4. Közúton lehetséges a hazatérés?

Ebben a pontban a személyforgalomra vonatkozó információkat foglaltuk össze. A teherfuvarozókkal kapcsolatos legfontosabb szabályok az 5. pontban olvashatók. 

Az autós hazatérést nehezíti, hogy az Egyesült Királyság nagy részén érvényben lévő 'lakhelyelhagyási tilalom" miatt külföldre utazni eleve csak csak indokolt esetben lehet. A szabadidős célú utazás ('holiday') nem számít ilyennek, sőt, jelenleg illegálisnak minősül. Javasoljuk, hogy aki csak teheti, utazását halassza későbbre, figyelembe véve az Egyesült Királyságba visszatérés szigorú (és költséges) feltételrendszerét is, amiről a GYIK 14. pontjában olvashatnak bővebben.  

Ezen kívül a francia kormány 2021. január 31-től újabb határzárat rendelt el, ami az Egyesült Királyságból érkezőket is érinti. Kizárólag kiemelten fontos okból engedélyezett a beutazás, ami alapján az átutazás is csak akkor elfogadott, ha az utazás megkezdése 2021. január 31. előtt történt, vagyis az utazás (oda-visszaút) megtervezésekor még nem lehetett tudni, hogy milyen szigorítások lépnek majd életbe. Ennek igazolására a francia hatóságok akár kérhetik az oda-visszaúti jegyek megvásárlásának időpontjáról szóló igazolást is. Felhívjuk a figyelmet, hogy a Konzuli Szolgálathoz több jelzés is érkezett már olyan esetekről, amikor magyar állampolgárt a francia hatóságok a határon visszafordítottak. A franciaországi beutazás/átutazás részletes feltételeivel kapcsolatban hasznos információk találhatók a Konzuli Szolgálat Franciaországra vonatkozó utazási tanácsaiban, azonban fontos megjegyezni, hogy vitás helyzetben kizárólag a francia hatóságoktól (pl. londoni francia nagykövetség), hivatalos francia honlapokról származó információ lehet hivatkozási alap!

Belgium, Németország és Ausztria jelenleg nem korlátozza az átutazásokat, a belga határon azonban külön nyilatkozatot kérnek az utazás céljára vonatkozóan, Németországban pedig az Egyesült Királyságból érkezőktől (átutazóktól is) kérhetik az előzetes regisztrációt, valamint negatív COVID-tesztet.

Fentiekben igyekeztünk összefoglalni a legfontosabb és legrelevánsabb szabályokat, azonban a helyzet óráról órára változhat, ezért elengedhetetlen, hogy az utazók közvetlenül is tájékozódjanak a hazatérés során érintett országok hivatalos honlapjain (pl. londoni nagykövetségek honlapjai)Kizárólag az adott országoktól származó közvetlen információ tekinthető hivatalosnak a beutazási szabályok tekintetében, a jelen oldalon közzétett információk csak a tájékozódást hivatottak segíteni.

Az Egyesült Királyságból történő kiutazáshoz javasolt továbbá a brit kormányzati honlap áttekintése: https://gov.uk/foreign-travel-advice. Ezen a honlapon az egyes országokra lebontva találják meg azokat az információkat, amelyet - főszabály szerint - állampolgárságtól függetlenül valamennyi, az Egyesült Királyság területéről utazókat érintik.

Javasolt továbbá a magyar Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is nyomon követni az egyes országok tekintetében. 

<-- VISSZA