16. Mi az eljárás abban az esetben, ha a lakóhelyem valamelyik szomszédos országban van (Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Ausztria), és Magyarországon (Budapesten) csak átutaznék (tranzitálnék)?

Személyforgalomban, tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére az léphet be, aki a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat COVID-19 betegség gyanúját nem állapítja meg. Fertőzés-gyanús külföldi személy Magyarország területére nem léptethető be. A belépés további feltétele, hogy a személy hitelt érdemlően igazolja az utazásának célját és utazása célországát, külföldi állampolgár esetén rendelkezzen a schengeni beutazási feltételekkel, valamint további feltétel (akár magyar, akár külföldi állampolgárról van szó), hogy a célországba történő beutazása, és ennek érdekében a tervezett utazás útvonalán fekvő, Magyarországgal szomszédos országba történő belépése biztosított legyen. A rendőrség meghatározza az átutazó forgalom be- és kilépésére szolgáló közúti határátkelőhelyeket, az átmenő forgalom útvonalát (--> humanitárius korridor), a pihenőhelyeket és az ország elhagyására rendelkezésre álló időkeretet. A beléptetett személy Magyarország területén történő áthaladás során csak a rendőrség által meghatározott útvonalon közlekedhet, kizárólag az áthaladáshoz elengedhetetlenül szükséges (egészségügyi vagy műszaki) okból, a kijelölt pihenőhelyeken állhat meg, és a legrövidebb idő (maximum 24 óra) alatt köteles elhagyni Magyarország területét. Ebben az esetben az átutazókra nem vonatkozik a karantén-kötelezettség.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a járványveszély megelőzése érdekében a belügyminiszter 17/2021. (VI. 29.) BM rendelete értelmében 2021. július 1-től átmenetileg (előre láthatóan 1 hónapig) a Magyarország és Ukrajna közötti határszakaszon – valamennyi személy, jármű és szállítmány számára – Magyarország államhatára nem léphető át. Ezalól egyetlen kivétel van: a 348/2021. (VI. 22.) Korm. rendelet 1. melléklete szerinti ukrán közigazgatási egységek területén található településen lakóhellyel rendelkező 18. életévét betöltött személyeknek a SARS-CoV-2 vírus elleni védőoltás beadása céljából oda-vissza átléphető a Barabás közúti határátkelőhely, valamint a Lónya közúti határátkelőhely.

A témában kérjük tekintse át az alábbi oldalakat is:

Rendőrség

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

További kérdés esetén érdeklődjön közvetlenül a Rendőrség (http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek), illetve a Koronavírus Ügyeleti Központ elérhetőségein!  A Koronavírus Ügyeleti Központ külföldről is hívható telefonszáma + 36 1 550 1825. Email címük:  koronavirus@1818.hu 

<-- VISSZA