7. Ha hazautazom, karanténba fogok kerülni? 

Az ebben a pontban ismertetett karantén-szabályok azokra vonatkoznak, akik a beutazáskor nem mentesülnek (mert pl. sem az oltottságukat, sem negatív teszteredményt nem tudnak megfelelően igazolni a határon). Amennyiben Ön már átesett a fertőzésen, vagy akár Magyarországon, akár az Egyesült Királyságban megkapta a COVID-elleni védőoltást, a kapcsolódó mentességi lehetőségekről a 3. kérdésre adott válaszunkban tájékozódhat. Itt is megjegyezzük, hogy a magyarországi beutazásnak nem feltétele az előzetesen elvégzett COVID-teszt, ez csupán egy lehetőség a karantén alóli mentességhez. A teszteléshez kapcsolódó mentességi lehetőségekről a 3/A pontban olvashat. A brit karantén-szabályokért az oldal alján kattintson a VISSZA gombra, és válassza a 14. kérdést!

Magyarországon jelenleg nincs országonkénti besorolás, vagyis minden külföldről érkezőre egységes karantén-szabályok vonatkoznak. Az egyedi kivételekről a Rendőrség honlapja tartalmaz részletes tájékoztatást. Az alábbiakban az általános karantén-szabályokat ismertetjük.

Aki az államhatárra érkezik, beléptetéskor kötelező egészségügyi ellenőrzésen eshet át (testhő mérés és kikérdezés), amelynek tűrésére köteles. Az ellenőrzés eredményétől függően - fertőzés gyanúja esetén - kijelölt karanténba, vagy - ha fertőzés gyanúja nem merült fel - 10 napos hatósági házi karanténba kell vonulni. Utóbbi esetben a határon átadják a karanténra utaló hatósági jelet (piros matrica), amit hazatérve ki kell ragasztani az ajtóra. (Mentesül a karantén alól, aki már átesett a betegségen, ennek feltételeiről a GYIK 8. pontban található bővebb tájékoztatás).

A határon történő várakozási idő csökkentése érdekében (amennyiben nincs olyan körülmény, amely alapján mentesülne a karantén-kötelezettség alól) javasolt a rendőrség honlapján keresztül online elvégezni a karanténhelyszín regisztrációjához szükséges adatszolgáltatást. Ezt az előregisztrációt ---> ide kattintva tudja megtenni az indulást megelőző 24 órán belül. Amennyiben ügyfélkapuval rendelkezik, akkor az online előregisztráció az ügyfélkapun keresztül is megtehető ---> ezen a linken keresztül.  A regisztráció mindenki számára kötelező, így aki nem él az online előregisztráció lehetőségével, annak a határon kell kitöltenie az ott kapott nyomtatványt, ami nagyban lassítja az ügyintézést, és feleslegesen növeli a várakozási időt. 

A határról közvetlenül a karantén helyszínére ("karanténlakásba") kell menni; az utazást kizárólag egészségügyi, műszaki, vagy tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén - menetrendi okból szakíthatja meg. Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon szigorú védelmi intézkedések vannak hatályban, melyek része a kjárási tilalom éjfél és hajnali 5. között. Aki ebben az idősávban érkezik haza, azt útközben igazoltathatják, ezért érdemes megtartani a repülőjegyet/ beszállókártyát annak igazolására, hogy most érkezett az országba. Ebben az esetben csak szóbeli figyelmeztetésre lehet számítani. 

A karanténlakáshoz érkezést követően a bejárati ajtóra ki kell helyezni a piros színű figyelmeztető jelzést, továbbá akinek van hozzá megfelelő informatikai eszköze (okostelefon), az köteles letölteni az úgynevezett karanténszoftvert (--> a Házi Karantén Rendszer nevű mobil alkalmazáshoz kapcsolódó rendszerkövetelmény: Android 7 vagy IOS 11). A kötelező házi karantén időtartama 10 nap, aminek betartását a rendőrség személyesen vagy - letöltés esetén - a fenti mobil alkalmazás segítségével ellenőrzi. A távellenőrzés menetéről bővebben --> ide kattintva tájékozódhat. A karantén alóli mentesülés feltétele, hogy a beutazást követően 5 napon belül, 48 óra eltéréssel elvégzett, két PCR teszt eredménye is negatív legyen. A karantén alóli mentesüléshez nem fogadják el az Egyesült Királyságban elvégzett COVID-tesztet, csak a Magyarországon elvégzett teszt fogadható el (illetve az első teszt bármely schengeni tagállamban készülhet), és csak a második negatív teszt után lehet felmentést kapni a további karantén alól. 

A karantén alóli mentesítés ügyintézésének menete a következő. 

  1. A karanténkötelezettnek időpontot kell foglalnia a PCR-tesztre. Fontos megjegyezni, hogy a tesztelési kötelezettség nem kötött korhatárhoz, így a kisgyermekek sem mentesülnek. Tesztelést (beleértve a gyermekek tesztelését) biztosító magyarországi intézmények listája ---> ezen a linken érhető el. Az állam továbbra is csak annak végzi el térítésmentesen a tesztelést, akinél felmerül a fertőzés kockázata. A külföldről történő beutazást követő karantén alóli mentesüléshez szükséges teszt minden esetben önköltséges. Szeptember 21. óta egy tesztért legfeljebb 19.500 forintot kérhetnek a szolgáltatók. 
  2. A karanténkötelezettnek a tervezett tesztelés időpontja előtt legalább 24 órával be kell jelentenie a karanténlakás helye szerinti rendőrkapitányságnál, hogy a tesztelés idejére el kívánja hagyni a karanténlakást. Ezt a bejelentést a rendőrség honlapján elérhető ---> elektronikus ügyintézési felületen keresztül kell megtenni. Ügyfélkapu nélkül ---> ezen a linken, meglévő ügyfélkapu regisztrációval pedig ---> ezen a linken keresztül lehet megtenni a bejelentést a rendőrségnek.
  3. A bejelentés beérkezését az illetékes rendőrkapitányság a bejelentés beérkezését tanúsító elektronikus visszaigazolás (e-mail) küldésével tudomásul veszi. Amennyiben a tudomásul vétel megtörtént (e-mailes visszaigazolás megérkezett), a karantén a tesztelés idejére elhagyható úgy, hogy a karanténlakástól kizárólag a tesztelési helyszínre lehet menni, onnan pedig egyből vissza a karanténlakásba. Az utazás kizárólag egészségügyi, műszaki vagy -tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén - menetrendi okból szakítható meg. A tömegközlekedést lehetőség szerint el kell kerülni. 
  4. A második tesztnél a fenti 1-3. pontok szerint kell eljárni azzal, hogy a két tesztet 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel kell elvégezni. 
  5. Miután a második negatív teszteredmény is rendelkezésre áll, azokat a karanténkötelezettnek a rendőrség ---> elektronikus ügyintézési felületén keresztül meg kell küldenie ugyancsak a karanténlakás helye szerint illetékes rendőrkapitányság részére. Ügyfélkapu nélkül ---> ezen a linken, meglévő ügyfélkapu regisztrációval pedig ---> ezen a linken keresztül lehet megküldeni a teszteredményeket a rendőrségnek.
  6. A teszteredmények beérkezését az illetékes rendőrkapitányság a bejelentés beérkezését tanúsító elektronikus visszaigazolás (e-mail) küldésével tudomásul veszi. Amennyiben a tudomásul vétel megtörtént (e-mailes visszaigazolás megérkezett), a karanténkötelezett a továbbiakban korlátozás nélkül elhagyhatja a karanténlakást.  

***

A tranzitforgalom (átutazás) kivételt képez a karanténszabályok alól, ugyanakkor az egészségügyi vizsgálatokra ezekben az esetekben is sor kerülhet a határon. 

További részleteket a magyarországi karantén-szabályokról, illetve aktuális járványügyi intézkedésekről  (pl. maszkviselési szabályok) a koronavirus.gov.hu weboldalon olvashat. Külön felhívjuk a figyelmet a Magyarországon érvényben lévő védelmi intézkedésekre, amikkel egy esetleges hazautazás esetén - a karanténkötelezettségen túl - számolni kell. 

A karantén-szabályokkal kapcsolatos egyedi kérdések megválaszolására a karanténlakás helye szerint illetékes rendőrkapitányság jogosult. Az egyes rendőrkapitányságok elérhetőségei akár a Rendőrség --> központi honlapjáról is kikereshetők. Temetésre hazautazóknak javasolt még a 12. pont elolvasása

Az Egyesült Királyságba történő beutazásról, illetve brit karantén-szabályozásról a 13-14. pontokban olvashat, amelyek közül a lenti VISSZA gomb megnyomását követően!

<-- VISSZA