2018. december 6-án ünnepélyes keretek között nyílt meg a magyar és brit közös huszárhagyományokat bemutató kiállítás ’Call in the Cavalry’ címmel, melyet a National Army Museum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai közösen hívtak életre.

A megnyitón Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet kiemelte: a történelemben volt egy pillanat, amikor egész Európa a magyarokat másolta, és hozzátette: úgy gondoljuk, hogy a huszárok erényei a magyar nemzet erényei is egyben.

Ian Maine, a National Army Museum igazgatóhelyettese méltatta a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum értékes közreműködését a közös huszárhagyományokat bemutató kiállítás létrejöttében.

Sir Richard Shirreff tábornok – maga is egykori huszárként – kiemelte, hogy mennyire fontos szerepet játszott mindig is a huszárság a brit hadseregben életében, és nagyon büszkék a magyar huszársággal való kapcsolatra.

A tárlat a huszárság történetét XV. századi magyarországi megjelenésétől a brit hadseregben való meggyökeresedéséig bemutatja be, különböző tablók, ruházati elemek és eszközök segítségével, a kiállítás szereplői között pedig olyan híres történelmi személyiségek is felfedezhetők huszáregyenruhában, mint Winston Churchill egykori brit miniszterelnök.

Az eseményen részt vettek a Honvéd Zrínyi Sportegyesület Katonai Lovas Szakosztály tagjai is, akik korabeli egyenruháikkal méltó módon képviselték az egykori Császári és Királyi 1. I. Ferenc József Huszárezred emlékét.

A kiállítás egészen jövő év júniusáig lesz látogatható.