2. Utazhatok-e továbbra is személyi igazolvánnyal, vagy már kötelező az útlevél?

2021. október 1-től az uniós polgároknak - köztük a magyar állampolgároknak - érvényes útlevélre van szüksége az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. A személyi igazolványokat a továbbiakban nem fogadják el érvényes úti okmányként. Aki nem rendelkezik érvényes útlevéllel, annak beutazását megtagadhatják a határon.  

Kivételt képeznek az EU Settlement Scheme (EUSS) keretében letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státuszt szerzett magyar állampolgárok (uniós polgárok), akik esetében a belépést 2025. december 31-ig még személyivel is lehetővé teszik. Ennek a személyi körnek külön javasolt odafigyelnie arra, hogy az EUSS rendszerben is az az okmány legyen feltöltve, amivel utazik. 

További információkért és kivételekért látogassanak el a következő weboldalra: https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-as-an-eu-eea-or-swiss-citizen 

Az úti okmányai érvényességének a figyelemmel kísérése mindenkinek a saját felelőssége. Kérjük, hogy lejáró, vagy elveszett okmányai pótlásáról szíveskedjenek időben, a lehető leghamarabb gondoskodni! Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy elveszettként bejelentett, vagy lejárt úti okmánnyal senki se induljon útnak!

« VISSZA