Frissítve: 2020. október 13. 

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Ezen az oldalon igyekeztünk összegyűjteni azokat a kérdéseket (és az azokra adott válaszokat), amelyekkel a koronavírus járvány kapcsán leggyakrabban megkeresték a nagykövetségünket. Kérjük, hogy tekintse át ezeket, és amennyiben mégsem talált választ a kérdésére, akkor elsősorban emailen, a konz.lon@mfa.gov.hu címen keresheti a londoni nagykövetséget. Skóciai vonatkozású kérdésekkel közvetlenül a nagykövetség Edinburgh-i Alkonzulátusához fordulhat a konz.edi@mfa.gov.hu címen. 

1. Lejárt/ hamarosan lejár az útlevelem/ személyi igazolványom. Hogyan tudom megújítani a jelen helyzetben?

A járványügyi korlátozások enyhítésének köszönhetően júniustól Londonban, Manchesterben és Edinburgh-ben is újraindulhatott az ügyfélfogadás, valamint a tiszteletbeli konzulok hoz is lehet fordulni.  

Jelenleg normál rendben folyik az ügyintézés, természetesen a járványügyi előírások/óvintézkedések betartása mellett. A londoni és edinburgh-i újranyitással kapcsolatban a honlapunk "Fontos konzuli információk" menüpontjában tájékozódhat, a manchesteri újranyitásról pedig a https://manchester.mfa.gov.hu oldalon.

Sürgős hazatérési szándék esetén a lenti 6. pont irányadó! 

2. Haza szeretnénk utazni/ költözni. Vannak utazási korlátozások a járvány miatt? Beengednek az országba?

Ebben a pontban az általános magyarországi beutazási szabályokat foglaltuk össze a 408/2020 (VIII.30.) Korm. rendelet alapján. Az autós hazatéréssel a következő, 3. pont foglalkozik. A magyarországi karantén-szabályokról ezt követően a 4. pontban olvashat. 

Magyar állampolgárok Magyarországra bármikor, bármilyen körülmények között hazatérhetnek. Ugyanakkor a legtöbb országot már elérte a járvány második hulláma, ezért a vírus behurcolásának megakadályozása érdekében a magyar Kormány szigorú határvédelmi intézkedéseket rendelt el.

SZEPTEMBER 1-TŐL az egyes országok színek szerinti besorolása megszűnt: a beutazási szabályok egységesek függetlenül attól, hogy ki honnan érkezik. Magyar állampolgárok (és okirattal igazolt külföldi családtagjaik) továbbra is bárhonnan külön engedély nélkül hazatérhetnek, magyar családtaggal nem rendelkező külföldi állampolgárok azonban főszabály szerint nem léphetnek be az országba, kivéve aki:

a) Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja;

b) rendelkezik az  idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes, Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az  erről szóló okmányt belépéskor bemutatja;

c) magyarországi sportszervezetnek a  sportról szóló törvény szerinti versenyzője, illetve sportszakembere, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére;

d) a  külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen magyarországi sportszervezet általi –névre szólóan kiadott – meghívással, illetve delegálással részt vevő személy, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére;

e) hivatalos látogatás céljából lépi át a határt

Bizonyos feltételekkel beléphetnek továbbá a katonai konvojok, kapcsolt vállalkozások tisztségviselői/munkavállalói, üzleti céllal utazók, a szomszédos államok állampolgárai 30km-es sávban,  átutazók a kijelölt útvonalon (humanitárius korridor - bővebben ld. 13. pont), sportesemények résztvevői,  továbbá azok, akiknek beutazását az országos rendőr-főkapitányság méltányosságból engedélyezte. A méltányossági engedély kérelmezésére vonatkozó részletes szabályokat az 5. pont tartalmazza. Az országba történő belépéskor mindenki egészségügyi ellenőrzésen esik át (testhőmérés és kikérdezés), majd az eredménytől függően - fertőzés gyanúja esetén - kijelölt karanténba, egyébként pedig 10 napig hatósági házi karanténba kell vonulnia. A karanténszabályokra (illetve karantén alóli mentességre) vonatkozó részletes információkat a 4. pontban találja.

A Magyarországra történő belépés mindenkor hatályos szabályaival kapcsolatban a Rendőrség honlapján , valamint a koronavirus.gov.hu oldalon találhatnak részletes tájékoztatást.

Amennyiben sem a Nagykövetség honlapján, sem a Rendőrség honlapján nem talál választ a magyarországi határátlépéssel kapcsolatosan felmerülő kérdésére, kérjük forduljon közvetlenül a Rendőrséghez: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek, vagy érdeklődjön a Koronavírus Ügyeleti Központnál a koronavirus@1818.hu email címen. A Koronavírus Ügyeleti Központ külföldről is hívható telefonszáma + 36 1 550 1825.

3. Autóval lehetséges a hazatérés?

Igen, továbbra is lehetséges az autós hazatérés is. A Csalagút/ Eurotunnel üzemel, a kompközlekedés korlátozottan, de szintén működik. Javasoljuk, hogy a választott hajózási társaságnál ellenőrizék, hogy az éppen közlekedik-e. A brit – francia, francia- belga, belga-holland, holland-német, német-osztrák, osztrák-magyar határok mind járhatóak, helyenként bizonyos feltételekkel (pl. benzinkutakon kötelező maszkhasználat, távolságtartási szabályok, stb.). A pontos, naprakész feltételeket indulás előtt javasolt ellenőrizni közvetlenül az átutazással érintett országok londoni nagykövetségének honlapján, vagy telefonos/ e-mailes elérhetőségein, mivel a járvány alakulásának függvényében a helyzet gyorsan változhat. 

Szeptember 1-jén éjféltől valamennyi magyarországi közúti határátkelőhelyen visszaállt a határellenőrzés, így az előző pontban ismertetett egészségügyi ellenőrzésre, valamint hatósági házi karantén esetén az ajtóra kiragasztandó matrica átadására az autóval beutazók is számíthatnak. 

A Magyarországra történő belépés mindenkor hatályos szabályaival kapcsolatban részletes tájékoztatás a Rendőrség honlapján olvasható.

A magyarországi határátlépéssel kapcsolatos további kérdés esetén közvetlenül a Rendőrségnél: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek vagy a Koronavírus Ügyeleti Központnál a koronavirus@1818.hu email címen lehet érdeklődni. A Koronavírus Ügyeleti Központ külföldről is hívható telefonszáma + 36 1 550 1825.

A karanténszabályokra (illetve karantén alóli mentességre) vonatkozó részletes információkat a következő pontban találja. Ezek a szabályok egységesek függetlenül attól, hogy valaki repülővel vagy autóval utazik Magyarországra.

A külföldi családtagok beutazására vonatkozó szabályokról az 2. és az 5. pontban olvashat.

4. Ha hazautazom, karanténba fogok kerülni? 

Ebben a pontban a magyarországi karantén-szabályokat foglaltuk össze. A brit karantén-szabályokért görgessen a 9. ponthoz!

Szeptember 1- től megszűnt az országok szerinti besorolás, mindenkire egységes karantén-szabályok vonatkoznak. Aki az államhatárra érkezik, beléptetéskor kötelező egészségügyi ellenőrzésen eshet át (testhő mérés és kikérdezés), amelynek tűrésére köteles. Az ellenőrzés eredményétől függően - fertőzés gyanúja esetén - kijelölt karanténba, vagy - ha fertőzés gyanúja nem merült fel - 10 napos hatósági házi karanténba kell vonulni. Utóbbi esetben a határon átadják a karanténra utaló hatósági jelet (piros matrica), amit hazatérve ki kell ragasztani az ajtóra. A Rendőrség kérése, hogy a beléptetés során a várakozási idő csökkentése érdekében mindenki kitöltött és aláírt --> karantén-űrlappal érkezzen a budapesti reptérre. A karantén-űrlap kitöltése mindenki számára kötelező, és azért szükséges, hogy az ott megadott címadatok alapján tudják értesíteni a karantén helyszíne szerint illetékes járási népegészségügyi osztályt (területi járványügyi hatóság), aki nyilvántartásba veszi a karanténra kötelezett személyt. A határról közvetlenül a karantén helyszínére kell menni, és onnan 10 napig (vagy a karantén alóli mentesítő határozat kézhezvételéig) csak a területi járványügyi hatóság engedéllyel lehet kimozdulni. A karantén-szabályok betartását a hatóságok személyesen vagy - önkéntes letöltés esetén - az erre a célra kifejlesztett --> mobil alkalmazás útján ellenőrzik. A karantén alóli mentesülés feltétele, hogy a beutazást követően 5 napon belül, 48 óra eltéréssel elvégzett, két PCR teszt eredménye is negatív legyen. A karantén alóli mentesüléshez kizárólag a Magyarországon elvégzett teszt fogadható el, és csak a második negatív teszt után lehet felmentést kapni a további karantén alól. 

A karantén alóli mentesítés ügyintézésének menete a következő. 

Az országba lépést követően kérelmet kell benyújtani a területi járványügyi hatóságnak, amely a karantén helyszíne szerint illetékes járási/ Budapest esetén kerületi népegészségügyi osztály. A kérelmet ügyfélkapun keresztül vagy email útján szükséges benyújtani. Az illetékes népegészségügyi osztályt, illetve elérhetőségét --> erre a linkre kattintva lehet kikeresni, amennyiben tudja, hogy a karantén helye szerinti település melyik járáshoz tartozik. Ha ezt nem tudja, akkor először írja be a jarasinfo.gov.hu oldalon a járáskeresőbe a település nevét, ahol a karantént tervezi, majd a járás ismeretében a fenti linken tudja kikeresni a járáshoz tartozó népegészségügyi osztály email címét. Ha a kérelmet nem emailen szeretné benyújtani, akkor az ügyfélkapura történő bejelentkezés után a https://epapir.gov.hu/ felületen a Dokumentumok alatt töltheti fel a kérelmet, amelyet a karantén helyszíne szerint illetékes járási/ Budapest esetén kerületi népegészségügyi osztályhoz kell elektronikusan megküldeni. Függetlenül attól, hogy milyen módon kerül benyújtásra a kérelem, annak 3000 forintos díját utalással kell kiegyenlíteni a Magyar Államkincstár által vezetett Eljárási illetékbevételi számlára, melynek száma: 10032000-01012107. A kérelmező ezután kapja meg az engedélyt, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént, és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet. Tesztelést (beleértve a gyermekek tesztelését) biztosító magyarországi intézmények listája ---> ezen a linken érhető el. Szeptember 21. óta egy tesztért legfeljebb 19.500 forintot kérhetnek a szolgáltatók. (Az állam csak annak végzi el térítésmentesen a tesztelést, akinél felmerül a fertőzés kockázata.)

Ha mindkét elvégzett PCR-teszt eredménye negatív, akkor a területi járványügyi hatóság határozatot ad ki a hatósági házi karantén alóli felmentésről, amit elektronikusan(emailben vagy ügyfélkapun) küldenek meg. Csak a határozat megérkezését követően hagyható el a karantén és vehető le az ajtóról a piros cédulás karantén figyelmeztetés. 

Fontos megjegyezni, hogy a tesztelési kötelezettség nem kötött korhatárhoz, így a kisgyermekek sem mentesülnek. A fenti linken (tesztelést biztosító intézmények listája) külön ki van emelve, hogy Magyarországon mely intézményekben végzik el gyermekeknél a tesztelést. 

A tranzitforgalom (átutazás) kivételt képez a karanténszabályok alól, ugyanakkor az egészségügyi vizsgálatokra ezekben az esetekben is sor kerülhet a határon. 

További részleteket a magyarországi karantén-szabályokról, illetve aktuális járványügyi intézkedésekről  (pl. maszkviselési szabályok) a koronavirus.gov.hu weboldalon olvashat.

A karantén-szabályokkal kapcsolatos egyedi kérdések megválaszolására a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), valamint a területi járványügyi hatóságok (járási/kerületi népegészségügyi osztály) az illetékesek. Éppen ezért egyedi kérdésekkel kérjük közvetlenül a magyarországi tervezett tartózkodási hely szerint illetékes járványügyi hatóságot (járási hivatali népegészségügyi osztályt) megkeresni. Az elérhetőségeket a fent ismertetett módon tudja kikeresni. 

Az Egyesült Királyságba történő beutazásról, illetve brit karantén-szabályozásról a 9. és 23. pontokban olvashat!

5. Külföldi családtagomat / ismerősömet be fogják engedni Magyarországra? 

A szeptember 1-jén hatályba lépett 408/2020 (VIII.30.) Kormányrendelet szerint a beutazási- és karanténszabályok tekintetében is a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik a magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja. A családtagi kapcsolatot ugyanakkor megfelelően igazolni kell (pl. anyakönyvi kivonattal) a határon. Aki a családtagi kapcsolatot nem tudja okirattal igazolni a határátlépéskor, annak javasolt beutazást megelőzően méltányossági kérelemmel fordulni a magyar rendőrséghez, és csak a méltányossági engedély birtokában elindulni. A méltányossági kérelmet kizárólag online lehet benyújtani, ezen a linken keresztül: http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz. A méltányossági kérelmet a magyar állampolgár is benyújthatja családtagja nevében. Tájékoztatásul jelezzük, hogy az online benyújtott kérelmet a Magyarország területére történő tervezett belépés helye szerint illetékes helyi rendőri szerv fogja elbírálni, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén ez a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága. A Konzuli Szolgálatnak, illetve a nagykövetségünk konzuli hivatalának semmilyen ráhatása nincs a rendőrség döntésére, ahogyan annak meggyorsítása sem áll módunkban. 

A vízumkötelezett családtagoknak természetesen továbbra is érvényes vízummal kell rendelkeznie a beutazáshoz, függetlenül attól, hogy a beutazáshoz szükség van külön rendőrségi engedélyre vagy sem. Ha nem biztos benne, hogy családtagja vízumkötelezett-e, kérjük tekintse meg a 'Vízuminformációk' menüpontban írtakat! Amennyiben minden feltétel teljesül (adott esetben rendőrségi engedély, illetve a vízum is rendelkezésre áll), és a külföldi családtag beléphetett az országba, rá is a fenti 4. pontban részletezett karanténszabályok vonatkoznak. 

6. Sürgősen haza szeretnék utazni, de az útlevelem/személyi igazolványom ellopták/elveszett/ lejárt

Természetesen igazolt sürgősség esetén soron kívül kiállítjuk a hazatéréshez szükséges ideiglenes magánútlevelet, amennyiben az indulásig a rendes magánútlevél kiérkezésére már nincs mód. A repülőgép indulásához igazodóan szoktunk időpontot adni a kérelem benyújtására, ezért a tervezett indulási paraméterekkel és a sürgősségi körülmény alátámasztásával legyen szíves emailt írni a konz.lon@mfa.gov.hu címre. Mielőtt emailt küld, a sürgősség igazolására elfogadható indokokkal kapcsolatban kérjük tekintse meg honlapunk 'Ideiglenes magánútlevél' menüpontját.

Fontos, hogy 6 év alatti gyermekekről nem áll módunkban fényképet készíteni, ezért amennyiben ideiglenes magánútlevél iránti kérelem benyújtására email útján időpontot adtunk, akkor Önnek kell magával hoznia a kiállítandó útlevélbe kerülő útlevélfotót**. Kérjük továbbá, hogy az ügyintézéshez hozza magával minden rendelkezésre álló magyar iratát (pl lakcímkártya, lejárt útlevél/személyi igazolvány, anyakönyvi kivonat), illetve ha (elvesztésről/ eltulajdonításról) van rendőrségi jegyzőkönyv, esetleg brit vezetői engedély, akkor azokat is. Az ideiglenes útlevél kiállításának díja 26 font, amit a helyszínen debit kártyával vagy ’Embassy of Hungary’ részére címzett postal orderrel tud kifizetni.

**Amennyiben a lakóhelyének környékén nem sikerült olyan helyet találnia, ahol a jelen körülmények között is vállalják hivatalos útlevélfotó elkészítését, úton a nagykövetség felé ezt még pótolhatja. A nagykövetségtől 7 percnyi gyalogos távolságra található Keencare Pharmacy Victoria gyógyszertárról (6 Lower Belgrave Street, London, SW1W 0LJ) biztosan tudjuk, hogy készít útlevélfotót. Jelenleg hétfőtől péntekig 10 és 17 óra között tartanak nyitva, kártyával is lehet fizetni (4 db fotót 6 fontért készítenek). Természetesen bármely más hivatásos (!) fotós, vagy a jelen helyzetben akár fotóautomata által készített útlevélfotót is elfogad a nagykövetség, a fenti ajánlás csak azoknak szól, akik másképpen nem tudják megoldani. Otthon készült fotó továbbra sem elfogadható.

7. Sürgősen haza szeretnék utazni a gyermekemmel, aki viszont még csak brit születési anyakönyvi kivonattal rendelkezik. Be fogják engedni, ha nincs magyar útlevele?

Ilyen esetben is - sürgősség esetén - ideiglenes magánútlevél kiállításával tudjuk áthidalni a helyzetet. A sürgősséget ugyanúgy alaposan indokolni kell (nem elég a megvásárolt repülőjegy bemutatása!). A fenti 6. pontban írtakhoz képest csupán annyi az eltérés, hogy a kérelem benyújtásakor mindkét szülőnek meg kell jelennie (érvényes útlevelekkel vagy személyazonosításra alkalmas okmányokkal) és szükség van az eredeti brit születési anyakönyvi kivonatra is. Mivel az ideiglenes magánútlevél csak egyszeri hazautazásra szól, ezért az Egyesült Királyságba történő visszatéréshez Magyarországon új útlevél iránti kérelmet kell benyújtani, amelynek előfeltétele a külföldön történt születés magyarországi anyakönyvezése. Amennyiben a gyermek házasságon kívül született, a születés magyarországi anyakönyvezéséhez kapcsolódóan apai elismerő nyilatkozat megtételére is szükség lesz. Kérjük, hogy fentieket mérlegelje, mielőtt ideiglenes magánútlevelet igényel a gyermeke részére! Mivel a konzuli ügyfélfogadás - a járványügyi óvintézkedések betartása mellett - ismét működik, ezért már lehetőség van hazautazás előtt a gyermek részére magyar születési anyakönyvi kivonatot (hazai anyakönyvezés), valamint normál magyar útlevelet igényelni (időpontfoglalásra vonatkozóan ld. a fenti 1.pontot).

Amennyiben a kiskorú gyermek magyar útlevéllel még nem, de brit útlevéllel már rendelkezik, azzal utazhat Magyarországra. A gyermekre (is) vonatkozó aktuális belépési és karantén rendelkezésekhez tekintse át a 2., 4. és 5. pontokat. Amennyiben magyar anyakönyvi kivonat nélkül térnek haza, a szülők a gyermek születésének magyarországi anyakönyvezését a későbbiekben akár Magyarországon, akár visszatérést követően, valamely egyesült királyságbeli hivatásos (nem tiszteletbeli!) konzuli tisztviselőnél is kezdeményezhetik.

8. Sürgősen haza szeretnék menni az Egyesült Királyságból, de magyar irataim lejártak/nincsenek nálam, jelenleg csak brit útlevéllel tudom magam igazolni. Be fognak engedni a határon?

A 2020. szeptember 1. 00:00 órától Önre vonatkozó beutazási és karantén- szabályokhoz tekintse át a 2- 5. pontokat. Amennyiben magyar iratai már nagyon régen lejártak, és lakcímkártyával sem rendelkezik (ami igazolná, hogy bizonyosan szerepel a magyarországi személyi adat- és lakcímnyilvántartásban), akkor javasoljuk, hogy az 5. pontban foglaltak szerint nyújtson be méltányossági kérelmet, igazolva a sürgősséget, ami miatt nem áll módjában valamely egyesült királyságbeli magyar külképviseleten igényelni új magyar útlevelet vagy személyi igazolványt. Tekintve, hogy a londoni nagykövetség konzuli hivatala, valamint Edinburgh-i alkonzulátusa, továbbá a manchesteri főkonzulátus ügyfélfogadása is elérhető, előzetes időpontfoglalással van lehetőség a magyar okmányok helyben történő pótlására is. 

9. Az Egyesült Királyságba beutazva / visszatérve karanténba fogok kerülni? 

Az Egyesült Királyságban a külföldről beutazók esetében 14 napos kötelező karantén (self-isolation)-t írnak elő, ami jelenleg a Magyarországról érkezőkre is vonatkozik. Ezalól csak meghatározott személyi kör mentesül. A karantén-kötelezettség vonatkozik a Skóciába, Wales-be és Észak-Írországba érkezőkre is, azonban a végrehajtás részletszabályai eltérők lehetnek. A részleteket a linkekre kattintva tudja megtekinteni. Egyelőre nem tudni, hogy a karantén-kötelezettség Magyarország vonatkozásában meddig lesz érvényben, ennek szükségességét a mindenkori magyarországi fertőzöttségi adatok ismeretében rendszeresen felülvizsgálják a brit hatóságok.

Függetlenül attól, hogy vonatkozik valakire a karantén-kötelezettség vagy sem, továbbra is mindenkinek (azoknak is, akik nem számítanak karanténra) ki kell tölteni, és az országba történő belépéskor - akár a mobiltelefonról - bemutatni a kontaktuskutatást segítő online formanyomtatványt (--> Passenger Locator Form). Továbbá az egyesült királyságbeli tartózkodása során annak is be kell tartania a helyi járványügyi előírásokat, akire nem vonatkozik a beutazást követő automatikus karantén-kötelezettség. 

Tekintve, hogy a járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, célszerű az utazás céljának megfelelően tájékozódni az ott érvényben lévő helyi előírásokról.

Az aktuális beutazási feltételekről hivatalos tájékoztatást a brit határőrség honlapján olvashat: https://www.gov.uk/uk-border-control

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban működő magyar külképviseleteknek hatáskör hiányában nem áll módjában a brit karánténszabályokról részletesebb felvilágosítást adni, sem mentességet igényelni magyar állampolgárok vagy külföldi családtagjaik részére. Ezekben a kérdésekben hivatalos információt Magyarországon tartózkodók részére a budapesti brit nagykövetség, az Egyesült Királyságban tartózkodók részére a brit határőrség vagy a brit belügyminisztérium adhat, így kérjük, hogy kérdéseivel közvetlenül hozzájuk forduljon (elérhetőségeikért kattintson a fenti linkekre)!

Mind a brit kormány, mind a magyar kormány bármikor hozhat olyan új korlátozó intézkedéseket, amely megakadályozhatja a tervek szerinti visszatérést.

Kérjük,  hogy az utazást közvetlenül megelőzően tájékozódjon az aktuális szabályokról, és annak ismeretében mérlegelje az indulást vagy az utazás elhalasztását. A döntés mindenkinek saját felelőssége.

10. Londonon csak átutazom. Hogyan lehet eljutni egyik reptérről a másikra? Mik a reptér környékén a szálláslehetőségek? Mire számítsak érkezéskor?

Az Egyesült Királyságban a külföldről beutazók számára 14 napos kötelező karantént írnak elő. Bővebben ld. a fenti 9. pontot. 

A brit karanténrendelkezések alóli mentességi kategóriák az alábbi brit kormányzati oldalon találhatók:

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules

A konzulátus információi szerint a fenti linken található kategóriákon túl azok az átutazók (tranzitálók) is mentesülnek a karantén kötelezettség alól, akik érkezésüket követően egyenesen egy másik [londoni]  repülőtérre utaznak, amelyről elhagyják az országot, vagy útjukat országon belüli légijárattal folytatják. A tranzitálókat ugyanakkor arra kérik, hogy az érkezési repülőtérről az indulási repülőtérre való átjutáshoz ne vegyenek igénybe tömegközlekedési eszközöket. Alternatív megoldás lehet a taxi vagy az UBER igénybevétele.

A londoni közlekedés során mindig be kell tartani a brit Közlekedési Minisztérium által kiadott ajánlásokat! A legfontosabb ezek közül, hogy a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk viselése. Ennek elmulasztása bírságot vonhat maga után! 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban működő magyar külképviseleteknek hatáskör hiányában nem áll módjában a brit karanténszabályokról (a fenti 9.pontban kifejtetteken túl) részletesebb felvilágosítást adni, sem mentességet igényelni magyar állampolgárok részére. Ezekre vonatkozóan hivatalos információt Magyarországon tartózkodók részére a budapesti brit nagykövetség, az Egyesült Királyságban tartózkodók részére a brit határőrség vagy a brit belügyminisztérium adhat, így kérjük, hogy kérdéseivel közvetlenül hozzájuk forduljon (elérhetőségeikért kattintson a fenti linkekre)!

Az alábbiakban tájékoztatás jelleggel megosztunk néhány lehetséges tömegközlekedési útvonalat az egyes londoni repülőterek között, de kérjük, hogy indulás előtt mindig ellenőrizze az adott repülőtér (HeathrowLutonStansted), illetve a Transport London honlapján az aktuális korlátozásokat. 

Tömegközlekedés a Heathrow és Luton repülőterek között:

Metróval/ Piccadilly Line (15 percenként jár): King’s Cross St. Pancras station megállóig, onnan vonattal Luton Airport Parkway Station megálló, onnan rendszeres shuttle járatok a reptérre

Tömegközlekedés a Heathrow és Stansted repülőterek között:

Metróval a Piccadilly Line (15 percenként jár) – Holborn Station megállóig, majd Central Line-nal (6-10 percenként jár) Liverpool Street Station megállóig, majd Stansted Express vonattal (1 óránként jár) a Stansted Airport megállóig

Metróval a Piccadilly Line (15 percenként jár) – Green Park Station megállóig, majd Victoria Line-nal (6 percenként jár) Tottenham Hale Station megállóig, majd Stansted Express vonattal (1 óránként jár) Stansted Airport megállóig

Tömegközlekedés a Stansted és Luton repülőterek között:

Stansted Express vonattal Tottenham Hale Station megállóig, onnan metróval a Victoria Line-nal (6 percenként jár) King’sCross St. Pancras Station megállóig,  majd vonattal Luton Airport Parkway Station megállóig, onnan rendszeres shuttle járatok a Luton reptérre

Stansted Express vonattal Liverpool Street megállóig, onnan metróval a Metropolitan Line-nal (15-30 percenként jár) Farringdon Station megállóig, majd vonattal Luton Airport Parkway Station megállóigà onnan rendszeres shuttle járatok a reptérre

Tömegközlekedés a Gatwick és Luton repülőterek között:

Thameslink vonattal Luton Airport Parkway Station megállóig à onnan rendszeres shuttle járatok a Luton reptérre

A reptereken/repterek közvetlen közelében található hotelekben újra van lehetőség szobafoglalásra, akárcsak London belvárosában, illetve a külvárosokban is. Javasoljuk, hogy még ha a kereséshez igénybe is vesz közvetítőt (pl. booking.com, Trip advisor, Expedia, stb.), a foglalás előtt előzetesen telefonon/e-mailen keresztül ellenőrizze, hogy az adott hotel ténylegesen fogad-e vendégeket. Az előzetes ellenőrzés nélküli online foglalást most nem ajánljuk, mert sajnos volt már példa arra is, hogy online foglalást követően az érkezéskor szembesült azzal a vendég, hogy a hotel valójában zárva van. 

11. Kisállattal utaznék. Vihetem magammal?

Autóval történő hazatérés esetén a szokott módon, illetve feltételekkel szállíthatók a kisállatok. Repülőgéppel történő hazatérés esetén az adott légitársaságnál kell érdeklődni a kisállat-szállítás feltételeiről.   Ameddig csak fapados légitársaságok közlekednek London és Budapest között, addig utasszállító repülőgéppel nem lehetséges a kisállatok hazaszállítása, de mostanra a British Airways is újraindította London - Budapest járatát, így őket ois javasolt megkeresni. Egyéb lehetőségekről a nemzetközi kisállatszállítók szövetségének, az International Pet and Animal Transportation Association (IPATA) egyesült királyságbeli tagszervezeteinél lehet érdeklődni. Amennyiben semmiképp nem tudja megoldani kedvence hazaszállítását, illetve itt maradó ismerősre sem tudja bízni, végső megoldásként felmerülhet még a ’pet hotel’ vagy ’pet sitting’ szolgáltatások igénybevétele.

12. Rövid időre tervezek Magyarországra látogatni, meg is vásároltam a repülőjegyem, de attól félek, hogy nem tudok majd visszajönni, pedig itt van a munkám.

A járványveszély fennállásáig továbbra is minden utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat. A vírus második hulláma magával hozhatja a közlekedési lehetőségek ismételt szűkülését, amely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Mind a brit kormány, mind a magyar kormány bármikor hozhat olyan új korlátozó intézkedéseket, amely megakadályozhatja a tervek szerinti visszatérést. (Az aktuális magyar és brit karanténszabályokra részletesen ld a fenti 4. és 9. pontokat.) Ezért kérjük, hogy az utazásról, illetve annak esetleges elhalasztásáról alapos megfontolás alapján döntsön.

A magyarországi aktuális helyzetről, korlátozó intézkedésekről legyegyszerűbben a https://koronavirus.gov.hu honlapon, valamint a kapcsolódó facebook oldalon (Koronavírus Tájékoztató Oldal) tájékozódhat.

Az egyesült királyságbeli aktuális járványügyi helyzetre vonatkozóan ld még a lenti legutolsó pontot!

13. Mi az eljárás abban az esetben, ha a lakóhelyem valamelyik szomszédos országban van (Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Ausztria), és Magyarországon (Budapesten) csak átutaznék (tranzitálnék)?

Személyforgalomban, tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére az léphet be, aki a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat COVID-19 betegség gyanúját nem állapítja meg. Fertőzés-gyanús külföldi személy Magyarország területére nem léptethető be. A belépés további feltétele, hogy a személy hitelt érdemlően igazolja az utazásának célját és utazása célországát, külföldi állampolgár esetén rendelkezzen a schengeni beutazási feltételekkel, valamint további feltétel (akár magyar, akár külföldi állampolgárról van szó), hogy a célországba történő beutazása, és ennek érdekében a tervezett utazás útvonalán fekvő, Magyarországgal szomszédos országba történő belépése biztosított legyen. A rendőrség meghatározza az átutazó forgalom be- és kilépésére szolgáló közúti határátkelőhelyeket, az átmenő forgalom útvonalát (--> humanitárius korridor), a pihenőhelyeket és az ország elhagyására rendelkezésre álló időkeretet. A beléptetett személy Magyarország területén történő áthaladás során csak a rendőrség által meghatározott útvonalon közlekedhet, kizárólag az áthaladáshoz elengedhetetlenül szükséges (egészségügyi vagy műszaki) okból, a kijelölt pihenőhelyeken állhat meg, és a legrövidebb idő (maximum 24 óra) alatt köteles elhagyni Magyarország területét. 

A témában kérjük tekintse át az alábbi oldalakat is:

Rendőrség

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

További kérdés esetén érdeklődjön közvetlenül a Rendőrség (http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek), illetve a Koronavírus Ügyeleti Központ elérhetőségein!  A Koronavírus Ügyeleti Központ külföldről is hívható telefonszáma + 36 1 550 1825. Email címük:  koronavirus@1818.hu 

14. Hazatérve milyen orvosi ellátásban részesülhetek a jelenlegi járványügyi helyzetben, ha nincs TAJ számom?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vonatkozó tájékoztatását az alábbi linkre kattintva érhetik el:

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/558/COVID19_TAJ_nelkul_EMMI_20200314.pdf

15. Végleges hazaköltözés esetén milyen teendőim vannak, mire kell odafigyelnem a gördülékeny visszailleszkedés érdekében?

Annak érdekében, hogy a magyarországi életkezdése vagy korábbi életének itthoni folytatása könnyebb legyen, az alábbi kormányzati tájékoztatóban összegyűjtve megtalálhatja mindazoknak a főbb ügyeknek a leírását, az illetékes hatóságok és ügyfélszolgálatok elérhetőségeit és hiteles, aktuális információit, amelyek segíthetnek a hazatéréséhez szükséges eredményes felkészülésében: 

https://ngmszakmaiteruletek.kormany.hu/download/4/fb/f1000/T%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3%20a%20Magyarorsz%C3%A1gra%20visszatelep%C3%BCl%C5%91k%20sz%C3%A1m%C3%A1ra.pdf

16. Nem tudok/akarok hazautazni, de korom/ alapbetegségem miatt a veszélyeztetett csoportba tartozom. Kihez fordulhatok, ha segítségre lenne szükségem?

Amennyiben veszélyeztetett csoportba tartozik, a brit kormány augusztus 1-től már Önnek sem tiltja a kijárást, bizonyos óvintézkedések (távolságtartás, alapvető higiéniai szabályok) betartása mellett. Amennyiben a járványügyi helyzet ismét romlani kezd, akár az Ön lakóhelyén, akár országosan, és korábban veszélyeztetettként regisztrálták, akkor értesítést fog kapni a további teendőkről. Addig is az aktuális tudnivalókért kérjük tekinte meg az alábbi iránymutatásokat:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/909191/Easy_Read_Shielding.pdf

Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet az Egyesült Királyságban élő magyarok körében önkéntes alapon szerveződő kezdeményezésre, amelynek célja, hogy segítsenek a koronavírus miatt karanténba kényszerült – nem csak a veszélyeztetett csoportba tartozó -, rászoruló magyaroknak. Akár segítséget kérne, akár önkéntes segítőnek jelentkezne, a facebook oldalukon vagy a https://covidhelphu.com/ oldalon veheti fel velük a kapcsolatot.

17. A Landlord/ főbérlő sürgősen kéri vissza a lakást, milyen jogaim vannak a jelenlegi helyzetben? 

A konzulátus jogi védelmet, ügyvédi tevékenységet nem láthat el, polgári peres ügyekben nem képviselheti a magyar állampolgárt, illetve büntetőeljárásban nem biztosíthat védelmet. Tájékoztatásul jelezzük ugyanakkor, hogy a brit kormány különböző garanciális intézkedéseket vezetett be a bérlők védelmében (pl. minimum 3 hónapos felmondási idő), hogy senkit ne lehessen utcára tenni a jelenlegi járványügyi helyzetben. A lakbért továbbra is szerződés szerint fizetni kell. Az intézkedésekről bővebben az alábbi honlapon tájékozódhat:

https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-and-renting-guidance-for-landlords-tenants-and-local-authorities

Ezzel kapcsolatos további kérdés esetén javasoljuk, hogy forduljon ügyvédhez. A kapcsolatfelvételhez hasznos lehet a honlapunkon található ügyvédkereső.

18. Mi történik, ha az Egyesült Királyságban kórházba kerülök és a kiskorú gyermekem egyedül maradna otthon?

A brit Gyermekvédelmi Törvény (Children Act 1989) 20. bekezdése alapján a helyi tanács (Council) ideiglenesen elhelyezi a körzetében a szülői felügyelet nélkül maradt és rászoruló gyermeket és gondoskodik annak ellátásáról a gondviselő bármilyen okból és időtartamra történő akadályoztatása esetén, illetve akkor is, ha a kiskorút elhagyták vagy elveszett. Ha a szülők vírusos megbetegedés miatt hirtelen kerülnének kórházba, kérjék a mentőszemélyzet, a rendőrség, vagy a helyi tanács szociális szolgálatának sürgős segítségét.

19. Munkajogi ügyekben kihez fordulhatok, ha vitás kérdés merült fel a brit munkáltatómmal?

Tájékoztatjuk, hogy a konzulátus jogi védelmet, ügyvédi tevékenységet nem láthat el, polgári peres ügyekben nem képviselheti a magyar állampolgárt, illetve büntetőeljárásban sem biztosíthat védelmet.

Kérjük ezért, hogy tekintse meg az alábbi linkeken található, brit kormányzati információkat https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do

https://www.gov.uk/government/publications/guidance-to-employers-and-businesses-about-covid-19/guidance-for-employers-and-businesses-on-coronavirus-covid-19

https://www.gov.uk/government/publications/changes-to-the-coronavirus-job-retention-scheme/changes-to-the-coronavirus-job-retention-scheme 

A brit kormányzati honlapokon azt javasolják, hogy ha valakinek munkaügyi vitája támad, forduljon az ACAS-hoz: https://www.acas.org.uk/coronavirus

20. Elvesztettem az állásomat, milyen lehetőségeim vannak?

A külföldre utazás, illetve külföldi munkavállalás egyéni felelősség. Mindenkinek magának kell felmérnie, hogy a megtakarításai meddig elegendőek a maradásra, illetve szükség esetén a hazatérésre.

Sokan döntöttek már a hazautazás/költözés mellett, aminek a közlekedési lehetőségek korlátozottsága ellenére ennek továbbra sincs akadálya (ld. fenti 2., 4. és 15. pontokat). 

Az Egyesült Királyságban történő további tartózkodással, munkakereséssel kapcsolatos tanácsadás nem tartozik a Konzuli Szolgálat feladat-és hatáskörébe. Kizárólag a jelenlegi speciális körülményekre tekintettel osztjuk meg az alábbi információkat.

Amennyiben nem kíván/tud hazatérni, elsősorban a munkerőpiacon történő ismételt elhelyezkedés lehetőségét célszerű felmérni, akár teljesen új területen. Ismereteink szerint nem csak megszűntek, de bizonyos szektorokban keletkeztek is munkahelyek. Az ismételt elhelyezkedésig az Egyesült Királyság illetékes szerveihez lehet fordulni segélyekért, támogatásokért, vagy akár az ismételt elhelyezkedésben történő segítségnyújtásért. Ennek érdekében kérjük, hogy (elsősorban telefonon vagy emailben!) keresse meg a lakóhelye szerint illetékes Tanácsot (Council), valamint a hivatalos brit weboldalakat. Utóbbiak közül néhányat a figyelmébe ajánlunk.

https://www.gov.uk/guidance/benefits-and-pensions-for-eea-and-swiss-citizens-in-the-uk

https://www.gov.uk/browse/benefits

https://www.understandinguniversalcredit.gov.uk/coronavirus/

21. A magyar nyugdíjam folyamatos szolgáltatásához minden évben egy ADATEGYEZTETÉS dokumentumot küld a magyarországi nyugdíjfolyósító szerv, amit egy hónapon belül kell konzuli vagy közjegyzői hitelesítéssel visszaküldeni. Ez a jelenlegi helyzetben nehézségekbe ütközik, mit javasolnak?

A Magyarországon 2020. április 5-én kihirdetett 88/2020.(IV.05.) Korm. rendelet szerint, a külföldön élő vagy tartózkodó ellátottak esetében az „életbenléti igazolás” (éves adategyeztetés) visszaküldésének elmaradása miatt az ellátás folyósítása a veszélyhelyzetet kihirdető magyar jogszabály hatályvesztését (2020.június 18.) követő második hónap végéig nem szüntethető meg. Ha az adategyeztető nyomtatvány az eredetileg megjelölt határidőn belül nem érkezett vissza, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága a veszélyhelyzet megszűnését (2020. június 18.) követően újabb nyomtatványt küld a külföldön élő nyugdíjasoknak és megfelelő határidőt biztosít az adategyeztető nyomtatvány visszaküldésére. A fent ismertetett eljárás minden olyan, Magyarország által folyósított ellátásra vonatkozik, amelyeknek feltétele a külföldön élő személyek éves adategyeztetése.

Június 2-án az egyesült királyságbeli magyar konzuli hivatalunkban - a járványügyi óvintézkedések betartása mellett - újraindult az ügyfélfogadás. A vonatkozó brit ajánlások alapján augusztus 1. óta a veszélyeztetett csoportba tartozók is biztonságosan elhagyják otthonukat, így igény esetén - előzetes időpontfoglalás alapján - a londoni, manchesteri vagy Edinburgh-i konzuli hivatalokban is elvégezhető az adategyeztetés.  

22. Sürgős lenne megújítanom az útlevelem/személyi igazolványom a Brexitet követő regisztrációhoz.

A letelepedett jogállás iránti kérelem benyújtására 2021. június 30-ig kerülhet sor, a Brexitet követő regisztrációval kapcsolatos részletes tudnivalók megtalálhatók honlapunkon. Előzetes időpontfoglalás alapján júniustól ismét van lehetőség útlevél-és személyi igazolvány iránti kérelem benyújtására a londoni, manchesteri és Edinburgh-i konzuli hivatalokban - ld. fenti 1. pont. 

23. Látogatóba/ turistaként utaznék Londonba. A koronavírus járvány miatt el kell –e halasztanom az utazásomat?

Felhívjuk a figyelmet, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Ön személyes döntése. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önt ezen döntések meghozatalában. A jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során, adott esetben ellehetetlenítheti a hazatérést is.

Az Egyesült Királyságban ötfokozatú skálán határozzák meg a járványügyi készenléti szintet, amit szeptember 22-én mind a négy nemzet esetében felemeltek hármasról négyes szintre. Ez azt jelenti, hogy a vírus terjedésének üteme ismét exponenciálisan növekvő. Ezen felül Angliában október 14-től három szintű besorolást vezetnek be attól függően, hogy az adott részben milyen ütemben terjed a vírus, és ehhez kapcsolódóan milyen szigorú korlátozásokat indokolt alkalmazni. Az egyes országrészek besorolásáról, valamint ott érvényben lévő szabályokról a brit kormány honlapján tájékozódhat. Az irányítószám szerinti keresés --> ide kattintva érhető el. 

Tekintve, hogy a járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, célszerű az utazás céljának megfelelően tájékozódni az ott érvényben lévő helyi előírásokról.

Fontos kiemelni, hogy a brit kormány szeptember 14. óta ismét karantén-kötelezettséget ír elő a Magyarországról érkezőkre is. Ezzel kapcsolatos részletekről a fenti 9. pontban olvashat, valamint a brit határőrség honlapján

Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kísérjék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait, amelyet az alábbi linkre kattintva érhetnek el:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nagy-britannia  

Amennyiben fenti linken tájékoztatás jelleggel közölt információkon túl további kérdései lennének az Egyesült Királyságba történő beutazás feltételeiről, kérjük, hogy forduljon közvetlenül a hatáskörrel rendelkező budapesti brit nagykövetséghez az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Telefon: +36 (1) 266-2888

Honlap: https://www.gov.uk/world/organisations/british-embassy-budapest 

Facebook: UK in Hungary

Ha nem Magyarországról tervezi a beutazást, akkor a tartózkodási helyéhez legközelebbi brit nagykövetségnél szükséges érdeklődni a beutazási és tartózkodási feltételekről!