3. Hogyan mentesülhetek a magyarországi beutazási korlátozások alól? 

Ebben a pontban az Egyesült Királyságból Magyarországra beutazókra vonatkozó legfőbb szabályokat foglaltuk össze a többször módosított 408/2020 (VIII.30.) Korm. rendelet alapján. A Magyarországra történő belépés mindenkor hatályos szabályaival kapcsolatban a Rendőrség honlapján, valamint a koronavirus.gov.hu oldalon találhat bővebb tájékoztatást.

Az Egyesült Királyságból - állampolgárságtól függetlenül - korlátozás (előzetes engedélykérés vagy karanténkötelezettség) nélkül utazhat be Magyarországra, aki:

  1. az Egyesült Királyság által kiállított oltási igazolással rendelkezik, ami az európai uniós formátumban került kiállításra* (a mentesség a vele együtt utazó kiskorúra is vonatkozik) vagy
  2. magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezik (UK-ből történő igénylésre vonatkozóan ld. a GYIK 8. pontját) / a mentesség a vele együtt utazó kiskorúra is vonatkozik/ vagy
  3. uniós covid-igazolvánnyal rendelkezik (a mentesség a vele együtt utazó kiskorúra is vonatkozik), vagy
  4. a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett (bővebben ld. a GYIK 8. pontot) / a mentesség a vele együtt utazó kiskorúra is vonatkozik /, vagy
  5. 72 óránál nem régebbi, Egyesült Királyságban elvégzett PCR teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy a szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható. Felhívjuk a figyelmet, hogy külföldi utazás céljából az NHS nem végez COVID-tesztet. Erre a célra magánszolgáltatót kell igénybe venni. Az angol nyelvű teszteredményen mindenképpen szerepelnie kell:
  • a mintavétel időpontjának
  • a teszt típusának (PCR)
  • a teszt eredményének

Az eredményt tartalmazó okiratból ki kell derülnie továbbá, hogy a tesztet az Egyesült Királyságban végezték, mivel nem minden országban elvégzett tesztet fogadnak el a korlátozásmentes beutazáshoz. Amennyiben egy kiskorú kísérője nem tudja igazolni az oltottságát (csak negatív teszteredményt), akkor a beutazási korlátozások (pl. karanténkötelezettség) alól a kiskorú is csak úgy mentesülhet, ha a fentiek szerinti 72 órán belüli negatív teszteredményt igazol, életkortól függetlenül.

Korlátozás nélkül beutazhat továbbá (magyar és külföldi állampolgár egyaránt), aki - a repülővel történő beutazás esetét kivéve - a Horvát Köztársaság, az Osztrák Köztársaság, Románia, a Szerb Köztársaság, a Szlovák Köztársaság, a Szlovén Köztársaság, valamint Ukrajna területéről lép Magyarország területére. Az autós hazatérésről bővebben a GYIK 4. pontjában szólunk.

*A brit oltási igazolások esetében utazás előtt ellenőrizni szükséges, hogy az adott oltási igazolás már megfelel-e az európai uniós keretrendszernek. Anglia esetében a november 1. előtt, Skócia esetében október 7. előtt letöltött pdf formátumú igazolások nem megfelelőek, ezeket újra le kell tölteni az indulás előtt, ugyanis a QR kód csak ebben az esetben lesz olvasható az Európai Unióban. A brit oltási igazolások EU-ban történő elfogadhatóságáról további információval az NHS, illetve a brit hatóságok tudnak szolgálni, ezért kérjük, hogy ilyen kérdésekkel a magyar Konzuli Szolgálathoz ne forduljanak.

***

Esetleges további kivételekkel kapcsolatban a  Rendőrség honlapján , valamint a koronavirus.gov.hu oldalon tájékozódhat

Azok a külföldi állampolgárok (kivéve magyar állampolgárok okirattal igazolt családtagjai), akik egyik mentességi kategóriába sem sorolhatók, kizárólag akkor utazhatnak be Magyarországra, ha a határátlépésüket az országos rendőr-főkapitányság előzetes kérelmükre méltányosságból engedélyezte. A méltányossági engedély kérelmezésére vonatkozó részletes szabályokat az GYIK 6. pont tartalmazza. Az engedély megadása esetén az országba történő belépéskor ez a személyi kör egészségügyi ellenőrzésen esik át (testhőmérés és kikérdezés), majd az eredménytől függően - fertőzés gyanúja esetén - kijelölt karanténba, egyébként pedig 10 napig hatósági házi karanténba kell vonulnia. A karanténszabályokra (illetve karantén alóli mentességre) vonatkozó részletes információkat a Koronavírus GYIK 7. pontban találja.

.Amennyiben sem a Nagykövetség honlapján, sem a Rendőrség honlapján nem talál választ a magyarországi határátlépéssel kapcsolatosan felmerülő kérdésére, kérjük forduljon közvetlenül a Rendőrséghez: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek, vagy érdeklődjön a Koronavírus Ügyeleti Központnál a koronavirus@1818.hu email címen. A Koronavírus Ügyeleti Központ külföldről is hívható telefonszáma + 36 1 550 1825.

<-- VISSZA