3/A. Mentesülhetek a karantén-kötelezettség alól egy negatív COVID-teszttel? Kötelező a teszt a beutazáshoz?   

Főszabály szerint a Magyarországra történő beutazásnak NEM feltétele a negatív COVID-teszt. Ez vonatkozik a magyar állampolgárokra és a külföldi állampolgárokra egyaránt.

COVID-tesztre azoknak lehet szüksége, akik valamilyen oknál fogva nem jogosultak magyar védettségi igazolványra (ld. a GYIK 8. pontban), de mégis mentesülni szeretnének a beutazási korlátozások alól.

2021. augusztus 7-én 00:00 órától ugyanis korlátozás nélkül utazhat be Magyarországra az is, aki 72 óránál nem régebbi, Egyesült Királyságban elvégzett PCR teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal itazolja, hogy a szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Külföldi állampolgár ilyen esetben mentesül a rendőrségi beutazási engedély beszerzésének kötelezettsége alól is (magyar állampolgárokra ez a kötelezettség eddig sem vonatkozott).

Felhívjuk a figyelmet, hogy külföldi utazás céljából az NHS nem végez COVID-tesztet. Erre a célra magánszolgáltatót kell igénybe venni. Az angol nyelvű teszteredményen mindenképpen szerepelnie kell:

  • a mintavétel időpontjának
  • a teszt típusának (PCR)
  • a teszt eredményének

Az eredményt tartalmazó okiratból ki kell derülnie továbbá, hogy a tesztet az Egyesült Királyságban végezték, mivel nem minden országban elvégzett tesztet fogadnak el a korlátozásmentes beutazáshoz.

Itt jegyezzük meg, hogy bizonyos nemzetközi sporteseményre (ld. Hungaroring), illetve kulturális eseményre nézőként beutazók kizárólag egy 72 órán belül elvégzett PCR-teszt negatív eredményéről kiállított angol vagy magyar nyelvű igazolás és az előre megvásárolt belépőjegy együttes felmutatásával mentesülhetnek a karantén-kötelezettség alól.

Vonatkozó jogszabályok: 

  • járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII.30.) Korm. rendelet
  • Egyes autóversenyek megrendezésére vonatkozó eltérő szabályokról szóló 329/2021. (VI.10.) Korm. rendelet
  • A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II.12.) Korm. rendelet

A jogszabályok mindenkori hatályos szövege pl. a Nemzeti Jogszabálytárból is elérhető.

 

<-- VISSZA