4. Közúton lehetséges a hazatérés?

Ebben a pontban a személyforgalomra vonatkozó információkat foglaltuk össze. A teherfuvarozókkal kapcsolatos legfontosabb szabályok a GYIK 8. pontban olvashatók. 

Magyarországon 2021. június 23-tól megszűnt a schengeni belső határellenőrzés az osztrák, szlovén és szlovák határokon. A továbbiakban aki a Horvát Köztársaság, az Osztrák Köztársaság, Románia, a Szerb Köztársaság, a Szlovák Köztársaság, a Szlovén Köztársaság, valamint Ukrajna területéről (nem repülővel) érkezik Magyarországra, az mindenfajta korlátozás nélkül beutazhat. 

Franciaországban a beutazási feltételek főszabály szerint attól függnek, hogy az utazó be van -e oltva vagy sem. Az oltatlanok számára továbbra is csak rendkívül nyomós indokkal lehetséges a belépés Franciaországba, de ezek között szerepel az átutazás, amennyiben az Egyesült Királyságban élő uniós polgár (és családtagja) az állampolgársága szerinti országba szeretne Franciaországon keresztül eljutni (erről a határon írásbeli nyilatkozatot kérnek). Az oltatlanoknak negatív teszteredményt kell bemutatniuk, valamint külön becsületbeli nyilatkozatot kérnek tőlük a határon, amiben többek között arról kell nyilatkozni, hogy tünetmentesek. A mindenkori beutazási szabályokkal kapcsolatos részletes információk a londoni francia nagykövetség honlapján olvashatók (kattintson a piros, aláhúzott linkre). Felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazási feltételek teljesülését mind a hajótársaság/eurotunnel, mind a határőrizeti szerv kérheti, és hiányában megtagadhatja a beszállítást/beléptetést. Amennyiben a fenti linkekre kattintva elérhető információkat átolvasta, és további kérdése lenne, kérjük közvetlenül a londoni francia nagykövetséghez forduljon!

Indulás előtt érdemes az utazás során érintett többi ország londoni nagykövetségének honlapját is ellenőrizni (akár a lenti linkekre kattintva), mert a beutazási szabályok akár hirtelen változhatnak:

Belgium 

Hollandia 

Németország 

Ausztria  

Fentiekben igyekeztünk összefoglalni a legfontosabb és legrelevánsabb szabályokat, azonban a helyzet óráról órára változhat, ezért elengedhetetlen, hogy az utazók közvetlenül is tájékozódjanak a hazatérés során érintett országok hivatalos honlapjain (pl. londoni nagykövetségek honlapjai)Kizárólag az adott országoktól származó közvetlen információ tekinthető hivatalosnak a beutazási szabályok tekintetében, a jelen oldalon közzétett információk csak a tájékozódást hivatottak segíteni.

A Magyar Rendőrség az útvonal megtervezéséhez ajánlja még a Re-open EU nevű honlapot és telefonos alkalmazást, amiről ide kattintva olvashatnak részleteket. 

Az Egyesült Királyságból történő kiutazáshoz javasolt továbbá a brit kormányzati honlap áttekintése: https://gov.uk/foreign-travel-advice. Ezen a honlapon az egyes országokra lebontva találják meg azokat az információkat, amelyet - főszabály szerint - állampolgárságtól függetlenül valamennyi, az Egyesült Királyság területéről utazókat érintik.

Érdemes továbbá a magyar Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is nyomon követni az egyes országok tekintetében. 

A mindenkori magyarországi határátlépési információk naprakészen a Rendőrség honlapján érhetők el. 

<-- VISSZA