Magyar szereplők is bemutatkoztak idén a Royal Windsor Horse Show többnapos rendezvényén.

A több mint hét évtizedes hagyományra visszatekintő, évente megtartott rendezvény helyszíne a a London nyugati határában fekvő Windsor kastély volt, amelyen részt vett II. Erzsébet királynő is. Az idei játékokkal Viktória királynő születésének 200. évfordulójáról is megemlékeztek.

A nagykövetség tavaly kezdeményezte a kapcsolatfelvételt a Royal Windsor Horse Show szervezőivel, amelynek eredményeként az idei Royal Windsor Horse Showra a hortobágyi Mátai Ménestől hat csikós, egy pusztaötös hajtó, valamint Kassai Lajos ötszörös lovasíjász-világbajnok érkezett tanítványaival.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet a rendezvény kapcsán elmondta, Magyarország egyre több erőfeszítést tesz a lovas sportok és a lovas hagyományok megújításáért, az Egyesült Királyság pedig a lovas hagyományok egyik legfontosabb letéteményese. A nagykövet hangsúlyozta, a fellépésnek nem csupán sportdiplomáciai, hanem országpromóciós jelentősége is van, hiszen Magyarország egy eddig kevésbé ismert, ám ősi és jellegzetesen magyar oldaláról mutatkozott be a nyilvánosság előtt.

Fotó: Matt Alexander/PA