A Becket-hét rendezvényeire az Egyesült Királyságba látogató Áder János megbeszélést folytatott David Cameron brit miniszterelnökkel május 24-én. A felek a találkozó során érintették a közelgő brit EU-s népszavazás kérdését és eszmét cseréltek éghajlatváltozással és globális vígügyekkel kapcsolatos aktuális kérdésekről.
A június 23-án esedékes brit EU-tagságról szóló népszavazással kapcsolatban Cameron miniszterelnök beszámolt a bent maradást támogatók közvélemény-kutatások szerinti növekvő többségéről és kifejezte abbéli reményét, hogy mindezt a népszavazás eredménye is tükrözni fogja.

A köztársasági elnök a megbeszélésen elővezette azon javaslatát, mely szerint a világ tíz legnagyobb szennyezőanyag kibocsátója, közöttük az Egyesült Királyság a párizsi klímacsúcs eredményeire építve a következő három évben külön tárgyalásokat folytathatna egy még ambiciózusabb megállapodás elérése érdekében. Áder János felvetette annak lehetőségét is, hogy az OECD koordinálásával akár a G7, akár a G20 egyesítse kutatásait az alternatív energiaforrások felhasználásával megtermelt fölös energia költséghatékony és környezetbarát tárolásának technikai megoldására.

A tárgyalások során röviden szóba kerültek globális vízügyi kérdések is, figyelemmel a Magyarország által idén novemberben rendezendő Budapesti Víz Világtalálkozóra.

Forrás: Nagykövetség / MTI