BREXITTEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ

A Brexittel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók magyar állampolgárok számára

1. Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépése, azaz a BREXIT 2020. január 31-én megtörtént, ami érinti az Egyesült Királyságban élő, valamint oda beutazni szándékozó európai uniós polgárok, köztük a magyar állampolgárok helyzetét is.

2. A 2020. december 31-ig tartó ún. átmeneti időszak végét követően, 2021. január 1-től megszűnt az uniós polgárok szabad mozgása. A 2020. december 31-ig már az Egyesült Királyságban élő, vagy addig beutazott magyar állampolgároknak legkésőbb 2021. június 30-ig kellett regisztrálniuk magukat  az uniós polgárok Letelepedési Rendszerében (EUSS - EU Settlement Scheme), ha tartósan maradni szándékoztak és meg akarták őrizni jogaikat.  További információkért, továbbá a határidőn túli kérelmezéssel kapcsolatos tájékoztatásért  tekintsék meg a hivatalos brit oldalakat.

2. A brit kormány vízumrendszert vezetett be az Egyesült Királyságba 2021. január 1. után érkező európai uniós, köztük magyar állampolgárok számára, kivéve a legfeljebb hat hónapos vízummentes beutazást (pl. turizmus).

A magyar állampolgároknak tehát a munkavállaláshoz és tanulmányok végzéséhez is vízumot kell kérvényezniük a brit hatóságoknál, amennyiben 2021. január 1. után kerül sor a beutazásra. A szükséges tudnivalókkal kapcsolatban kérjük, hogy keressék fel a brit kormány angol és magyar nyelvű vízumtájékoztatóit.

3. 2021. október 1-től a magyar állampolgárok kizárólag útlevéllel utazhatnak be az Egyesült Királyságba. Kivételt képeznek az EUSS-ben letelepedett vagy előzetesen letelepedett státusszal rendelkezők, akik esetében a belépést 2025. december 31-ig személyivel is lehetővé teszik.

4. A beutazás és tartózkodás kérdéseiben  a brit hatóságok  tekinthetők hivatalos információforrásnak, ezért javasoljuk a brit kormányzati honlapon (www.gov.ukközzétett és rendszeresen frissített tájékoztatók nyomonkövetését.

Különösen az alábbi információs anyagok részletes áttanulmányozását ajánljuk:
 

Magyar nyelvű részletes ismertetők:


Angol nyelvű ismertetők:

 

5. További kérdés esetén tekintsék meg a Gyakran Ismételt Kérdéseket, emellett természetesen készséggel állunk a magyar állampolgárok rendelkezésére, azonban a magyar nagykövetség, illetve konzuli hivatal dolgozói is csak a brit féltől kapott tájékoztatás alapján tudnak információkat adni.