Köteles állandó személyazonosító igazolvány kiadását kérni az a magyar állampolgár, aki nem rendelkezik érvényes magyar útlevéllel vagy érvényes magyar vezetői engedéllyel.

Érvényes személyazonosító igazolvány cseréjét akkor lehet kérni, ha

  • az abban tárolt vagy azon szereplő adatokban változás következett be (ide nem értve  az adószámot, lakcímet, TAJ számot, személyi számot valamint a vészhelyzet esetén értesítendő telefonszámát),
  • az gyártáshibás,
  • a tároló elem nem, vagy hibásan tartalmazza a személyes adatokat vagy az igazolvány adatait,
  • az érvényességi idejéből legfeljebb 60 nap van hátra,
  • a tároló elem nem működik,
  • a 70. életévét betöltött kérelmező 10 éves érvényességi idejű személyazonosító igazolványt igényel,
  • a személyazonosító igazolvány tároló eleme ujjnyomatot nem tartalmaz, és a kérelmező szeretné ujjnyomatai            rögzítését kérni.

A korlátozottan cselekvőképes (a kérelem benyújtásakor 14. életévét betöltött) kiskorú és a cselekvőképességében korlátozott nagykorú jogosult önállóan kérelmezni a személyazonosító igazolványt.

A személyi igazolvány elektronikus tároló elemet (chip) tartalmaz; az elektronikus személyi igazolvány (eSzig) általános jellemzőiről ide kattintva olvashat bővebben.

Az eSzig-hez rendelhető elektronikus aláírás igénylésére a külképviseleteken nincs lehetőség, az csak Magyarországon kérelmezhető, akár utólag is, a kiállítástól számított 60 napon belül.

Azok, akik letelepedett (settled) vagy előzetes letelepedett (pre-settled) státuszt szereztek az Egyesült Királyságban, a magyar személyi igazolványukkal 2025. december 31-ig beutazhatnak az Egyesült Királyságba.

Az Egyesült Királyságból az Európai Unió területére, beleértve Magyarországot is, érvényes magyar személyi igazolvánnyal minden magyar állampolgár visszautazhat.

Kérjük, az igény szerinti tartalom eléréséhez kattintson a megfelelő mezőre: