Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Kormány a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló polgári légijárművek leszállási tilalmának feloldásáról szóló 1/2021. (I. 5.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Korm. rendelet) elfogadta, az a Magyar Közlönyben 2021. január 5. napján kihirdetésre került.

A Korm. rendelet 2021. január 6. napján lép hatályba, azaz 2021. január 6. napjától helyreáll a közvetlen polgári légi közlekedés az Egyesült Királyság és Magyarország között mindkét irányba.

A Magyarországra beutazó magyar állampolgárokra továbbra is alkalmazandó a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet, melynek teljes szövege itt található meg:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000408.KOR

A rendelet alapján a beutazó magyar állampolgár karanténba kerül 10 napra. Mentesül a karantén alól az, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A karantén alóli mentesülés egyéb esetleges lehetőségeit – magyar állampolgárok esetében – a Korm. rendelet 4. §-a tartalmazza.

Mindenkinek, aki az Egyesült Királyság és Magyarország között repülővel tervez utazni, feltétélen javasoljuk, hogy folyamatosan kövesse a légitársasága tájékoztatásait, mert a járványhelyzet miatt rendkívül sok a bizonytalanság és gyakori a változás a légiközlekedésben.