I. TEHERSZÁLLÍTÁS

1. Negatív COVID-teszt eredmény

Franciaország december 30-án úgy döntött, hogy nem oldja fel a negatív COVID-teszt nélküli belépésre vonatkozó tilalmat.

Ennek megfelelően legalább 2021. január 21-ig a Franciaországba való belépéshez továbbra is szükséges lesz egy negatív eredményt mutató, 72 órán belüli PCR teszt vagy a francia hatóságok által elfogadott antigén gyorsteszt.

Az elfogadott antigén tesztek listája itt található:

https://uk.ambafrance.org/List-of-antigen-tests-authorized-for-entry-to-France-from-UK-29434

A magántesztelést végző szolgáltatók listája az alábbiakban olvasható:

https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing?fbclid=IwAR2CSwQMdpYpDp1p0YNp36khlYoFDuLiByRSBIyYv_807R_Yi_Jyeuf5KyU

Kizárólag teherfuvarozók esetében a francia fél a brit hatóságok által meghatározott teszthelyszíneken elvégzett gyorsvizsgálatok eredményeit is elfogadja. 2021. január 1. után a teherfuvarozókra új határellenőrzési eljárások fognak vonatkozni, különösen a UK-ből az EU-ba való kilépés során. Ebből következően elképzelhető, hogy Dover előtt ismét kamionsor alakul ki, amit a Franciaország által előírt tesztelési követelmény is súlyosbíthat. A brit fél tájékoztatása szerint ebben az esetben ismét a Manston repülőteret használhatják a forgalmi helyzet enyhítése és a tesztelések elvégzése során.

Azok a sofőrök, akikről bebizonyosodik, hogy COVID pozitívak, 10 napos karanténba kerülnek. A karantén során az elhelyezésről és az ellátásról a brit fél gondoskodik.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ugyan a brit fél jelentősen csökkentette a torlódást és a várakozási időket Dovernél, a tesztelési lehetőségek még mindig korlátozottak a határ közelében, ezért indokolt és javasolt, hogy az érintett kamionsofőrök még jóval a határ előtt szerezzék be a szükséges teszteket.

 

2. Brexit, az átmeneti időszak vége

2021. január 1. napjával az Egyesült Királyság vonatozásában lejár az átmeneti időszak, a teherfuvarozásra új szabályok fognak vonatkozni. Mind az Európai Unió irányából való belépésnél, mind pedig az Egyesült Királyságból való kilépésnél nőnek az adminisztratív terhek, amelyek tekintetében kérjük, hogy előzetesen tájékozódjanak.

A 2021. január 1-től életbe lépő változásokról a közúti fuvarozók számára magyar nyelven is elérhető egy részletes brit kormányzati összefoglaló a legfontosabb tudnivalókkal az alábbi linkeken:

https://www.gov.uk/guidance/transporting-goods-between-great-britain-and-the-eu-from-1-january-2021-guidance-for-hauliers.hu

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/771750/BF_Vehicle_security_checklist_-_Hungarian_V.04.pdf

Javasoljuk az alábbi, angol nyelvű brit linkgyűjtemény alapos áttanulmányozását is:

https://london.mfa.gov.hu/news/brit-utmutatok-az-eu-es-uk-koezoetti-arumozgasokrol-2021-januar-1-utan

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szintén készített útmutatót a január 1. utáni tudnivalókról:

https://www.nav.gov.hu/nav/vam/BREXIT

2021. október 1-ig az EU, EGK és Svájc állampolgárai - így a fuvarozók is -  az Egyesült Királyságba útlevéllel és személyigazolvánnyal is beléphetnek, azt követően azonban csak útlevéllel, kivéve a settled status vagy pre-settled status jogállással rendelkezőket.

 

II. SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS

A francia hatóságok megnyitották a határokat az Egyesült Királyság felől. A személyforgalommal összefüggésben az alábbi legfontosabb szabályokra kívánjuk felhívni a figyelmet.

 

1. Negatív Covid-teszt szükségessége

Az átkeléshez 72 órán belüli negatív PCR teszteredmény szükséges. A francia hatóságok tájékoztatása szerint PCR teszt hiányában elfogadják az ún. antigén tesztet is.

Az elfogadott antigén tesztek listája itt található:

https://uk.ambafrance.org/List-of-antigen-tests-authorized-for-entry-to-France-from-UK-29434

A magántesztelést végző szolgáltatók listája alább olvasható:

https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing

Negatív teszteredménnyel minden 11. életévét betöltött utazónak rendelkeznie kell.

 

2. Személyi igazolvánnyal történő határátlépés

2021. október 1-ig a magyar állampolgárok az Egyesült Királyságba útlevéllel és személyigazolvánnyal is beléphetnek, azt követően azonban csak útlevéllel lesz erre lehetőség, kivéve a settled status vagy pre-settled status jogállással rendelkezőket.

 

3. Előzetes tájékozódás fontossága

A jelenlegi járványügyi körülmények között a belépésre, illetve az Egyesült Királyságból való kilépésre vonatkozó szabályok óráról órára változhatnak.

Magyarország Londoni Nagykövetsége a legfontosabb és legrelevánsabb változásokat haladéktalanul közzé fogja tenni, mindazonáltal elengedhetetlen, hogy az utazók maguk is tájékozódjanak.

Az Egyesült Királyságból való kiutazáshoz javasolt a következő brit kormányzati honlap áttekintése: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice

Ezen a honlapon az egyes országokra lebontva találják azokat az információkat, amelyek – fő szabály szerint – állampolgárságtól függetlenül valamennyi, az Egyesült Királyság területéről utazókat érintik. Emellett indokoltnak tartjuk az útvonalat érintő országok hivatalos honlapjain való tájékozódást is a beutazási korlátozásokról.

Indokolt továbbá a magyar konzuli szolgálat utazási tanácsait is nyomon követni a következő honlapon, ahol szintén hasznos információkat találnak a magyar állampolgárok vonatkozásában:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs