7. Jogosítványok

Vezetés az Egyesült Királyságban külföldi jogosítványokkal

Kérjük, hogy ezzel kapcsolatban  olvassák el a brit kormány külföldi jogosítványokra vonatkozó tájékoztatóját.

Vezetés Magyarországon brit jogosítvánnyal

https://www.gov.uk/guidance/driving-in-the-eu-uk-licence-holders-living-in-the-eu#hungary

2021. január 1-től a brit vezetői engedélyek -  az EU országok szempontjából - harmadik ország által kiállított vezetői engedélynek minősülnek függetlenül attól, hogy az okmány kiállítására a BREXIT előtt vagy után került sor.

Az Európai Unió tagállamai a vezetői engedélyekkel kapcsolatos eljárások során a vezetői engedélyekről szóló 2006/126/EC Irányelv (a továbbiakban: Irányelv) rendelkezései által meghatározott keretek között járnak el. Az Irányelv a harmadik országok által kiállított vezetői engedélyek tekintetében a tagállamok hatáskörében hagyta a vonatkozó rendelkezések meghatározását. Ennek megfelelően a magyar hatóságok kizárólag a brit vezetői engedély magyarországi használata tekintetében illetékesek. A harmadik országok által kiadott vezetői engedélyekkel kapcsolatos magyar rendelkezéseket a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII.28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) határozza meg. Tekintettel arra, hogy Egyesült Királyság 2018. március 28-án ratifikálta az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményt, így a Kr. 17. § (4) bekezdése szerint a brit vezetői engedély a Magyarország területén történő tartózkodás kezdetétől számított egy évig jogosít járművezetésre, ezt követően a külföldi vezetői engedélyt kérelemre magyar vezetői engedélyre kell honosítaniA többi uniós tagállam vonatkozásában a brit kormány honlapján találhatóak információk, ide kattintva: https://www.gov.uk/guidance/driving-in-the-eu-uk-licence-holders-living-in-the-eu

Hangsúlyozzuk, hogy a vezetői engedély tekintetében a vezetői engedély jogosultjának állampolgársága nem bír jelentőséggel. A használatra vonatkozó rendelkezések alapja a kiállító ország státusza.  

 

« VISSZA