15. Londonon/Anglián csak átutazom. Hogyan lehet eljutni egyik reptérről a másikra? Mik a reptér környékén a szálláslehetőségek? Mire számítsak érkezéskor?

A 14. pontban jelzett passenger locator form kitöltése, valamint az indulás előtti 3 napon belül elvégzett teszt negatív eredményének igazolása az átutazók számára is kötelező. Ezalól az sem mentesül, aki már átesett a fertőzésen, vagy esetleg megkapta a COVID elleni védőoltás(oka)t. Amennyiben az érkezés és elutazás azonos napon történik, nem szükséges megrendelni a beutazás utáni tesztcsomagot sem, feltéve hogy az átutazó az érkezési repülőtérről egyből az indulási repülőtérre megy (vagy nem is kell repteret váltani). Ha az érkezés és elutazás nem ugyanazon a napon történik, akkor a határellenőrzéskor kérik a beutazás utáni tesztcsomag megrendelésének igazolását (a megrendelés módjáról bővebben a 14. pontban írtunk), a tranzitszabályokról hivatalos információ a GOV.UK oldalon található. Fontos, hogy azoknak az átutazóknak, akik az Egyesült Királyságban töltenek legalább egy éjszakát, a tartózkodásuk során ugyanúgy be kell tartaniuk a szintén a 14. pontban részletezett brit karanténszabályokat, vagyis a tartózkodás alatt kizárólag a repülőtér és a karanténhelyszín között lehet közlekedni. A karanténhelyszín lehet egy hotel, vagy akár egy ismerős/családtag stb lakása. Felhívjuk a figyelmet, hogy a jelenlegi járványhelyzetben sok szálloda bezárt. Amelyik mégis nyitva tart, az pedig csak ún. 'essential stay' (alapvető szükséglet) igazolása esetén fogadhat vendégeket. Célszerű az egyes hotelek saját honlapján megadott elérhetőségeken előzetesen meggyőződni arról, hogy nyitva vannak, fogadókészek, és milyen módon lehet szobát foglalni. A booking.com, expedia és egyéb szálláskereső/foglaló oldalak a tapasztalatok szerint nem mindig az aktuális információt mutatják, hiszen a jelen járványhelyzetben a szálláshelyek státusza is gyorsan változhat. A szobafoglalás alapos indokának alátámasztására alkalmas lehet pl. az érkezési és indulási repülőjegy bemutatása/megküldése a hotel részére. Az egyes repterekről/repterekre utazás lehetőségeiről érdemes az adott repülőtér saját honlapján tájékozódni, pl. Heathrow vagy Luton, stb. A tömegközlekedési lehetőségek továbbra is korlátozottak (és a fertőzésveszély miatt nem is javasoltak), ezért célszerű inkább TAXI vagy UBER igénybevétele. Az Angliában érvényben lévő járványügyi korlátozásokról bővebben a vonatkozó brit kormányzati oldalon lehet olvasni. 

Amennyiben további kérdése van a brit beutazási korlátozásokkal kapcsolatban, és a 14. pontban sem találta meg arra a választ, akkor az angol nyelvű megkeresését az indulás előtti 7 napon belül a dhsctesttrace.customerfeedbackteam@nhs.net  email címre küldheti, közvetlenül a brit hatóságoknak. Egy esetleges vitás helyzetben kizárólag a fenti email címről érkezett válasz, illetve a brit kormányzati oldalon (gov.uk) közvetlenül megtalálható információk szolgálhatnak hivatkozási alapként. A honlapunknak jelen menüpontjában megtalálható 'Gyakori kérdések és válaszok' kizárólag a magyar állampolgárok közvetlen tájékozódását hivatottak segíteni azzal, hogy a legfontosabb információkat magyar nyelven is leírjuk, továbbá megadjuk a hatáskörrel rendelkező brit hatóságok közvetlen elérhetőségeit. 

<-- VISSZA