6. Külföldi családtagomat / ismerősömet be fogják engedni Magyarországra? 

A 2020. szeptember 1-jén hatályba lépett 408/2020 (VIII.30.) Kormányrendelet szerint a beutazási- és a karanténszabályok tekintetében is a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik a magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja. A családtagi kapcsolatot ugyanakkor megfelelően igazolni kell (pl. anyakönyvi kivonattal) a határon. Aki a családtagi kapcsolatot nem tudja okirattal igazolni a határátlépéskor, és a korlátozások alól nem mentesül (sem oltással, sem PCR teszttel nem rendelkezik - ld GYIK 3.pontjában), annak a külföldi állampolgárnak indulást megelőzően méltányossági kérelemmel kell fordulnia a magyar rendőrséghez, hogy beléphessen az országba. Csak a méltányossági engedély birtokában indulhat útnak. A méltányossági kérelmet kizárólag online lehet benyújtani, ezen a linken keresztül: http://www.police.hu/ugyintezes-dokumentumok/hu!ugyintezes!elektronikus-ugyintezes!jarvanyugyi-intezkedesekkel-kapcsolatos-beadvanyok!allamhataron-1. A méltányossági kérelmet a családtag nevében is be lehet nyújtani. Tájékoztatásul jelezzük, hogy az online benyújtott kérelmet a Magyarország területére történő tervezett belépés helye szerint illetékes helyi rendőri szerv fogja elbírálni, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén ez a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága. A Konzuli Szolgálatnak, illetve az egyesült királyságbeli konzuli képviseleteknek semmilyen ráhatása nincs a rendőrség döntésére, ahogyan annak meggyorsítása sem áll módunkban. 

A vízumkötelezett családtagoknak természetesen továbbra is érvényes vízummal kell rendelkeznie a beutazáshoz, függetlenül attól, hogy a beutazáshoz szükség van külön rendőrségi engedélyre vagy sem. Ha nem biztos benne, hogy családtagja vízumkötelezett-e, kérjük tekintse meg a 'Vízuminformációk' menüpontban írtakat! Amennyiben minden feltétel teljesül (adott esetben rendőrségi engedély, illetve a vízum is rendelkezésre áll), és a külföldi családtag beléphetett az országba, rá is a GYIK 7. pontjában részletezett karanténszabályok vonatkoznak. 

A magyar védettségi igazolvánnyal, illetve brit oltási igazolással rendelkező magyar állampolgárral együtt utazó kiskorú családtag mindenképpen korlátozásmentesen utazhat be magyarországra. A magyar védettségi igazolvány, illetve brit oltási igazolás igényléséről a GYIK 8. pontban írunk részletesen. 

2021. augusztus 7-én 00:00 órától korlátozás nélkül* utazhat be Magyarországra az a személy (magyar vagy külföldi állampolgár egyaránt), aki ugyan nincs beoltva, de 72 óránál nem régebbi, Egyesült Királyságban elvégzett PCR teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal itazolja, hogy a szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható. Felhívjuk a figyelmet, hogy külföldi utazás céljából az NHS nem végez COVID-tesztet. Erre a célra magánszolgáltatót kell igénybe venni. Az angol nyelvű teszteredményen mindenképpen szerepelnie kell:

  • a mintavétel időpontjának
  • a teszt típusának (PCR)
  • a teszt eredményének

Az eredményt tartalmazó okiratból ki kell derülnie továbbá, hogy a tesztet az Egyesült Királyságban végezték, mivel nem minden országban elvégzett tesztet fogadnak el a korlátozásmentes beutazáshoz.

/* korlátozás nélkül = külföldi állampolgár esetén azt jelenti, hogy előzetes beutazási engedély és karantén-kötelezettség nélkül/

Abban az esetben, ha az okirattal (pl házassági anyakönyvi kivonat) igazolt külföldi családtag nincs beoltva és nem tud felmutatni a határon a fentieknek megfelelő PCR-teszteredményt, akkor - szemben azokkal a külföldiekkel, akiknek nincs magyar állampolgár családtagja - neki nem szükséges külön beutazási engedélyt kérnie a rendőrségtől, de beutazást követően 10 nap karanténkötelezettség vonatkozik rá, akárcsak magyar állampolgár családtagjára (ha ő sincs beoltva és nem is tesztelt).

*** 

Amennyiben sem a nagykövetségünk honlapján, sem a magyar rendőrség honlapján nem talál választ a magyarországi határátlépéssel kapcsolatosan felmerülő kérdésére, kérjük forduljon közvetlenül a Rendőrséghez: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek, vagy érdeklődjön a Koronavírus Ügyeleti Központnál a koronavirus@1818.hu email címen. A Koronavírus Ügyeleti Központ külföldről is hívható telefonszáma + 36 1 550 1825.

<-- VISSZA