1. Kell-e vízum az Egyesült Királyságba való beutazáshoz?

2021. január 1-től a brit kormány vízumrendszert vezetett be. Az uniós polgárok belépéséről szóló tájékoztató megerősíti a legfeljebb hathónapos vízummentes belépés lehetőségét, azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2021. október 1. után főszabályként a belépőknek útlevéllel kell igazolniuk magukat, a személyazonosító igazolványokat ettől az időponttól nem fogadják majd el. Kivételt képeznek a letelepedett vagy előzetesen letelepedett státusszal rendelkezők, akik esetében a belépést 2025. december 31-ig személyivel is lehetővé teszik.

A 2021. január 1. után érkező magyar állampolgároknak a munkavállaláshoz és a tanulmányok folytatásához is vízumot kell kérvényezniük a brit hatóságoknál. Az egyes vízumkategóriákra vonatkozó feltételek és az eljárás menete kapcsán kérjük keressék fel a brit kormány angol és magyar nyelvű vízumtájékoztatóit.

Kiemelendő, hogy a változások nem vonatkoznak azokra az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárokra, akik az EUSS regisztrációs rendszer keretében megszerezték a „settled status”-t vagy „pre-settled status”-t. 

« VISSZA