Nagykövetségünk vendégül látta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Győrffy Balázs elnök által vezetett, angliai tanulmányúton lévő küldöttségét.

A magasrangú delegációt Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet és Magyar Enikő mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomata fogadta. A program keretében, a NAK vezetői a Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékfejlesztési Minisztérium (DEFRA), illetve a brit Országos Gazdaszövetség (NFU) képviselőivel találkozhattak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet köszöntő beszédében kiemelte, hogy az Egyesült Királyság Magyarország 10. legfontosabb agrár-külkereskedelmi partnere és kiemelte, hogy figyelemre méltó a kétoldalú áruforgalom elmúlt években megfigyelhető dinamikus növekedése (2012 óta mintegy 67%-al), az agrárexport 2018-ban már közel 240 millió GBP volt. Magyarország elkötelezett az Egyesült Királysággal való szoros együttműködés mellett, a reláció vonatkozásában örömteli fejlemény a gazdasági kapcsolatok és szakmai együttműködések területén tapasztalt érdeklődés. Megerősítette, hogy a nagykövetség munkatársai, és kiemelten az agrárterületért felelős szakdiplomata, minden támogatást megadnak a magyar és brit agrárium képviselői számára, hogy a kapcsolatok kiépítését, illetve továbbfejlesztését elősegítsék.

Philip Hambling, az NFU élelmezésért és mezőgazdaságért felelős vezetője, valamint John Powell, a DEFRA környezettgazdaságtani részlegének vezető-helyettese a brit mezőgazdaság kihívásairól, az agrárkutatások folyamatairól és irányairól, az új agrártámogatási rendszerekről és a Brexitet követő időszak szakmai együttműködési lehetőségeiről tájékoztatták a program résztvevőit.