TUDNIVALÓK A HONOSÍTÁSI ELJÁRÁSRÓL

1., Ügyfélfogadás az egyszerűsített honosítási kérelmeknél:

Az egyszerűsített honosítási kérelmek benyújtására kizárólag előzetes időpontegyeztetés alapján van lehetőség.

Időpontot az időpont foglalási rendszeren keresztül (https://ifr.mfa.gov.hu weboldalon) lehet foglalni.

Az egyszerűsített honosítási ügyekben a honositas.lon@mfa.gov.hu e-mail címen tudják a kapcsolatot tartani a konzulátussal.

Annak érdekében, hogy minél többen beadhassák a kérelmüket az egyszerűsített honosításra, a konzulátus lecsökkentette az egyes kérelmek átvételére fordított időt. Csak úgy tudunk azonban több ügyfelet fogadni, ha a kérelmezők előzetesen kitöltött kérelemnyomtatványokkal, adatlapokkal, illetve előkészített dokumentációval érkeznek az időpontjukban.

A többi várakozó ügyfél érdekében nincs lehetőség arra, hogy az adatlapokat a konzulátuson töltsék ki. Azon ügyfeleinknek, akik felkészületlenül érkeznek az ügyintézésre, sajnos nem tudjuk átvenni a kérelmét, ezért új időpontot kell foglalniuk.

2., Az egyszerűsített honosítással kapcsolatos információk:

Az egyszerűsített honosítással kapcsolatos részletes tudnivalókat a www.allampolgarsag.gov.hu weboldalon találhatják meg. A nyelvi követelmények tekintetében, kérjük tanulmányozzák a jelen lap alján található kapcsolódó anyagokat.
Az egyszerűsített honosítási eljárással egyidejűleg a kérelmező külföldön történt anyakönyvi eseményeinek (születés, házasság, válás, házastárs halálesete) anyakönyvezése iránti kérelmet is elő kell terjeszteni.
A kérelemhez szükséges nyomtatványok letölthetőek a lap alján.
Az egyszerűsített honosítási eljáráshoz kapcsolódóan is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a folyamatban lévő ügyekben  a konzulátus nem tud az ügy állásáról tájékoztatást adni.

3., Eskütétel
A honosítási okirat megérkezése után a megadott elérhetőségeken a kérelmezőket értesítjük az eskü várható időpontjáról. Az eskük szervezése folyamatos, sürgősségi eskütételre nincs lehetőség. A gyakorlatban minden esküre várót a honosítási okirat megérkezése utáni első esküre be tudunk hívni, így az okirat megérkezése után 1-2 hónapon belül sor kerülhet az esküre (nyáron és év végén a várakozási idő hosszabb lehet).

4., Útlevél igénylése a honosítás után:

Azon honfitársaink, akik már letették az állampolgársági esküt, útlevelet sürgősséggel a honosítási okirat birtokában Budapesten, a Központi Okmányirodában – XIII. kerület, Visegrádiút110-112. – igényelhetnek (www.nyilvantarto.hu, kozponti.okmanyiroda@mail.ahiv.hu, telefon: +36 (1) 452-3622).

Útlevélkérelmet a konzulátuson előzetes időpontfoglalás alapján lehet benyújtani.
Az útlevélkérelem benyújtásával kapcsolatos információk az "Útlevél ügyek, úti okmányok" menüpont alatt találhatók.

 

Letölthető adatlapok:

Honosítási-visszahonosítási kérelem
ADATLAP honosítással/visszahonosítással magyar állampolgárságot szerzett kérelmezők külföldön történt születésének hazai anyakönyvezéséhez 
ADATLAP Honosítással/visszahonosítással magyar állampolgárságot szerzett kérelmezők külföldön kötött házasságának hazai anyakönyvezéséhez 

Kapcsolódó anyagok:

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatója az eljáráshoz kapcsolódóan - magyarul
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatója az eljáráshoz kapcsolódóan - angolul