4. Közúton lehetséges a hazatérés?

Ebben a pontban a személyforgalomra vonatkozó információkat foglaltuk össze. A teherfuvarozókkal kapcsolatos legfontosabb szabályok a GYIK 5. pontban olvashatók. 

Az autós hazatérést nehezíti, hogy az Egyesült Királyság nagy részén érvényben lévő 'országelhagyási tilalom" miatt külföldre utazni eleve csak csak alapos indokkal lehet. A szabadidős célú utazás ('holiday') nem számít ilyennek, sőt, jelenleg illegálisnak minősül. Március 8. óta az Angliából történő kiutazásnak a feltétele egy nyilatkozat (travel declaration form) kitöltése, amit ide kattintva lehet megtenni. A járványhelyzet miatt jelenleg (és még legalább május 17-ig!) csak meghatározott esetekben lehetséges a kiutazás, ennek megfelelően a fent említett nyilatkozatban meg kell adni az utazás pontos célját. A kitöltött nyilatkozat bemutatására a határon (vagy akár a reptér/határ felé útközben) is felszólíthatnak a hatóságok. A nyilatkozatot kinyomtatva, vagy akár telefonról is be lehet mutatni. A szülőknek a kiskorú gyermekeik nevében külön nyilatkozatot kell kitölteniük. A megadott célt megfelelően igazolni is kell (pl. munkaügy esetén munkáltatói igazolással, temetés esetén halotti anyakönyvi kivonat másolattal, egészségügyi cél esetén orvosi igazolással, látogatók esetében ideúti repülőjeggyel, stb.), ellenkező esetben a brit hatóságok megtagadhatják a nemzetközi utazást, továbbá  pénzbírságot szabhatnak ki, ha azt állapítják meg, hogy valaki valótlan adatokat közölt, illetve alapos indok nélkül kelt útra. Javasoljuk, hogy aki csak teheti, utazását halassza későbbre, figyelembe véve az Egyesült Királyságba visszatérés szigorú (és költséges) feltételrendszerét is, amiről a GYIK 14. pontjában olvashatnak bővebben. Amennyiben a kiutazáshoz szükséges nyilatkozattal kapcsolatban további kérdése merülne fel, akkor az illetékes brit hatóságoknál szükséges érdeklődni, emelyek elérhetősége a GYIK 3. pontjában található. 

Franciaország ugyancsak azt kéri, hogy a legszükségesebb esetekben induljon csak valaki útnak az Egyesült Királyságból Franciaország felé, azonban már nem kérnek külön nyilatkozatot a beutazás okáról. Továbbra is kötelező azonban az Egyesült Királyság felől beutazók részéről egy nyilatkozat arról, hogy a beutazáskor nincsenek tüneteik, valamint egy indulás előtt 72 órán belül készült negatív COVID (PCR)- teszt eredménye.  

Belgium, Hollandia, Németország és Ausztria szintén nem korlátozza az autós átutazásokat, azonban azt - Franciaországhoz hasonlóan - feltételhez köthetik (pl. negatív COVID teszt vagy kitöltött nyilatkozatok bemutatása). 

Fentiekben igyekeztünk összefoglalni a legfontosabb és legrelevánsabb szabályokat, azonban a helyzet óráról órára változhat, ezért elengedhetetlen, hogy az utazók közvetlenül is tájékozódjanak a hazatérés során érintett országok hivatalos honlapjain (pl. londoni nagykövetségek honlapjai)Kizárólag az adott országoktól származó közvetlen információ tekinthető hivatalosnak a beutazási szabályok tekintetében, a jelen oldalon közzétett információk csak a tájékozódást hivatottak segíteni.

Az Egyesült Királyságból történő kiutazáshoz javasolt továbbá a brit kormányzati honlap áttekintése: https://gov.uk/foreign-travel-advice. Ezen a honlapon az egyes országokra lebontva találják meg azokat az információkat, amelyet - főszabály szerint - állampolgárságtól függetlenül valamennyi, az Egyesült Királyság területéről utazókat érintik.

Javasolt továbbá a magyar Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is nyomon követni az egyes országok tekintetében. 

<-- VISSZA