BREXITTEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ

A Brexittel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók magyar állampolgárok számára

1. Az Európai Unióból való brit kilépés, azaz a BREXIT 2020. január 31-én megtörtént, ami érinti az Egyesült Királyságban élő európai uniós polgárok, köztük a magyar állampolgárok helyzetét is.

2. Az ún. átmeneti időszak végét követően, 2021. január 1-től megszűnt az uniós polgárok szabad mozgása. A 2020. december 31-ig már az Egyesült Királyságban élő, vagy eddig beutazott magyar állampolgároknak legkésőbb 2021. június 30-ig kellett regisztrálniuk magukat  az uniós polgárok Letelepedési Rendszerében (EUSS - EU Settlement Scheme), ha tartósan maradni szándékoznak és meg akarják őrizni jogaikat. A határidő lejárt, további információkért tekintsék meg a hivatalos brit oldalakat.

2. A brit kormány vízumrendszert vezetett be az Egyesült Királyságba 2021. január 1. után érkező európai uniós, köztük magyar állampolgárok számára, kivéve a legfeljebb hat hónapos vízummentes beutazást (pl. turizmus).

A magyar állampolgároknak tehát a munkavállaláshoz és tanulmányok végzéséhez is vízumot kell kérvényezniük a brit hatóságoknál, amennyiben 2021. január 1. után kerül sor a beutazásra. A szükséges tudnivalókkal kapcsolatban kérjük, hogy keressék fel a brit kormány angol és magyar nyelvű vízumtájékoztatóit.

3. 2021. október 1-től kivezetik a személyi igazolványokat mint beutazáshoz használható okmányokat, a magyar állampolgárok kizárólag útlevéllel igazolhatják magukat. Kivételt képeznek az EUSS-ben letelepedett vagy előzetesen letelepedett státusszal rendelkezők, akik esetében a belépést 2025. december 31-ig személyivel is lehetővé teszik.

4. Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy ne a különféle, adott esetben túlzó sajtóhírek alapján tájékozódjanak. Elsősorban a brit kormány tekinthető hivatalos információforrásnak, ezért javasoljuk a brit kormányzati honlapon (www.gov.uk) közzétett és rendszeresen frissített tájékoztatók nyomon követését. Amennyiben bármilyen különbséget tapasztalnának a magyar kormány/nagykövetség, a sajtóhírek és a brit kormány tájékoztatói között, akkor a brit kormány tájékoztatóit tekintsék irányadónak.

A 2020 végéig beérkező magyar állampolgárokra vonatkozó „EU Settlement Scheme” (EUSS) rendszert, valamint a 2021. január 1-től életbe lépett vízumrendszert is a brit belügyi tárca, Home Office működteti, így azokkal kapcsolatban a brit hatóságok tudnak felvilágosítást adni az esetlegesen felmerült probléma esetén. Bármilyen, az eddigiekhez képest a kilépést követően felmerült megkülönböztetést ugyanakkor jelezhetnek a konzulátus, illetve a nagykövetség munkatársainak is, mivel ennek alapján tudunk szükség esetén a brit kormányzat felé visszacsatolást küldeni.

Különösen az alábbi információs anyagok részletes áttanulmányozását ajánljuk:

Magyar nyelvű részletes ismertetők:

Angol nyelvű (folyamatosan frissülő) ismertetők:

Üzleti szereplők felkészülése a Brexitre:

A brit kormány  korábban több eseményt is szervezett az üzleti szereplők felkészülésének támogatására a mára elvetett megállapodás nélküli, „no deal” Brexit kapcsán (áruforgalom, adatforgalom, uniós munkavállalók felvétele), amelyek az alábbi honlapokon visszanézhetőek (azonban 2020 végéig, az átmeneti időszak lejártáig, üzleti szempontból sem változnak az eddigi előírások):

5. A Brexittel kapcsolatos fontosabb, hivatalosan is megerősített információkat a nagykövetség honlapján is közzétesszük, és azokat szükség szerint folyamatosan frissítjük.

6. További kérdés esetén tekintsék meg a Gyakran Ismételt Kérdéseket, emellett természetesen készséggel állunk a magyar állampolgárok rendelkezésére, azonban a magyar nagykövetség, illetve konzuli hivatal dolgozói is csak a brit féltől kapott tájékoztatás alapján tudnak információkat adni. Az üzleti szereplőkre vonatkozó kérdés esetén írhatnak nekünk a trade.london@mfa.gov.hu címen. A diákokra vonatkozó kérdésekkel pedig a study.lon@mfa.gov.hu címen fordulhatnak hozzánk.