5. HOGYAN TUDOM A UK-BEN KAPOTT OLTÁSAIMAT MAGYARORSZÁGON/ EURÓPAI UNIÓBAN ELISMERTETNI?  

A) Még nem rendelkezem magyar védettségi igazolvánnyal

Az Egyesült Királyságban beoltott magyar állampolgárok a magyar védettségi igazolványt személyesen egy magyarországi kormányablakban vagy elektronikus úton (elsősorban ügyfélkapun keresztül) igényelhetik. 

A védettségi igazolványt a hatóság díjmentesen, a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül állítja ki. A kérelemhez csatolni kell az Egyesült Királyságban kiállított, oltás tényének angol vagy magyar nyelvű igazolását, mely tartalmazza a koronavírus elleni oltóanyag típusát, oltás időpontját és helyét. Felhívjuk a figyelmet, hogy ennek a kritériumnak nem felel meg az oltás beadásakor kapott kis NHS kártya, hanem csak a kifejezetten külföldi utazás céljából igényelhető, QR kódot is tartalmazó igazolás. Utóbbi (részletes) oltási igazolványt az alábbiak szerint lehet kérni az illetékes brit hatóságoktól (kattintson a megfelelő piros linkre):

Miután a részletes brit oltási igazolás rendelkezésre áll, a külföldön oltott magyar állampolgárok a magyar védettségi igazolvány személyes kérelmezésének további részleteiről annál a Kormányablaknál érdeklődhetnek, ahol a kérelmet majd benyújtják. A Kormányhivatalokat ezeken a telefonszámokon lehet hívni munkanapokon, munkaidőben. A személyes benyújtáshoz a kérelemnyomtatvány ide kattintva letölthető. Az ügyintézéshez kinyomtatva és kitöltve vigyék magukkal a választott Kormányablakba! További információkat a személyes benyújtásról ide kattintva olvashatnak.

A személyes benyújtás helyett lehetőség van a védettségi igazolvány elektronikus úton történő kérelmezésére is. Az elektronikus benyújtás az alábbi módokon történhet:

Az arcképes azonosítás útján történő kérelembenyújtást alapvetően azoknak javasoljuk, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval. Ügyfélkapura regisztrálni -előzetes online időpontfoglalás alapján - bármely egyesült királyságbeli hivatásos konzuli hivatalban (London/ Manchester/ Edinburgh) lehetséges, vagy akár otthonról, az ugyfelkapu.gov.hu oldalon keresztül (a regisztráció gombra kattintva), amennyiben rendelkezik egy 2016. január 1-jét követően kiállított e-személyivel (és annak kérelmezésekor kapott zöld PIN kártyával). 

Azok számára, akik rendelkeznek ügyfélkapuval és azon keresztül kívánják igényelni a magyar védettségi igazolványt, összeállítottunk egy segédanyagot a kérelmezés folyamatáról, amit ide kattintva lehet megtekinteni. 

B) MÁR RENDELKEZEM VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL, DE ANNAK IGÉNYLÉSE ÓTA TOVÁBBI OLTÁS(OKA)T KEPTAM AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN, ILLETVE UNIÓS OLTÁSI IGAZOLVÁNYT IS SZERETNÉK

Amennyiben Ön a magyar védettségi igazolványát már az első oltása alapján megigényelte, javasolt utólag valamennyi külföldön beadott oltását rögzíttetni a magyar nyilvántartásba (EESZT).  A már meglévő kártyát (védettségi igazolvány) fizikailag nem kell lecserélni, de fontos, hogy az azon található QR kód mögött valamennyi oltás megjelenjen. További információkért kattintson ide. Az Egyesült Királyságban beadott oltások EESZT-ben történő rögzítésével egyidejűleg az uniós oltási igazolvány kiállítása is kérhető. A kérelmezés során pdf formátumban fel kell tölteni a brit oltási igazolást, ezért mindenekelőtt ezt javasolt lementeni a telefonra vagy számítógépre, ahonnan az elekronikus kérelmet be fogja nyújtani. A brit oltási igazolás beszerzéséről az illetékes brit hatóságok alábbi honlapjain tájékozódhat (kattintson a megfelelő piros linkre):
Amikor rendelkezésre áll a QR-kóddal ellátott brit oltási igazolás pdf formátumban, azok "honosítását", valamint az uniós oltási igazolás kiállítását erre a linkre kattintva tudja elektronikus úton kezdeményezni

***

Amennyiben a fentiek elolvasása, valamint a segédanyagok megtekintése után további kérdése lenne az elektronikus benyújtási lehetőségekkel, azok technikai részleteivel kapcsolatban, a 0-24 órában elérhető Kormányzati Ügyfélvonalat javasolt keresni a 1818@1818.hu e-mail címen, vagy a külföldről is elérhető + 36 1 550 1858-as telefonszámon. A Kormányhivatalokat ezeken a telefonszámokon lehet hívni munkanapokon, munkaidőben. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a konzuli hivatalok nem rendelkeznek hatáskörrel sem a magyar vagy uniós oltási igazolvány kérelmezésével, sem pedig a külföldön kapott oltások "honosításával" kapcsolatban, ezért kérdéseikkel közvetlenül a fenti elérhetőségek valamelyikéhez szíveskedjenek fordulni!

A magyar védettségi igazolványhoz kapcsolódó mentességekkel és a jogosultság igazolásával kapcsolatos bármilyen kérdésre a Koronavírus Ügyeleti Központ tud válaszolni a koronavirus@1818.hu email címen. A Koronavírus Ügyeleti Központ külföldről is hívható telefonszáma + 36 1 550 1825.

 

<-- VISSZA