1., Ügyfélfogadás az egyszerűsített honosítási kérelmeknél:

Az egyszerűsített honosítási kérelmek benyújtására kizárólag előzetes időpont egyeztetés alapján van lehetőség.

Időpontot az időpont foglalási rendszeren keresztül (https://ifr.mfa.gov.hu weboldalon) vagy hétfőtől csütörtökig 14-16 óra között a 020 7201 3461-es telefonszámon lehet egyeztetni.

Az egyszerűsített honosítási ügyekben a honositas.lon@mfa.gov.hu e-mail címen tudják a kapcsolatot tartani a konzulátussal.

Annak érdekében, hogy minél többen beadhassák a kérelmüket az egyszerűsített honosításra, a konzulátus lecsökkentette az egyes kérelmek átvételére fordított idő. Csak úgy tudunk azonban több ügyfelet fogadni, ha a kérelmezők előzetesen kitöltött kérelemnyomtatványokkal, adatlapokkal, illetve előkészített dokumentációval érkeznek az időpontjukban.

A többi várakozó ügyfél érdekében nincs lehetőség arra, hogy az adatlapokat a konzulátuson töltsék ki. Azon ügyfeleinknek, akik felkészületlenül érkeznek az ügyintézésre, sajnos nem tudjuk átvenni a kérelmüket, ezért új időpontot kell foglalniuk.


2., Az egyszerűsített honosítással kapcsolatos információk:

Az egyszerűsített honosítással kapcsolatos tudnivalókat a www.allampolgarsag.gov.hu vagy a www.bmbah.hu weboldalakon találhatják meg.

Az egyszerűsített honosítási eljáráshoz kapcsolódóan is szeretnénk felhívni  a figyelmet arra, hogy a folyamatban lévő ügyekben  a konzulátus nem tud az ügy állásáról tájékoztatást adni.


3., Eskütétel

A honosítási okirat megérkezése után a megadott elérhetőségeken a kérelmezőket értesítjük az eskü várható időpontjáról. A kérelmek átvétele, illetve az eskük szervezése folyamatos, sürgősségi eskütételre nincs lehetőség. A gyakorlatban minden esküre várót a honosítási okirat megérkezése utáni első esküre be tudunk hívni, így az okirat megérkezése után 1-2 hónapon belül sor kerül az esküre (nyáron és év végén a várakozási idő hosszabb lehet).

Aki az állampolgársági eskü után huzamosabb ideig más országban tervezi a tartózkodását, vagy az eskütétel után várhatóan megváltozik a lakcíme, annak célszerű kitöltenie a „Címmódosító nyilatkozat” formanyomtatványt annak érdekében, hogy az anyakönyvi okiratok megfelelő címre kerüljenek kiküldésre.

A nyilatkozat megtalálható és  letölthető a lap alján.


4., Útlevél igénylése a honosítás után:

Azon honfitársaink, akik már letették az állampolgársági esküt, útlevelet sürgősséggel a honosítási okirat birtokában Budapesten, a Központi Okmányirodában – XIII. kerület, Visegrádi út 110-112. – igényelhetnek (www.nyilvantarto.hukozponti.okmanyiroda@mail.ahiv.hu, telefon: +36 (1) 452-3622).

Útlevélkérelmet a konzulátuson előzetes időpontfoglalás alapján lehet benyújtani. A konzulátuson kezdeményezett útlevélkérelmeknél célszerű akkor benyújtani a kérelmet, amikor a kérelmező már rendelkezik legalább a lakcímkártyával is.

Az útlevélkérelem benyújtásával kapcsolatos információk az "Útlevél ügyek, úti okmányok" menüpont alatt találhatók.

5., Anyakönyvi kivonatok és lakcímkártyák átvétele:

A konzulátus munkatársai a megérkezett anyakönyvi kivonatokat, illetve lakcímkártyákat folyamatosan postázzák, illetve  értesítik az iratok megérkezéséről az ügyfeleket. Akit nem értesítünk, annak az anyakönyvi kivonata, illetve lakcímkártyája még nem érkezett meg. A konzulátusnak nem áll módjában a hazai kiállító hatóságoknál érdeklődni az iratok várható megérkezéséről, ezért kérjük, hogy ilyen kérdésekkel a konzulátust ne keressék. Az okmányok feldolgozását, kiküldését, az értesítéseket a beérkezés sorrendjében intézzük.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a honosítási eskü letételét követően legalább három hónap telik el az anyakönyvi kivonatok és a lakcímkártyák postázásáig.

Az elkészült okmányokat személyesen hétfőtől péntekig, ügyfélfogadási napokon, 9.30-11.30 között lehet átvenni a konzulátuson.

6., Nemzeti regisztráció, statisztikai adatszolgáltatás:

A Nemzeti Regiszter célja, hogy egységesen szóljon valamennyi magyarhoz, éljen bárhol a világon. A Nemzeti Regiszter megalkotásának gondolatát az a tény hívta életre, hogy a történelem viharai során a magyar nemzet világnemzetté vált. A Nemzeti Regiszter a főoldalon közvetlenül elérhető.

Kapcsolódó anyagok:

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatója az eljáráshoz kapcsolódóan - magyarul
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatója az eljáráshoz kapcsolódóan - angolul
Címmódosítási nyilatkozat honosításhoz