Magyarországról lehetőség van születési anyakönyvi kivonat, házassági anyakönyvi kivonat, illetve halotti anyakönyvi kivonat beszerzésére.

A kérelmet személyesen, illetve postai úton is be lehet nyújtani.

A kérelem benyújtására csak előzetes időpont egyeztetés alapján kerülhet sor. Az időpont igénylésére vonatkozóan az "Ügyfélfogadás, időpontfoglalás" menüpontban találnak információt, illetve a főoldalon található linken keresztül foglalhatnak.

A foglalásnál az "Okiratbeszerzés Magyarországról" pontot kell kiválasztani. A személyek számánál kérjük egy főt beírni, függetlenül a beszerzendő okiratok számától, ugyanakkor minden okiratra külön kérelmet kell kitölteni. 

Sürgősségi eljárás a konzulátuson nincs. A konzulátus is ugyanazt a foglalási rendszert használja, amely az ügyfelek számára is elérhető, ennek megfelelően nem tudunk Önöknek korábbi időpontot adni.

A kért okirat átlagosan 2 hónap elteltével érkezik meg (a megjelölt időtartam átlagos eljárási időt jelent, erre garanciát a konzulátus nem vállal – esetenként az eljárás ennél sokkal hosszabb időt is igénybe vehet). Amennyiben azt kéri, hogy postán küldjük ki, szíveskedjen egy saját nevére megcímzett és felbélyegzett válaszborítékot mellékelni. (Célszerű „Recorded Mail” kézbesítésre bérmentesíteni.)

Az okiratok beszerzéséhez szükséges nyomtatvány a lap alján letölthető.

A kérelemhez az érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány másolatát mellékelni kell.

Az okirathoz minden esetben egy rövid indoklást kell fűzni, hogy milyen célból kéri az okirat beszerzését.

Az anyakönyvi kivonat beszerzésének konzuli díja a honlapunkon a „Konzuli díjak” résznél megtalálható. A magyarul kiállított okirat fordítását a konzulátus nem vállalja, azonban az ügyfél által elkészített okirat fordításának hitelesítését külön eljárás keretében elvégezzük. Erre vonatkozóan lásd a „hitelesítések” résznél leírtakat.

Postai beadás esetén az összeget Postal Order-ben kérjük megküldeni, „Embassy of Hungary” névre kiállítva. Csekket sajnos nem tudunk elfogadni.

A kérelemhez kérjük, mellékeljen rövid kísérőlevelet, amelyben megadja telefonszámát és/vagy e-mail címét, hogy szükség esetén elérhessük; továbbá kérjük, jelezze, hogy a magyar nyelvű okirat hiteles angol nyelvű fordítását kéri-e vagy sem.

Kérjük, hogy valamennyi dokumentumot kék tollal írjanak alá!

A felsorolt okiratokon kívül egyéb, magyar hatóság által kiállított okirat beszerzésére is van lehetőség. Ennek eljárási díja a magyar hatóság által felszámított díjon felül a konzulátus díjtáblájában az „Egyéb hatósági okirat” résznél meghatározott összeg, amelyet a beadáskor kell megfizetni, míg a magyar hatóság díját utólag, az okirat átadásakor.

Az erkölcsi bizonyítványra és a hatósági bizonyítványra vonatkozóan a „Hatósági erkölcsi bizonyítvány” résznél, míg a házasságkötési tanúsítványra és a családi állapot igazolására vonatkozóan a „Házasságkötés, családi állapot igazolása” résznél találja meg a pontos információkat.

A beszerzett okiratok fordítása

A születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatok esetében a konzulátus hiteles fordítás készítését is vállalja, amelynek díja a „Konzuli díjak” részben megtalálható. Egyéb okiratok esetében a fordítást az ügyfélnek kell elkészíttetnie, amelyhez a honlapon fordítói listát talál. Ezt követően kérheti az elkészített fordítás hitelesítését a díjtáblázatban meghatározott díjtétellel.

Adatlapok

Az okiratbeszerzéshez szükséges adatlapok letölthetők innen:

Űrlap születési/házassági/halotti anyakönyvi kivonat beszerzéshez
Űrlap magyarországi okirat beszerzéséhez