15. Londonon/Anglián csak átutazom. Vonatkozik rám bármilyen járványügyi korlátozás?

2022. március 18-án hajnali 4:00 órától az egész Egyesült Királyságban eltörlöltek minden járványügyi beutazási korlátozást. Ez vonatkozik az átutazókra is. Megszűnt minden tesztelési- és karanténkötelezettség, valamint az online utasregisztrációt (passenger locator form) sem kell elvégeznie senkinek. 

Javasoljuk, hogy átutazási szándék esetén a hivatalos és naprakész információkért keresse fel az átutazási szabályokra vonatkozó gov.uk oldalt.

Az átutazásra vonatkozó szabályokról magyar nyelvű összefoglalót a Konzuli Szolgálat utazási tanácsainak 'Aktuális' rovatán belül az I / h) pontban olvashat.

***

Külön felhívjuk a figyelmet, hogy október 1. óta már tranzitálni sem lehet személyi igazolvánnyal, kivéve ha valaki megszerezte a settled vagy pre-settled státuszt az Egyesült Királyságban (további információkért és kivételekért javasolt a gov.uk oldal felkeresése).

***

Az egyes repterekről/repterekre utazás lehetőségeiről érdemes az adott repülőtér saját honlapján tájékozódni, pl. Heathrow vagy Luton, stb. A tömegközlekedési eszközökön már nem kötelező a maszkviselés, de továbbra is javasolt, illetve a TAXI vagy UBER igénybevétele esetén is előírhatják a szolgáltatók. Az Angliában érvényben lévő mindenkori járványügyi szabályokról bővebben a vonatkozó brit kormányzati oldalon lehet olvasni. 

TOVÁBBI KÉRDÉS ESETÉN HOVA FORDULHATOK? 

Amennyiben további kérdése van a brit beutazási korlátozásokkal kapcsolatban, akkor az angol nyelvű megkeresését az indulás előtti 7 napon belül ide kattintva tudja elküldeni közvetlenül a hatáskörrel rendelkező brit hatóságoknak. Egy esetleges vitás helyzetben kizárólag a fenti email címről érkezett válasz, illetve a brit kormányzati oldalon (gov.uk) közvetlenül megtalálható információk szolgálhatnak hivatkozási alapként. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai kizárólag a magyar állampolgárok közvetlen tájékozódását hivatottak segíteni azzal, hogy a legfontosabb információkat magyar nyelven is leírjuk, továbbá megadjuk a hatáskörrel rendelkező brit hatóságok közvetlen elérhetőségeit. 

<-- VISSZA