Az évente megrendezett nemzeti ünnepi fogadásnak idén a nagy presztízsű Travellers Club adott otthont, a kiemelt tematikájára figyelemmel, és a nagykövetségnek a Klub vezetőivel ápolt jó kapcsolatának köszönhetően pedig a Klub történetében először magyar lobogó díszítette az estére a London belvárosának exkluzív sugárútján fekvő épület homlokzatát. A rendezvényen 250-en vettek részt a brit kormányzati, politikai, gazdasági, kulturális és tudományos elit részéről, 1956-ban kivándorolt magyarok, a magyar szervezetek, diákszövetségek és egyházi közösségek vezetői, valamint a diplomáciai testület tagjai közül.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet köszöntőjében hangsúlyozta, idén kiemelten fontos Magyarország számára október 23-a, hiszen nem csak az 1956-os vértanúk előtt hajtunk fejet, hanem azt is ünnepeljük, hogy 1989-ben végre bekövetkezett az, amiért 33 évvel korábban harcoltak. A nagykövet felhívta rá a figyelmet, a jelen feladata eldönteni, hogy mire használjuk fel a szabadságunkat, és Magyarország úgy döntött demokráciát épít belőle, a saját módján. Egy olyan keresztény demokráciát, amely védi a szuverenitást, függetlenséget, nemzeti identitás, és a családot

Az est díszvendége, John O'Sullivan CBE, a Danube Institute elnöke beszédében történelmi áttekintést adott a 20. század Magyarországot érő „kemény és kegyetlen” történelmi eseményeiről, majd emléket állított az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek, amely kiváltotta a nyugati világ csodálatát és feltétel nélküli, univerzális elismerését. Ugyanakkor újabb 30 „zavaros” évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy 1956 ígéretei végre beteljesüljenek.

Az est fényét emelte a ’30 éve szabadon’ emlékév jegyében az MTI 1989-1990 között készült sajtófotóiból összeállított fotókiállítás is, amely lehetőséget nyújtott arra, hogy megismertessük a rendszerváltás eseményeit, valamint ezzel párhuzamosan aktuálpolitikai vonatkozások beemelésével bemutassuk az elmúlt 30 év eredményeit. 

Ezúton szeretnénk megköszönni a Travellers Clubnak, hogy vendégül látott minket, és hogy az egész napra ktűzte a magyar zászlót az épületre, ezzel tisztelegve 1956 és 1989 hőseinek.