10. Egyetemi hallgatóként a járvány miatt digitális oktatásban veszek részt Magyarországról. Hogyan érinti ez az egyesült királyságbeli státuszomat?

Tudomásunk szerint a brit egyetemek még a távoktatásban résztvevő külföldi diákoknak (akik esetében állandó, vagy szokásos tartózkodásról nem beszélhetünk) is általában azt javasolták, hogy online nyújtsák be a pre-settled status iránti kérelmet 2020. december 31. előtt azon okból, hogy a tanulmányok miatt a későbbi, esetleg gyakori személyes megjelenést igénylő esetekben a beutazás ne okozzon problémát.

A hivatalos tájékoztatásokban valóban az szerepel, hogy a settled status egyik előfeltétele a kérelmet megelőző öt éves időtartam alatt a folyamatos itt-tartózkodás (continuous residence), illetve évente legalább 6 hónapos itteni jelenlét. A kormányzati honlap a kivételek között említi az alaposan megindokolt távollétet egy alkalommal 12 hónapra:  https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/what-settled-and-presettled-status-means .

A szabályozás a járványügyi intézkedések bevezetése előtt született, így nem térhetett ki a jelenlegi rendkívüli egészségügyi vészhelyzetre és utazási / oktatási korlátozásokra.

A koronavírus kapcsán a 2020 december közepén megjelent EU Settlement Scheme útmutatóban ( https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-eu-settlement-scheme-guidance-for-applicants ) külön nevesítik az egyetemi hallgatókat, miszerint a járványhelyzet okán egyszeri 6-12 hónap közötti távollét nem szakítja meg az öt éves jogszerző időszakot:

“If you are a student who was studying in the UK and are studying outside the UK because of coronavirus, that absence will not cause you to break your continuous qualifying period, where it is for a single period of more than 6 months but not more than 12 months, during your 5-year continuous qualifying period.”

Mindazonáltal hiteles információt a kérdésben az alábbi elérhetőségeken az illetékes brit hatóságok nyújtanak:

“If you’re inside the UK
Telephone: 0300 123 7379
Monday to Friday (excluding bank holidays), 8am to 8pm
Saturday and Sunday, 9:30am to 4:30pm
Find out about call charges

If you’re outside the UK
Telephone: +44 (0)203 080 0010
Monday to Friday (excluding bank holidays), 8am to 8pm
Saturday and Sunday, 9:30am to 4:30pm
Find out about call charges

Budapesti brit nagykövetség:

Tel: +36 (1) 266 2888

Fax: +36 (1) 266 0907

Contact form for consular enquiries, including on your rights after the UK’s exit from the EU:
www.gov.uk/contact-consulate-budapest

« VISSZA