8. Magyarországon akkor is karanténba kell vonulnom, ha a határon belépéskor igazolni tudom, hogy már átestem a koronavírus-fertőzésen vagy már megkaptam az oltást? 

A) ÁTESTEM A FERTŐZÉSEN

A 408/2020 Korm. rendelet hatálya az 1.§ (3) c) alapján nem terjed ki arra a személyre, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen (a továbbiakban: fertőzés) átesett. 

Eszerint korlátozás (karantén-kötelezettség) nélkül beléphetnek azok, akik angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a fertőzésen (Például: pozitív PCR eredményről kiadott zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolás.)

A pozitív teszt azt igazolja, hogy a személy szervezetében még jelen van a vírus, így fertőzhet is, ezért a pozitív teszt nem igazolja önmagában, hogy a személy átesett a fertőzésen, ehhez egy negatív teszteredmény is szükséges. A kettő együtt igazolja a gyógyult állapotot. Ha a személy részére csak a pozitív teszt eredmény áll rendelkezésre, akkor a háziorvosnak vagy a járóbeteg/fekvőbeteg orvosnak azt is igazolnia kell, hogy a személy 3 napja tünetmentes, ezért a személyt gyógyultnak minősíti. 

Amennyiben ezt az igazolást email, sms, vagy bármilyen más elektronikus formában kapta meg, akkor azt kinyomtatott formátumban fel tudja mutatni beutazása során. A kinyomtatott példányra rá kell írni majd saját aláírással hitelesíteni kell a következő mondatot: „Kijelentem, hogy az általam felmutatott igazoláson közöltek a valóságnak mindenben megfelelnek, és a közölt adatok teljeskörűek, hiánytalanok.”

B) MÁR MEGKAPTAM AZ OLTÁST

Az Egyesült Királyságban kapott oltás egyelőre nem mentesíti a karanténszabályok alól azt, aki külföldről utazik be Magyarországra. Kizárólag azokra  nem vonatkoznak az utazási korlátozások, illetve karanténszabályok, akik

1)  a határátlépés során a koronavírus elleni védettségüket a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti hatósági igazolvány (a továbbiakban: magyar védettségi igazolvány), valamint a védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány felmutatásával igazolják, valamint

 2) olyan ország által kiállított védettségi igazolással rendelkeznek, amely a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal, és az ezen ország által a részére kiállított koronavírus elleni védettséget igazoló hatósági igazolvány felmutatásával a koronavírus elleni védettségét igazolja. Az Egyesült Királysággal egyelőre nincs ilyen kétoldalú megállapodása Magyarországnak. A megkötött kétoldalú megállapodásokkal kapcsolatban bővebb tájékoztatás a Konzuli Szolgálat honlapján olvasható.

***

Előrejelzés: A magyar Kormány a 2021. május 12-i ülésén arról döntött, hogy a külföldön beoltott magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt. A részletszabályok még kidolgozás alatt vannak, de a terv az az, hogy minden magyar állampolgár, aki az EU, az OECD, a NATO valamely tagállamában - beleértve az Egyesült Királyságot -, továbbá Oroszországban vagy Kínában kapott COVID elleni védőoltást, az a külföldi igazolás bemutatása után a Kormányhivatalban kaphat magyar védettségi igazolványt. Várhatóan a május 17-i héttől lesz lehetőség arra, hogy a fenti körbe tartozó magyar állampolgárok is magyar védettségi igazolványhoz juthassanak. Amint megjelenik a részletszabályokat tartalmazó Korm. rendelet, frissíteni fogjuk ezt az oldalt a lényegi információkkal, illetve a facebook oldalainkon is közzétesszük azokat.  

***

A mentességekkel és a jogosultság igazolásával kapcsolatos további kérdésekre a Koronavírus Ügyeleti Központ tud válaszolni a koronavirus@1818.hu email címen. A Koronavírus Ügyeleti Központ külföldről is hívható telefonszáma + 36 1 550 1825.

 

<-- VISSZA