Felsőoktatási tanulmányok az Egyesült Királyságban

Egyetemi, fokozatszerzésre irányuló képzés: Az Egyesült Királyságban (UK) jelenleg minden EU-ból érkező hallgató ún. harmadik ország státuszba esik, tehát a hazai (ún. home-fee) tandíjnál jóval magasabb nemzetközi tandíjat köteles fizetni. Emellett tanulmányi vízumot kell szereznie, és tanulmányai idejére egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. Ez vonatkozik a teljes UK-ra, tehát– EU/magyar hallgatók számára korábban ingyenes – Skóciára, Angliára, Walesre és Észak-Írországra is. A „harmadik ország” státusz vonatkozik a teljes (full-time) és részidős képzés minden szintjére (alap, mester, doktori – undergraduate, masters-postgraduate) a képzés formájától függetlenül (online, személyes, vegyes). Tanulmányi vízumot sikeres vagy feltételesen sikeres (conditional offer) felétel alapján lehet igényelni. A vízum igénylést maximum 3 hónappal a kurzus indulása előtt  lehet beadni, elbírálás 8 héten belül történik. A fentiek alól kivételt jelentenek azok a magyar állampolgárok aki rendelkeznek a tartózkodást lehetővé tevő pre-settled státusszal.

Egyetemi csereprogramok: Továbbra is van lehetőség rövidebb egyetemi csereprogramokban rész venni, illetve keresztfélévet hallgatni brit egyetemeken. Hosszuktól függően ezen rövidebb kurzusok is hallgatói vízum kötelezettséghez kötöttek. A UK jelenleg már nem része az Erasmus+ hallgató és oktatói csereprogramnak. Ezt – részben – kiváltotta a brit hallgatók külföldi tanulását támogató Turing Scheme. Magyar hallgatónak UK-ban történő tanulásának támogatása a TS-n keresztül csak akkor lehetséges, ha magyar anyaintézetnek van brit egyetemmel csere-program megállapodása. Wales külön hallgatói-csereprogramot indított Taith néven. Magyar hallgatók tanulmányainak támogatása itt is intézményközi megállapodáson keresztül történhet.

Rövid kurzusok, nyelvtanulás: Fokozatot nem adó, a vízumkötelezettségi időnél ( 6 hónap) rövidebb ideig tartó oktatási programokon továbbra is korlátozás nélkül, turista vízummal lehet részt venni. 6-12 hónapos nyelvtanulási kurzushoz ún. rövid-távú hallgatói vízumot (short-term visa) kell igényelni.

A Magyar Nagykövetségnek nincsenek forrásai hallgatói támogatásra.

Hasznos honlapok:

Hallgatói vízum szabályok: https://www.gov.uk/student-visa

A UK-ban történő tanulás részletes szabályai, az intézmények, támogatások, korlátok és kötelezettséget a Study-In-UK szerzet honlapján találhatóak: https://www.studyin-uk.com/study-options/

A hallgatói érdekeket képviselő és részben a felvételi rendszert felügyelő szerv az Office for Students: https://www.officeforstudents.org.uk/

UK hallgatói program (Turing Scheme): https://www.turing-scheme.org.uk/

Walesi hallgatói program (TAITH): https://www.taith.wales/