Frissítve: 2021. január 17. 

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Ezen az oldalon igyekeztünk összegyűjteni azokat a kérdéseket (és az azokra adott válaszokat), amelyekkel a koronavírus járvány kapcsán leggyakrabban megkeresték a nagykövetségünket. Kérjük, hogy tekintse át ezeket, és amennyiben mégsem talált választ a kérdésére, akkor elsősorban emailen, a konz.lon@mfa.gov.hu címen keresheti a londoni nagykövetséget. Skóciai vonatkozású kérdésekkel közvetlenül a nagykövetség Edinburgh-i Alkonzulátusához fordulhat a konz.edi@mfa.gov.hu címen. 

1. Lejárt/ hamarosan lejár az útlevelem/ személyi igazolványom. Hogyan tudom megújítani a jelen helyzetben?

A járvány tavaszi hulláma idején elrendelt intézkedésekhez hasonlóan a magyar kormány ismét meghosszabbította a személyi okmányok érvényességét annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt minél kevesebb személyes ügyintézésre legyen szükség. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a mostani veszélyhelyzet ideje alatt, azaz november 4. után lejáró magyar okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek maradnak. Ugyanez a határidő vonatkozik azokra az igazolványokra is, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet idején, 2020. március 11. és július 3. között jártak le, de automatikusan meghosszabbodott az érvényességük fél évvel (december 15-ig). A szabályozás kizárólag a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos okmányokra terjed ki. A lejárt érvényességű okmányok csak Magyarország területén (illetve a külképviseleti ügyintézés során) maradnak használhatók, azokat külföldi hatóságok nem fogadják el. Ennek köszönhetően a nagykövetségünkön gond nélkül meghosszabbíthatók lesznek a magyarországi veszélyhelyzet alatt lejárt útlevelek, személyi igazolványok.

A brit járványügyi előírásokra, azon belül is különösen a lakhelyelhagyási tilalomra, valamint a távolságtartási szabályokra figyelemmel a konzuli ügyfélfogadás jelenleg korlátozott kapacitással működik. Az online időpontfoglalás lehetséges, de átmenetileg csak a halaszthatatlan kérelmeket lehet benyújtani. A nem sürgős kérelmek benyújtását halasszák azutánra, hogy a brit kormány feloldja a lakhelyelhagyási tilalmat.  

Sürgős hazatérési szándék esetén a lenti 6. pont irányadó! 

2. Haza szeretnénk utazni/ költözni. Vannak utazási korlátozások a járvány miatt? Beengednek az országba?

Ebben a pontban az általános magyarországi beutazási szabályokat foglaltuk össze a 408/2020 (VIII.30.) Korm. rendelet alapján.  

Az autós hazatéréssel a következő, 3. pont foglalkozik. A magyarországi karantén-szabályokról ezt követően a 4. pontban olvashat. 

Magyar állampolgárok (és okirattal igazolt külföldi családtagjaik) továbbra is külön engedély nélkül beléphetnek, magyar családtaggal nem rendelkező külföldi állampolgárok azonban főszabály szerint nem léphetnek be az országba, kivéve aki:

a) Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja;

b) rendelkezik az  idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes, Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az  erről szóló okmányt belépéskor bemutatja;

c) magyarországi sportszervezetnek a  sportról szóló törvény szerinti versenyzője, illetve sportszakembere, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére;

d) a  külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen magyarországi sportszervezet általi –névre szólóan kiadott – meghívással, illetve delegálással részt vevő személy, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére;

e) hivatalos látogatás céljából lépi át a határt

Bizonyos feltételekkel beléphetnek továbbá a katonai konvojok, kapcsolt vállalkozások tisztségviselői/munkavállalói, üzleti céllal utazók, a szomszédos államok állampolgárai 30km-es sávban,  átutazók a kijelölt útvonalon (humanitárius korridor - bővebben ld. 13. pont), sportesemények résztvevői,  továbbá azok, akiknek beutazását az országos rendőr-főkapitányság méltányosságból engedélyezte. A méltányossági engedély kérelmezésére vonatkozó részletes szabályokat az 5. pont tartalmazza. Az országba történő belépéskor mindenki egészségügyi ellenőrzésen esik át (testhőmérés és kikérdezés), majd az eredménytől függően - fertőzés gyanúja esetén - kijelölt karanténba, egyébként pedig 10 napig hatósági házi karanténba kell vonulnia. A karanténszabályokra (illetve karantén alóli mentességre) vonatkozó részletes információkat a 4. pontban találja.

A Magyarországra történő belépés mindenkor hatályos szabályaival kapcsolatban a Rendőrség honlapján , valamint a koronavirus.gov.hu oldalon találhatnak részletes tájékoztatást. Figyelmébe ajánljuk még a Magyarországon november 11-én 00:00 órától hatályos védelmi intézkedéseket, amikkel egy esetleges hazautazás esetén - a karanténkötelezettségen túl - számolni kell. 

Amennyiben sem a Nagykövetség honlapján, sem a Rendőrség honlapján nem talál választ a magyarországi határátlépéssel kapcsolatosan felmerülő kérdésére, kérjük forduljon közvetlenül a Rendőrséghez: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek, vagy érdeklődjön a Koronavírus Ügyeleti Központnál a koronavirus@1818.hu email címen. A Koronavírus Ügyeleti Központ külföldről is hívható telefonszáma + 36 1 550 1825.

3. Autóval lehetséges a hazatérés?

Igen. A brit-francia határokat 2020. december 23-án 00:00 órakor újra megnyitották az Egyesült Királyságból érkezők számára, így a magyar állampolgárok (is) ismét beutazhatnak Franciaországba, feltéve, hogy a belépéskor 72 órán belüli negatív PCR- vagy --> antigén-teszttel rendelkeznek. /Megjegyzés: A londoni francia nagykövetség által közzétett információk szerint január 18-tól már csak a PCR-teszt elfogadható az Európai Unión kívülről, így az Egyesült Királyságból beutazók számára is, függetlenül az állampolgárságtól; egy francia nyelvű közlemény szerint a fuvarozókra (teherszállókra) vonatkozó beutazási feltételek nem változnak január 18-án, azok maradnak változatlanok/. További részletek, valamint az elfogadható tesztek listája megtalálhatók a londoni francia nagykövetség honlapján, a fenti linkekre kattintva. A negatív teszteredményt a francia hatóságok a határátlépéskor ellenőrzik. 

Kérjük mindazokat, akik a közeljövőben terveznek autós utazást az Egyesült Királyságból, az indulást közvetlenül megelőzően külön ellenőrizzék az átutazással érintett országok londoni nagykövetségeinek honlapján, hogy ezek az országok-, illetve a célország léptettek-e életbe bármilyen beutazási korlátozást.

A COVID-19 új változatának Egyesült Királyságban való feltűnésére válaszul, 2020. december 21. napjától több ország (ideértve egyes európai uniós tagállamokat is) léptetett életbe olyan intézkedéseket, amelyek az Egyesült Királyságból való beutazás korlátozására irányulnak. A jelenlegi körülmények között a korlátozó intézkedések akár óráról órára változhatnak. 

4. Ha hazautazom, karanténba fogok kerülni? 

Ebben a pontban a magyarországi karantén-szabályokat foglaltuk össze. A brit karantén-szabályokért görgessen a 9. ponthoz!

Szeptember 1- től megszűnt az országok szerinti besorolás, mindenkire egységes karantén-szabályok vonatkoznak. Aki az államhatárra érkezik, beléptetéskor kötelező egészségügyi ellenőrzésen eshet át (testhő mérés és kikérdezés), amelynek tűrésére köteles. Az ellenőrzés eredményétől függően - fertőzés gyanúja esetén - kijelölt karanténba, vagy - ha fertőzés gyanúja nem merült fel - 10 napos hatósági házi karanténba kell vonulni. Utóbbi esetben a határon átadják a karanténra utaló hatósági jelet (piros matrica), amit hazatérve ki kell ragasztani az ajtóra. (Mentesül a karantén alól, aki már átesett a betegségen, ennek feltételeiről az utolsó pontban található bővebb tájékoztatás). A határon történő várakozási idő csökkentése érdekében javasolt a rendőrség honlapján keresztül online elvégezni a karanténhelyszín regisztrációjához szükséges adatszolgáltatást. Ezt az előregisztrációt ---> ide kattintva tudja megtenni az indulást megelőző 24 órán belül. Amennyiben ügyfélkapuval rendelkezik, akkor az online előregisztráció az ügyfélkapun keresztül is megtehető ---> ezen a linken keresztül.  A regisztráció mindenki számára kötelező, így aki nem él az online előregisztráció lehetőségével, annak a határon kell kitöltenie az ott kapott nyomtatványt, ami nagyban lassítja az ügyintézést, és feleslegesen növeli a várakozási időt. A határról közvetlenül a karantén helyszínére ("karanténlakásba") kell menni; az utazást kizárólag egészségügyi, műszaki, vagy tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén - menetrendi okból szakíthatja meg. Fontos megjegyezni, hogy november 11-től Magyarországon szigorú védelmi intézkedések vannak hatályban, melyek része a kjárási tilalom este 8 és hajnali 5. között. Aki ebben az idősávban érkezik haza, azt útközben igazoltathatják, ezért érdemes megtartani a repülőjegyet/ beszállókártyát annak igazolására, hogy most érkezett az országba. Ebben az esetben csak szóbeli figyelmeztetésre lehet számítani. A karanténlakáshoz érkezést követően a bejárati ajtóra ki kell helyezni a piros színű figyelmeztető jelzést, továbbá akinek van hozzá megfelelő informatikai eszköze (okostelefon), az köteles letölteni az úgynevezett karanténszoftvert (--> a Házi Karantén Rendszer nevű mobil alkalmazáshoz kapcsolódó rendszerkövetelmény: Android 7 vagy IOS 11). A kötelező házi karantén időtartama 10 nap, aminek betartását a rendőrség személyesen vagy - letöltés esetén - a fenti mobil alkalmazás segítségével ellenőrzi. A távellenőrzés menetéről bővebben --> ide kattintva tájékozódhat. A karantén alóli mentesülés feltétele, hogy a beutazást követően 5 napon belül, 48 óra eltéréssel elvégzett, két PCR teszt eredménye is negatív legyen. A karantén alóli mentesüléshez kizárólag a Magyarországon elvégzett teszt fogadható el, és csak a második negatív teszt után lehet felmentést kapni a további karantén alól. 

A karantén alóli mentesítés ügyintézésének menete a következő. 

  1. A karanténkötelezettnek időpontot kell foglalnia a PCR-tesztre. Fontos megjegyezni, hogy a tesztelési kötelezettség nem kötött korhatárhoz, így a kisgyermekek sem mentesülnek. Tesztelést (beleértve a gyermekek tesztelését) biztosító magyarországi intézmények listája ---> ezen a linken érhető el. Az állam továbbra is csak annak végzi el térítésmentesen a tesztelést, akinél felmerül a fertőzés kockázata. A külföldről történő beutazást követő karantén alóli mentesüléshez szükséges teszt minden esetben önköltséges. Szeptember 21. óta egy tesztért legfeljebb 19.500 forintot kérhetnek a szolgáltatók. 
  2. A karanténkötelezettnek a tervezett tesztelés időpontja előtt legalább 24 órával be kell jelentenie a karanténlakás helye szerinti rendőrkapitányságnál, hogy a tesztelés idejére el kívánja hagyni a karanténlakást. Ezt a bejelentést a rendőrség honlapján elérhető ---> elektronikus ügyintézési felületen keresztül kell megtenni. Ügyfélkapu nélkül ---> ezen a linken, meglévő ügyfélkapu regisztrációval pedig ---> ezen a linken keresztül lehet megtenni a bejelentést a rendőrségnek.
  3. A bejelentés beérkezését az illetékes rendőrkapitányság a bejelentés beérkezését tanúsító elektronikus visszaigazolás (e-mail) küldésével tudomásul veszi. Amennyiben a tudomásul vétel megtörtént (e-mailes visszaigazolás megérkezett), a karantén a tesztelés idejére elhagyható úgy, hogy a karanténlakástól kizárólag a tesztelési helyszínre lehet menni, onnan pedig egyből vissza a karanténlakásba. Az utazás kizárólag egészségügyi, műszaki vagy -tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén - menetrendi okból szakítható meg. A tömegközlekedést lehetőség szerint el kell kerülni. 
  4. A második tesztnél a fenti 1-3. pontok szerint kell eljárni azzal, hogy a két tesztet 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel kell elvégezni. 
  5. Miután a második negatív teszteredmény is rendelkezésre áll, azokat a karanténkötelezettnek a rendőrség ---> elektronikus ügyintézési felületén keresztül meg kell küldenie ugyancsak a karanténlakás helye szerint illetékes rendőrkapitányság részére. Ügyfélkapu nélkül ---> ezen a linken, meglévő ügyfélkapu regisztrációval pedig ---> ezen a linken keresztül lehet megküldeni a teszteredményeket a rendőrségnek.
  6. A teszteredmények beérkezését az illetékes rendőrkapitányság a bejelentés beérkezését tanúsító elektronikus visszaigazolás (e-mail) küldésével tudomásul veszi. Amennyiben a tudomásul vétel megtörtént (e-mailes visszaigazolás megérkezett), a karanténkötelezett a továbbiakban korlátozás nélkül elhagyhatja a karanténlakást.  

***

A tranzitforgalom (átutazás) kivételt képez a karanténszabályok alól, ugyanakkor az egészségügyi vizsgálatokra ezekben az esetekben is sor kerülhet a határon. 

További részleteket a magyarországi karantén-szabályokról, illetve aktuális járványügyi intézkedésekről  (pl. maszkviselési szabályok) a koronavirus.gov.hu weboldalon olvashat. Külön felhívjuk a figyelmet a Magyarországon november 11-én 00:00 órától hatályos védelmi intézkedésekre, amikkel egy esetleges hazautazás esetén - a karanténkötelezettségen túl - számolni kell. 

A karantén-szabályokkal kapcsolatos egyedi kérdések megválaszolására a karanténlakás helye szerint illetékes rendőrkapitányság jogosult. Az egyes rendőrkapitányságok elérhetőségei akár a Rendőrség --> központi honlapjáról is kikereshetők. Éppen ezért egyedi mentesítési kérésekkel (pl. temetés idejére) közvetlenül az illetékes magyarországi rendőrkapitányságot célszerű megkeresni.  

Az Egyesült Királyságba történő beutazásról, illetve brit karantén-szabályozásról a 9. és 23. pontokban olvashat!

5. Külföldi családtagomat / ismerősömet be fogják engedni Magyarországra? 

A szeptember 1-jén hatályba lépett 408/2020 (VIII.30.) Kormányrendelet szerint a beutazási- és karanténszabályok tekintetében is a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik a magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja. A családtagi kapcsolatot ugyanakkor megfelelően igazolni kell (pl. anyakönyvi kivonattal) a határon. Aki a családtagi kapcsolatot nem tudja okirattal igazolni a határátlépéskor, annak javasolt beutazást megelőzően méltányossági kérelemmel fordulni a magyar rendőrséghez, és csak a méltányossági engedély birtokában elindulni. A méltányossági kérelmet kizárólag online lehet benyújtani, ezen a linken keresztül: http://www.police.hu/ugyintezes-dokumentumok/hu!ugyintezes!elektronikus-ugyintezes!jarvanyugyi-intezkedesekkel-kapcsolatos-beadvanyok!allamhataron-1. A méltányossági kérelmet a családtag nevében is be lehet nyújtani. Tájékoztatásul jelezzük, hogy az online benyújtott kérelmet a Magyarország területére történő tervezett belépés helye szerint illetékes helyi rendőri szerv fogja elbírálni, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén ez a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága. A Konzuli Szolgálatnak, illetve a nagykövetségünk konzuli hivatalának semmilyen ráhatása nincs a rendőrség döntésére, ahogyan annak meggyorsítása sem áll módunkban. 

A vízumkötelezett családtagoknak természetesen továbbra is érvényes vízummal kell rendelkeznie a beutazáshoz, függetlenül attól, hogy a beutazáshoz szükség van külön rendőrségi engedélyre vagy sem. Ha nem biztos benne, hogy családtagja vízumkötelezett-e, kérjük tekintse meg a 'Vízuminformációk' menüpontban írtakat! Amennyiben minden feltétel teljesül (adott esetben rendőrségi engedély, illetve a vízum is rendelkezésre áll), és a külföldi családtag beléphetett az országba, rá is a fenti 4. pontban részletezett karanténszabályok vonatkoznak. 

6. Sürgősen haza szeretnék utazni, de az útlevelem/személyi igazolványom ellopták/elveszett/ lejárt

Természetesen igazolt sürgősség esetén továbbra is soron kívül kiállítjuk a hazatéréshez szükséges ideiglenes magánútlevelet. A repülőgép indulásához igazodóan szoktunk időpontot adni a kérelem benyújtására, ezért a tervezett indulási paraméterekkel és a sürgősségi körülmény alátámasztásával legyen szíves emailt írni a konz.lon@mfa.gov.hu címre. Mielőtt emailt küld, a sürgősség igazolására elfogadható indokokkal kapcsolatban kérjük tekintse meg honlapunk 'Ideiglenes magánútlevél' menüpontját.

Fontos, hogy 6 év alatti gyermekekről nem áll módunkban fényképet készíteni, ezért amennyiben ideiglenes magánútlevél iránti kérelem benyújtására email útján időpontot adtunk, akkor Önnek kell magával hoznia a kiállítandó útlevélbe kerülő útlevélfotót**. Kérjük továbbá, hogy az ügyintézéshez hozza magával minden rendelkezésre álló magyar iratát (pl lakcímkártya, lejárt útlevél/személyi igazolvány, anyakönyvi kivonat), illetve ha (elvesztésről/ eltulajdonításról) van rendőrségi jegyzőkönyv, esetleg brit vezetői engedély, akkor azokat is. Az ideiglenes útlevél kiállításának díja 26 font, amit a helyszínen debit kártyával vagy ’Embassy of Hungary’ részére címzett postal orderrel tud kifizetni.

**Amennyiben a lakóhelyének környékén nem sikerült olyan helyet találnia, ahol a jelen körülmények között is vállalják hivatalos útlevélfotó elkészítését, úton a nagykövetség felé ezt még pótolhatja. A nagykövetségtől 7 percnyi gyalogos távolságra található Keencare Pharmacy Victoria gyógyszertárról (6 Lower Belgrave Street, London, SW1W 0LJ) biztosan tudjuk, hogy készít útlevélfotót. Jelenleg hétfőtől péntekig 10 és 17 óra között tartanak nyitva, kártyával is lehet fizetni (4 db fotót 6 fontért készítenek). Természetesen bármely más hivatásos (!) fotós, vagy a jelen helyzetben akár fotóautomata által készített útlevélfotót is elfogad a nagykövetség, a fenti ajánlás csak azoknak szól, akik másképpen nem tudják megoldani. Otthon készült fotó továbbra sem elfogadható.

7. Sürgősen haza szeretnék utazni a gyermekemmel, aki viszont még csak brit születési anyakönyvi kivonattal rendelkezik. Be fogják engedni, ha nincs magyar útlevele?

Ilyen esetben is - sürgősség esetén - ideiglenes magánútlevél kiállításával tudjuk áthidalni a helyzetet. A sürgősséget ugyanúgy alaposan indokolni kell (nem elég a megvásárolt repülőjegy bemutatása!). A fenti 6. pontban írtakhoz képest csupán annyi az eltérés, hogy a kérelem benyújtásakor mindkét szülőnek meg kell jelennie (érvényes útlevelekkel vagy személyazonosításra alkalmas okmányokkal) és szükség van az eredeti brit születési anyakönyvi kivonatra is. Mivel az ideiglenes magánútlevél csak egyszeri hazautazásra szól, ezért az Egyesült Királyságba történő visszatéréshez Magyarországon új útlevél iránti kérelmet kell benyújtani, amelynek előfeltétele a külföldön történt születés magyarországi anyakönyvezése. Amennyiben a gyermek házasságon kívül született, a születés magyarországi anyakönyvezéséhez kapcsolódóan apai elismerő nyilatkozat megtételére is szükség lesz. Kérjük, hogy fentieket mérlegelje, mielőtt ideiglenes magánútlevelet igényel a gyermeke részére! 

Amennyiben a kiskorú gyermek magyar útlevéllel még nem, de brit útlevéllel már rendelkezik, azzal utazhat Magyarországra. A gyermekre (is) vonatkozó aktuális belépési és karantén rendelkezésekhez tekintse át a 2., 4. és 5. pontokat. Amennyiben magyar anyakönyvi kivonat nélkül térnek haza, a szülők a gyermek születésének magyarországi anyakönyvezését a későbbiekben akár Magyarországon, akár visszatérést követően, valamely egyesült királyságbeli hivatásos (nem tiszteletbeli!) konzuli tisztviselőnél is kezdeményezhetik.

8. Sürgősen Magyarországra szeretnék utazni, de magyar irataim lejártak/nincsenek nálam, jelenleg csak brit útlevéllel tudom magam igazolni. Be fognak engedni a határon?

A 2020. szeptember 1. 00:00 órától Önre vonatkozó beutazási és karantén- szabályokhoz tekintse át a 2- 5. pontokat. Amennyiben magyar iratai már nagyon régen lejártak, és lakcímkártyával sem rendelkezik (ami igazolná, hogy bizonyosan szerepel a magyarországi személyi adat- és lakcímnyilvántartásban), akkor javasoljuk, hogy az 5. pontban foglaltak szerint nyújtson be méltányossági kérelmet, igazolva a sürgősséget, ami miatt nem áll módjában valamely egyesült királyságbeli magyar külképviseleten igényelni új magyar útlevelet vagy személyi igazolványt. Tekintve, hogy a londoni nagykövetség konzuli hivatala, valamint Edinburgh-i alkonzulátusa, továbbá a manchesteri főkonzulátus ügyfélfogadása is elérhető, előzetes időpontfoglalással van lehetőség a magyar okmányok helyben történő pótlására is. 

9. Az Egyesült Királyságba beutazva / visszatérve karanténba fogok kerülni? 

Az --> Angliába és a --> Skóciába történő beutazást január 18-án hajnali 4 órától negatív covid-teszthez kötik. A mintavételnek az indulást megelőző 72 órán belül kell történnie, az eredményt a határon be kell mutatni. A részletszabályokról a fenti linkeken olvashatnak. A negatív teszteredménytől függetlenül az Egyesült Királyságban a legtöbb külföldről beutazó esetében továbbra is 10 napos kötelező karantén (self-isolation)-t írnak elő, ami jelenleg a Magyarországról érkezőkre is vonatkozik. A karantén-kötelezettség alól csak meghatározott személyi kör mentesül, illetve a december 15. után Angliába érkezők 5 nap karantén után (magánúton) elvégzett PCR-teszt negatív eredményével is mentesülhetnek. A karantén-kötelezettség vonatkozik a Skóciába, Wales-be és Észak-Írországba érkezőkre is, azonban a végrehajtás részletszabályai eltérők lehetnek. A részleteket a fenti linkekre kattintva tudja megtekinteni. Egyelőre nem tudni, hogy a karantén-kötelezettség Magyarország vonatkozásában meddig lesz érvényben, ennek szükségességét a mindenkori magyarországi fertőzöttségi adatok ismeretében rendszeresen felülvizsgálják a brit hatóságok.

Függetlenül attól, hogy vonatkozik valakire a karantén-kötelezettség vagy sem, továbbra is mindenkinek (azoknak is, akik nem számítanak karanténra) ki kell tölteni, és az országba történő belépéskor - akár a mobiltelefonról - bemutatni a kontaktuskutatást segítő online formanyomtatványt (--> Passenger Locator Form). Továbbá az egyesült királyságbeli tartózkodása során annak is be kell tartania a helyi járványügyi előírásokat, akire nem vonatkozik a beutazást követő automatikus karantén-kötelezettség. 

Tekintve, hogy a járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, célszerű az utazás céljának megfelelően tájékozódni az ott érvényben lévő helyi előírásokról.

Az aktuális beutazási feltételekről hivatalos tájékoztatást a brit határőrség honlapján olvashat: https://www.gov.uk/uk-border-control

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban működő magyar külképviseleteknek hatáskör hiányában nem áll módjában a (fenti linkeken is olvasható) brit beutazási- és karánténszabályokról részletesebb felvilágosítást adni, sem mentességet igényelni magyar állampolgárok vagy külföldi családtagjaik részére. Ezekben a kérdésekben hivatalos információt Magyarországon tartózkodók részére a budapesti brit nagykövetség, az Egyesült Királyságban tartózkodók részére a brit határőrség vagy a brit belügyminisztérium adhat, így kérjük, hogy kérdéseivel közvetlenül hozzájuk forduljon (elérhetőségeikért kattintson a fenti linkekre)!

Mind a brit kormány, mind a magyar kormány bármikor hozhat olyan új korlátozó intézkedéseket, amely megakadályozhatja a tervek szerinti visszatérést.

Kérjük,  hogy az utazást közvetlenül megelőzően tájékozódjon az aktuális szabályokról, és annak ismeretében mérlegelje az indulást vagy az utazás elhalasztását. A döntés mindenkinek saját felelőssége.

10. Londonon csak átutazom. Hogyan lehet eljutni egyik reptérről a másikra? Mik a reptér környékén a szálláslehetőségek? Mire számítsak érkezéskor?

A fenti 2. pontban piros színnel jelzett jelenlegi utazási korlátozások az átutazásra is vonatkoznak. 

11. Mi az eljárás abban az esetben, ha a lakóhelyem valamelyik szomszédos országban van (Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Ausztria), és Magyarországon (Budapesten) csak átutaznék (tranzitálnék)?

Személyforgalomban, tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére az léphet be, aki a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat COVID-19 betegség gyanúját nem állapítja meg. Fertőzés-gyanús külföldi személy Magyarország területére nem léptethető be. A belépés további feltétele, hogy a személy hitelt érdemlően igazolja az utazásának célját és utazása célországát, külföldi állampolgár esetén rendelkezzen a schengeni beutazási feltételekkel, valamint további feltétel (akár magyar, akár külföldi állampolgárról van szó), hogy a célországba történő beutazása, és ennek érdekében a tervezett utazás útvonalán fekvő, Magyarországgal szomszédos országba történő belépése biztosított legyen. A rendőrség meghatározza az átutazó forgalom be- és kilépésére szolgáló közúti határátkelőhelyeket, az átmenő forgalom útvonalát (--> humanitárius korridor), a pihenőhelyeket és az ország elhagyására rendelkezésre álló időkeretet. A beléptetett személy Magyarország területén történő áthaladás során csak a rendőrség által meghatározott útvonalon közlekedhet, kizárólag az áthaladáshoz elengedhetetlenül szükséges (egészségügyi vagy műszaki) okból, a kijelölt pihenőhelyeken állhat meg, és a legrövidebb idő (maximum 24 óra) alatt köteles elhagyni Magyarország területét. 

A témában kérjük tekintse át az alábbi oldalakat is:

Rendőrség

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

További kérdés esetén érdeklődjön közvetlenül a Rendőrség (http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek), illetve a Koronavírus Ügyeleti Központ elérhetőségein!  A Koronavírus Ügyeleti Központ külföldről is hívható telefonszáma + 36 1 550 1825. Email címük:  koronavirus@1818.hu 

12. Hazatérve milyen orvosi ellátásban részesülhetek a jelenlegi járványügyi helyzetben, ha nincs TAJ számom?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vonatkozó tájékoztatását az alábbi linkre kattintva érhetik el:

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/558/COVID19_TAJ_nelkul_EMMI_20200314.pdf

13. Végleges hazaköltözés esetén milyen teendőim vannak, mire kell odafigyelnem a gördülékeny visszailleszkedés érdekében?

Annak érdekében, hogy a magyarországi életkezdése vagy korábbi életének itthoni folytatása könnyebb legyen, az alábbi kormányzati tájékoztatóban összegyűjtve megtalálhatja mindazoknak a főbb ügyeknek a leírását, az illetékes hatóságok és ügyfélszolgálatok elérhetőségeit és hiteles, aktuális információit, amelyek segíthetnek a hazatéréséhez szükséges eredményes felkészülésében: 

https://ngmszakmaiteruletek.kormany.hu/download/4/fb/f1000/T%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3%20a%20Magyarorsz%C3%A1gra%20visszatelep%C3%BCl%C5%91k%20sz%C3%A1m%C3%A1ra.pdf

14. Nem tudok/akarok hazautazni, de korom/ alapbetegségem miatt a veszélyeztetett csoportba tartozom. Kihez fordulhatok, ha segítségre lenne szükségem?

A veszélyeztetett csoportba tartozóknak a brit kormány külön ajánlásokat fogalmazott meg, a Tier 4 besorolású területeken élőknek pedig a helyi tanács (council) és gyógyszertár tud segítséget nyújtani.  

Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet az Egyesült Királyságban élő magyarok körében önkéntes alapon szerveződő kezdeményezésre, amelynek célja, hogy segítsenek a koronavírus miatt karanténba kényszerült – nem csak a veszélyeztetett csoportba tartozó -, rászoruló magyaroknak. Akár segítséget kérne, akár önkéntes segítőnek jelentkezne, a facebook oldalukon vagy a https://covidhelphu.com/ oldalon veheti fel velük a kapcsolatot.

15. A Landlord/ főbérlő sürgősen kéri vissza a lakást, milyen jogaim vannak a jelenlegi helyzetben? 

A konzulátus jogi védelmet, ügyvédi tevékenységet nem láthat el, polgári peres ügyekben nem képviselheti a magyar állampolgárt, illetve büntetőeljárásban nem biztosíthat védelmet. Tájékoztatásul jelezzük ugyanakkor, hogy a brit kormány különböző garanciális intézkedéseket vezetett be a bérlők védelmében (pl. minimum 3 hónapos felmondási idő), hogy senkit ne lehessen utcára tenni a jelenlegi járványügyi helyzetben. A lakbért továbbra is szerződés szerint fizetni kell. Az intézkedésekről bővebben az alábbi honlapon tájékozódhat:

https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-and-renting-guidance-for-landlords-tenants-and-local-authorities

Ezzel kapcsolatos további kérdés esetén javasoljuk, hogy forduljon ügyvédhez. A kapcsolatfelvételhez hasznos lehet a honlapunkon található ügyvédkereső.

16. Mi történik, ha az Egyesült Királyságban kórházba kerülök és a kiskorú gyermekem egyedül maradna otthon?

A brit Gyermekvédelmi Törvény (Children Act 1989) 20. bekezdése alapján a helyi tanács (Council) ideiglenesen elhelyezi a körzetében a szülői felügyelet nélkül maradt és rászoruló gyermeket és gondoskodik annak ellátásáról a gondviselő bármilyen okból és időtartamra történő akadályoztatása esetén, illetve akkor is, ha a kiskorút elhagyták vagy elveszett. Ha a szülők vírusos megbetegedés miatt hirtelen kerülnének kórházba, kérjék a mentőszemélyzet, a rendőrség, vagy a helyi tanács szociális szolgálatának sürgős segítségét.

17. Munkajogi ügyekben kihez fordulhatok, ha vitás kérdés merült fel a brit munkáltatómmal?

Tájékoztatjuk, hogy a konzulátus jogi védelmet, ügyvédi tevékenységet nem láthat el, polgári peres ügyekben nem képviselheti a magyar állampolgárt, illetve büntetőeljárásban sem biztosíthat védelmet.

Kérjük ezért, hogy tekintse meg az alábbi linkeken található, brit kormányzati információkat https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do

https://www.gov.uk/government/publications/guidance-to-employers-and-businesses-about-covid-19/guidance-for-employers-and-businesses-on-coronavirus-covid-19

https://www.gov.uk/government/publications/changes-to-the-coronavirus-job-retention-scheme/changes-to-the-coronavirus-job-retention-scheme 

A brit kormányzati honlapokon azt javasolják, hogy ha valakinek munkaügyi vitája támad, forduljon az ACAS-hoz: https://www.acas.org.uk/coronavirus

18. Elvesztettem az állásomat, milyen lehetőségeim vannak?

A külföldre utazás, illetve külföldi munkavállalás egyéni felelősség. Mindenkinek magának kell felmérnie, hogy a megtakarításai meddig elegendőek a maradásra, illetve szükség esetén a hazatérésre.

Sokan döntöttek már a hazautazás/költözés mellett, aminek a közlekedési lehetőségek korlátozottsága ellenére ennek továbbra sincs akadálya (ld. fenti 2., 4. és 15. pontokat). 

Az Egyesült Királyságban történő további tartózkodással, munkakereséssel kapcsolatos tanácsadás nem tartozik a Konzuli Szolgálat feladat-és hatáskörébe. Kizárólag a jelenlegi speciális körülményekre tekintettel osztjuk meg az alábbi információkat.

Amennyiben nem kíván/tud hazatérni, elsősorban a munkerőpiacon történő ismételt elhelyezkedés lehetőségét célszerű felmérni, akár teljesen új területen. Ismereteink szerint nem csak megszűntek, de bizonyos szektorokban keletkeztek is munkahelyek. Az ismételt elhelyezkedésig az Egyesült Királyság illetékes szerveihez lehet fordulni segélyekért, támogatásokért, vagy akár az ismételt elhelyezkedésben történő segítségnyújtásért. Ennek érdekében kérjük, hogy (elsősorban telefonon vagy emailben!) keresse meg a lakóhelye szerint illetékes Tanácsot (Council), valamint a hivatalos brit weboldalakat. Utóbbiak közül néhányat a figyelmébe ajánlunk.

https://www.gov.uk/guidance/benefits-and-pensions-for-eea-and-swiss-citizens-in-the-uk

https://www.gov.uk/browse/benefits

https://www.understandinguniversalcredit.gov.uk/coronavirus/

19. Sürgős lenne megújítanom az útlevelem/személyi igazolványom a Brexitet követő regisztrációhoz.

A letelepedett jogállás iránti kérelem benyújtására 2021. június 30-ig kerülhet sor, a Brexitet követő regisztrációval kapcsolatos részletes tudnivalók megtalálhatók honlapunkon. Munkanapokon, előzetes időpontfoglalás alapján van lehetőség útlevél-és személyi igazolvány iránti kérelem benyújtására a londoni, manchesteri és edinburgh-i konzuli hivatalokban. 

20. Turistaként/ látogatóként a jelenlegi helyzetben beutazhatok az Egyesült Királyságba?

Felhívjuk a figyelmet, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Ön személyes döntése. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önt ezen döntések meghozatalában. A jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. Ahogy Magyarországot, az Egyesült Királyságot is sújtsa a koronavírus járvány jelenlegi második hulláma, ráadásul december 19-én bejelentették, hogy a COVID-19 vírus újabb változatát detektálták az országban. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során, adott esetben ellehetetlenítheti a hazatérést is.

A külföldről beutazókra vonatkozó kötelező tesztelési- és karanténszabályokat a fenti 9. pontban foglaltuk össze.

Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kísérjék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nagy-britannia  

Amennyiben fenti linken tájékoztatás jelleggel közölt információkon túl további kérdései lennének az Egyesült Királyságba történő beutazás feltételeiről, kérjük, hogy forduljon közvetlenül a hatáskörrel rendelkező budapesti brit nagykövetséghez az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Telefon: +36 (1) 266 2888

elektronikus üzenet: www.gov.uk/contact-consulate-budapest

21. Magyarországon akkor is karanténba kell vonulnom, ha a határon belépéskor igazolni tudom, hogy már átestem a koronavírus-fertőzésen? 

A 408/2020 Korm. rendelet hatálya az 1.§ (3) c) alapján nem terjed ki arra a személyre, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen (a továbbiakban: fertőzés) átesett. 

Eszerint korlátozás (karantén-kötelezettség) nélkül beléphetnek azok, akik angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a fertőzésen (Például: pozitív PCR eredményről kiadott zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolás.)

A pozitív teszt azt igazolja, hogy a személy szervezetében még jelen van a vírus, így fertőzhet is, ezért a pozitív teszt nem igazolja önmagában, hogy a személy átesett a fertőzésen, ehhez egy negatív teszteredmény is szükséges. A kettő együtt igazolja a gyógyult állapotot. Ha a személy részére csak a pozitív teszt eredmény áll rendelkezésre, akkor a háziorvosnak vagy a járóbeteg/fekvőbeteg orvosnak azt is igazolnia kell, hogy a személy 3 napja tünetmentes, ezért a személyt gyógyultnak minősíti. 

Amennyiben ezt az igazolást email, sms, vagy bármilyen más elektronikus formában kapta meg, akkor azt kinyomtatott formátumban fel tudja mutatni beutazása során. A kinyomtatott példányra rá kell írni majd saját aláírással hitelesíteni kell a következő mondatot: „Kijelentem, hogy az általam felmutatott igazoláson közöltek a valóságnak mindenben megfelelnek, és a közölt adatok teljeskörűek, hiánytalanok.”