okmány tehát pusztán csak igazolta, de nem létesíti az itt tartózkodás jogát). Bizonyos juttatásokat ugyanakkor könnyebb igényelni ilyen okmány birtokában, és brit állampolgárságot is csak az kérhetett, aki rendelkezett állandó tartózkodást igazoló okmánnyal. A tartózkodási okmány megléte egyes szolgáltatások igénybevételéhez vagy akár ingatlanvásárlásnál is hasznos lehet. A Brexitet követően ugyanakkor az állandó tartózkodási kártya már nem igényelhető, az EU-s polgároknak az új „EU Settlement Scheme” rendszerbe kell regisztrálniuk legkésőbb 2021. június 30-ig. A korábban kiadott „permanent residence document” kártyát egyszerűsített eljárásban kell becserélni az új jogállásra.

 


5. Mivel lehet jelenleg igazolni az állandó tartózkodás jogát?

Nincs teljeskörű és kimerítő felsorolása a támogató dokumentumoknak. A Home Office elfogad minden olyan dokumentumot, ami igazolja, hogy az illető nem jelent terhet a szociális ellátórendszerre, elegendő jövedelemmel/anyagi forrással rendelkezik, és nem tartózkodott az Egyesült Királyságon kívül egy éven belül összesen 6 hónapnál hosszabb ideig, továbbá rendelkezik a szükséges egészségbiztosítással, lakhatással, megélhetéssel, uniós állampolgárságát igazoló érvényes okmánnyal (pl. fizetési jegyzékek, bankszámlakivonatok, lakásbérleti szerződések, munkaszerződések, beszállókártyák stb).

A Brexit után alapesetben nem a kérelmezőknek kell bizonyítaniuk a tartózkodási joguk meglétét. A brit állami adatbázisokban esetleg fellépő hiányosságok miatt azonban javasoljuk, hogy aki a Brexit után is az Egyesült Királyságban kíván maradni, az elővigyázatosságból kezdje el gyűjteni a (folyamatos) tartózkodását, munkahelyét, biztosítását stb. (bármilyen módon, de hitelesen) igazoló dokumentumokat saját maga és családtagjai vonatkozásában is.


6. Mi lesz a magyar állampolgárok családtagjaival a Brexit után?

A magyar állampolgárokkal élő családtagoknak, beleértve a gyermekeket, szintén „settled status”-ért kell folyamodniuk, amennyiben meg akarják őrizni a tartózkodási jogukat. Arra is lehetőség lesz, hogy a családtagok később csatlakozzanak a magyar állampolgárokhoz, amennyiben a családjogi kapcsolatuk (pl. házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat kötése) már 2020. december 31-én fennállt, illetve gyermekek esetében akkor is, ha 2020. december 31. után születnek.

Ezt követően az új brit bevándorlási rendszerben lehet majd kérelmezni a családegyesítést, ennek szabályai azonban jelenleg még nem ismertek.


7. Mit tegyenek azok a magyar állampolgárok, akik a Brexit időpontja (2020. január 31.) és 2020. december 31. között érkeznek az Egyesült Királyságba?

jelenlegi tervek szerint azok az uniós polgárok, akik az átmeneti időszak alatt, vagyis 2020. január 31. és 2020. december 31. között érkeznek az Egyesült Királyságba, még változatlan szabályok mellett utazhatnak be és tartózkodhatnak az Egyesült Királyságba(n) (ennek megfelelően például jogosultak lehetnek akár majd „pre-settled status”-ra is). 


8. Mi tegyenek azok a magyar állampolgárok, akik 2020. december 31. után érkeznek az Egyesült Királyságba?

A 2020. december 31. után (vagyis a tervezett átmeneti időszakot követően) érkező uniós polgárokra vonatkozó szabályokat még nem fogadta el a brit Parlament (ld. 1. kérdés).


9. Jogosítványok

2020. december 31-ig, vagyis az átmeneti időszak végéig a jelenlegi szabályok változatlanok maradnak (a vezetői engedélyeket az eddigiek szerint lehet használni). 


10. Háziállatok

A háziállatok szállításáról itt található angol nyelvű információ: https://www.gov.uk/guidance/pet-travel-to-europe-after-brexit


A honlapon található Brexittel kapcsolatos általános információkon és a regisztrációval kapcsolatos tudnivalókon túli további kérdés esetén természetesen készséggel állunk a magyar állampolgárok rendelkezésére, a brit tervekről azonban a magyar nagykövetség illetve konzulátus dolgozói is csak a brit féltől kapott tájékoztatás alapján tudnak információkat adni.

 

Az új, „EU Settlement Scheme” rendszert a brit belügyi tárca működteti, így azzal kapcsolatban a brit hatóságok tudnak felvilágosítást adni az esetlegesen felmerült problémákról. Bármilyen, az eddigiekhez képest a kilépést követően felmerült megkülönböztetést ugyanakkor jelezhetnek a konzulátus, illetve a nagykövetség munkatársainak is, mivel ennek alapján tudunk szükség esetén a brit kormányzat felé visszajelezni.