23. Elvesztettem az állásomat az Egyesült Királyságban. Milyen lehetőségeim vannak?

A külföldre utazás, illetve külföldi munkavállalás egyéni felelősség. Mindenkinek magának kell felmérnie, hogy a megtakarításai meddig elegendőek a maradásra, illetve szükség esetén a hazatérésre.

Sokan döntöttek már a hazautazás/költözés mellett, ami a közlekedési lehetőségek korlátozottsága ellenére jelenleg is lehetséges (bővebben ld. 3-4. pontok).

Az Egyesült Királyságban történő további tartózkodással, munkakereséssel kapcsolatos tanácsadás nem tartozik a Konzuli Szolgálat feladat-és hatáskörébe. Kizárólag a jelenlegi speciális körülményekre tekintettel osztjuk meg az alábbi információkat.

Amennyiben nem kíván/tud hazatérni, elsősorban a munkerőpiacon történő ismételt elhelyezkedés lehetőségét célszerű felmérni, akár teljesen új területen. Ismereteink szerint nem csak megszűntek, de bizonyos szektorokban keletkeztek is munkahelyek. Az ismételt elhelyezkedésig az Egyesült Királyság illetékes szerveihez lehet fordulni segélyekért, támogatásokért, vagy akár az ismételt elhelyezkedésben történő segítségnyújtásért. Ennek érdekében kérjük, hogy (elsősorban telefonon vagy emailben!) keresse meg a lakóhelye szerint illetékes Tanácsot (Council), valamint a hivatalos brit weboldalakat. Utóbbiak közül néhányat a figyelmébe ajánlunk.

https://www.gov.uk/guidance/benefits-and-pensions-for-eea-and-swiss-citizens-in-the-uk

https://www.gov.uk/browse/benefits

https://www.understandinguniversalcredit.gov.uk/coronavirus/

Amennyiben a végleges hazaköltözés mellett döntene (és anyagi/lakhatási körülményei még lehetővé teszik, hogy kivárja az esetlegesen elhúzódó elbírálási eljárást), akkor célszerű utánanézni az alábbi linken, hogy jogosult lehet-e a brit kormány „hazaköltözési” támogatására:

https://www.gov.uk/return-home-voluntarily

<-- VISSZA