Legutóbb frissítve: 2021. május 04.

Tisztelt Ügyfelünk! 

A járványügyi korlátozásokat --> Angliában és -->Skóciában is lépésről lépésre, meghatározott menetrend alapján oldják fel.  

Ezzel párhuzamosan fokozatosan bővíteni tudjuk szolgáltatásainkat, a távolságtartási szabályok (és egyéb fennmaradó korlátozó intézkedések) azonban továbbra sem teszik lehetővé, hogy az egyesült királyságbeli konzuli hivatalok teljes kapacitással működjenek. Éppen ezért mindenkit arra kérünk, hogy csak akkor foglaljon időpontot ügyintézésre, ha kérelme benyújtása valóban sürgős és halaszthatatlan.

HALASZTHATATLAN ÚTI OKMÁNY ÜGYEK

Halaszthatatlannak minősül a magyar útlevél vagy személyi igazolvány iránti kérelem benyújtása akkor, ha a magyar állampolgárnak:

  • egyetlen érvényes úti okmánya sincs, így jelenleg sem utazni, sem személyazonosságát igazolni nem képes; vagy
  • az utazásra vagy személyazonosításra használt útlevelének/személyi igazolványának érvényessége 2021. június vége előtt jár le.

Amennyiben rendelkezik valamely másik állam által kiállított érvényes (pl. brit) útlevéllel vagy (utazásra is használható) személyi igazolvánnyal, akkor magyar okmányának pótlása nem minősül halaszthatatlannak.

Kérjük, hogy legyenek egymásra is tekintettel, és ha időpontot foglalnak, akkor is csak egy ügytípusra (vagy útlevélre vagy személyi igazolványra)! Amennyiben a családban többek úti okmány ügye halaszthatatlan, külön-külön foglalást csináljanak, minden foglalásnál azt a nevet megadva, akinek a részére az okmány készül. Ha ugyanarra a névre van érvényes foglalás személyi igazolványra és útlevélre is, akkor az egyiket automatikusan törölni fogjuk. 

EGYÉB HALASZTHATATLAN ÜGYEK

Fokozatosan visszavezetjük az egyéb konzuli szolgáltatásainkat is.

Anyakönyvi ügyekre már lehet időpontot foglalni, de előnyt élveznek a születés hazai anyakönyvezésére irányuló kérelmek, amelyeknek elsődleges célja, hogy a brit állampolgársággal nem rendelkező gyermeket úti okmánnyal lássák el, mivel a közeljövőben utazni kívánnak. Rendes útlevél kézhezvétele jelen helyzetben a kérelem benyújtásától számítva kb. 4-5 hetet vesz igénybe, ezért amennyiben még nem anyakönyvezett gyermekkel szándékoznak sürgősen hazautazni, akkor az egyszeri hazautazásra jogosító ideiglenes magánútlevél kérelmezése javasolt, majd annak birtokában az anyakönyvezés, és rendes magánútlevél magyarországi intézése.

***

Ha kérelme a fenti kritériumoknak megfelel, akkor itt foglalhat időpontot: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Felhívjuk a figyelmet, hogy jelenleg legfeljebb 60 nappal előre foglalhatók időpontok. Naponta újabb időpontokat nyitunk meg, de mindig csak a soron következő napra. Ha az is betelik, akkor a következő nap reggelén lehet újra próbálkozni a foglalással, de előfordulhat, hogy napközben is szabadulnak fel időpontok, pl. lemondás következtében.

Kérjük, hogy az ügyfélfogadásra

  • minden esetben hozzanak magukkal maszkot (lehetőség szerint sebészi vagy FFP maszkot)! A maszkot a konzuli hivatalban történő tartózkodás teljes időtartama alatt kötelező viselni, kizárólag az okmányügyeknél a fénykép készítésekor, valamint személyazonosítás idejére  lehet levenni.
  • Kézfertőtlenítőt helyben biztosítunk.
  • Akinek tünetei vannak, kérjük módosítsa a foglalását legalább 10 nappal későbbi időpontra, amit a foglalást visszaigazoló emailben található link segítségével tud megtenni.  
  • Kísérőt ne hozzanak magukkal, csak ha feltétlenül szükséges (pl. mozgásában korlátozott személy esetén)

***

Felhívjuk a figyelmet, hogy ideiglenes magánútlevél igényléséhez nem foglalható on-line időpont. Az igénylése feltételeiről és az időpontfoglalás módjáról itt tájékozódhat: https://london.mfa.gov.hu/page/ideiglenes-maganutlevel

***

Bajbajutott magyar állampolgárok számára továbbra is éjjel-nappal elérhető a Konzuli Szolgálat.

***

Honlapunk 'Koronavírus' menüpontjában összegyűjtöttük a járvány kitörése óta gyakran ismétlődő állampolgári kérdéseket, valamint az arra adott válaszokat. A GYIK eléréséhez kattintson ide

Kérjük, hogy egyesült királyságbeli tartózkodása során folyamatosan kísérje figyelemmel, és tartsa be a brit közegészségügyi hatóságok aktuális ajánlásait, illetve előírásait! Ezekről bővebben az alábbi hivatalos brit oldalakon tájékozódhat.

A magyarországi járványhelyzettel kapcsolatban a https://koronavirus.gov.hu/ oldalon lehet hivatalos információhoz jutni.