6. Külföldi családtagomat / ismerősömet be fogják engedni Magyarországra? 

A 2020. szeptember 1-jén hatályba lépett 408/2020 (VIII.30.) Kormányrendelet szerint a beutazási- és karanténszabályok tekintetében is a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik a magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja. A családtagi kapcsolatot ugyanakkor megfelelően igazolni kell (pl. anyakönyvi kivonattal) a határon. Aki a családtagi kapcsolatot nem tudja okirattal igazolni a határátlépéskor, annak javasolt beutazást megelőzően méltányossági kérelemmel fordulni a magyar rendőrséghez, és csak a méltányossági engedély birtokában elindulni. A méltányossági kérelmet kizárólag online lehet benyújtani, ezen a linken keresztül: http://www.police.hu/ugyintezes-dokumentumok/hu!ugyintezes!elektronikus-ugyintezes!jarvanyugyi-intezkedesekkel-kapcsolatos-beadvanyok!allamhataron-1. A méltányossági kérelmet a családtag nevében is be lehet nyújtani. Tájékoztatásul jelezzük, hogy az online benyújtott kérelmet a Magyarország területére történő tervezett belépés helye szerint illetékes helyi rendőri szerv fogja elbírálni, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén ez a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága. A Konzuli Szolgálatnak, illetve az egyesült királyságbeli konzuli képviseleteknek semmilyen ráhatása nincs a rendőrség döntésére, ahogyan annak meggyorsítása sem áll módunkban. 

A vízumkötelezett családtagoknak természetesen továbbra is érvényes vízummal kell rendelkeznie a beutazáshoz, függetlenül attól, hogy a beutazáshoz szükség van külön rendőrségi engedélyre vagy sem. Ha nem biztos benne, hogy családtagja vízumkötelezett-e, kérjük tekintse meg a 'Vízuminformációk' menüpontban írtakat! Amennyiben minden feltétel teljesül (adott esetben rendőrségi engedély, illetve a vízum is rendelkezésre áll), és a külföldi családtag beléphetett az országba, rá is a GYIK 7. pontjában részletezett karanténszabályok vonatkoznak. 

Amennyiben sem a nagykövetségünk honlapján, sem a magyar rendőrség honlapján nem talál választ a magyarországi határátlépéssel kapcsolatosan felmerülő kérdésére, kérjük forduljon közvetlenül a Rendőrséghez: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek, vagy érdeklődjön a Koronavírus Ügyeleti Központnál a koronavirus@1818.hu email címen. A Koronavírus Ügyeleti Központ külföldről is hívható telefonszáma + 36 1 550 1825.

<-- VISSZA