4. Közúton lehetséges a hazatérés?

Ebben a pontban a személyforgalomra vonatkozó információkat foglaltuk össze. A teherfuvarozókkal kapcsolatos legfontosabb szabályok a GYIK 5. pontban olvashatók. Itt is megjegyezzük, hogy főszabály szerint a magyarországi beutazásnak nem feltétele az előzetesen elvégzett COVID-teszt. Ezalól kivétel pl. ha valaki egy Magyarországon megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményre (pl. Hungaroring/Forma1) utazik nézőként. 

Magyarországon 2021. június 23-tól megszűnt az eddigi schengeni belső határellenőrzés az osztrák, szlovén és szlovák határokon. A továbbiakban aki a Horvát Köztársaság, az Osztrák Köztársaság, Románia, a Szerb Köztársaság, a Szlovák Köztársaság, valamint a Szlovén Köztársaság területéről (nem repülővel) érkezik Magyarországra, az korlátozás nélkül beutazhat (ez magyar állampolgárok esetében karantén-kötelezettség alóli mentességet jelent, külföldi állampolgároknak pedig ebben az esetben beutazási engedélyt sem kell kérniük a magyar rendőrségtől, illetve szintén mentesülnek a karantén-kötelezettség alól).

Franciaország 2021. június 9-től a brithez hasonló jelzőlámpa-rendszert vezetett be, és az Egyesült Királyságot a sárga kategóriába sorolta. A beutazási feltételek attól függnek, hogy az utazó be van -e oltva vagy sem. Ezzel kapcsolatos részletes információk a londoni francia nagykövetség honlapján, valamint a francia belügyminisztérium honlapján olvashatók (kattintson a piros, aláhúzott linkekre). Utóbbiról letölthető az a becsületbeli nyilatkozat is, amit a beoltottaknak is be kell mutatniuk a határon arról, hogy a beutazáskor nincsenek tüneteik és nem voltak kapcsolatban igazolt COVID-fertőzöttel. A nyilatkozatot, az oltási igazolást, valamint a (be nem oltottaktól a) negatív tesztet mind a légitársaság/hajótársaság/eurotunnel, mind a határőrizeti szerv kérheti, és hiányában megtagadhatja a beszállítást/beléptetést. Amennyiben a fenti linkekre kattintva elérhető információkat átolvasta, és további kérdése lenne, kérjük közvetlenül a londoni francia nagykövetséghez forduljon!

Belgium június 26-tól piros kategóriába sorolta az Egyesült Királyáságot, ami azt jelenti, hogy csak nagyon kivételes esetekben lehet beutazni. Ezek közé tartozik, ha valaki csak átutazik annak érdekében, hogy az állampolgársága vagy szokásos tartózkodási helye szerinti uniós vagy schengeni tagállamba elérjen.

Hollandia és Németország negatív teszteredményt kér az autós átutazóktól is. Németország az autós átutazást előzetes regisztrációhoz köti és azt kéri, hogy csak a legszükségesebb esetben álljon meg az átutazó bárhol is. Az Ausztria által bevezetett utazási korlátozások az átutazokra nem vonatkoznak, azonban szintén csak a feltétlenül szükséges (essential) megállások engedélyezettek. 

Fentiekben igyekeztünk összefoglalni a legfontosabb és legrelevánsabb szabályokat, azonban a helyzet óráról órára változhat, ezért elengedhetetlen, hogy az utazók közvetlenül is tájékozódjanak a hazatérés során érintett országok hivatalos honlapjain (pl. londoni nagykövetségek honlapjai)Kizárólag az adott országoktól származó közvetlen információ tekinthető hivatalosnak a beutazási szabályok tekintetében, a jelen oldalon közzétett információk csak a tájékozódást hivatottak segíteni.

Az Egyesült Királyságból történő kiutazáshoz javasolt továbbá a brit kormányzati honlap áttekintése: https://gov.uk/foreign-travel-advice. Ezen a honlapon az egyes országokra lebontva találják meg azokat az információkat, amelyet - főszabály szerint - állampolgárságtól függetlenül valamennyi, az Egyesült Királyság területéről utazókat érintik.

Javasolt továbbá a magyar Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is nyomon követni az egyes országok tekintetében. 

A mindenkori magyarországi határátlépési információk naprakészen a Rendőrség honlapján érhetők el. 

<-- VISSZA