Mire számítsak, ha az Egyesült Királyságba szeretnék beutazni? 

Figyelmeztetés: Az Omicron nevű új vírusvariáns terjedésének megakadályozása érdekében szigorodtak a beutazási szabályok. December 7-én hajnali 4-től oltottságtól függetlenül minden 12 év feletti beutazótól negatív teszteredményt kérnek. Ez lehet PCR vagy antigén teszt, a lényeg, hogy az érkezést megelőző 2 napon belül kell tesztelni. A teljesen oltott (ld lent) beutazók számára is kötelező továbbá házi karanténban maradni, de csak ameddig a 2. napi (PCR!) teszt negatív eredményét kézhez nem kapják. Átmenetileg csak PCR tesztet fogadnak el a brit hatóságok a 2. napi tesztként, amit a kijelölt magánszolgáltatók valamelyikétől kell megrendelni még az indulás előtt, és a visszaigazolt referenciaszámot be kell írni a passenger locator form megfelelő rovatába. A 2. napi tesztet a beutazást követően bármikor, de legkésőbb a második napon kell elvégezni. A beutazás napja nulladik napnak számít. Amennyiben a beutazó piros kategóriás országban járt (ld lent) az Egyesült Királyságba érkezést megelőző 10 napban, akkor karanténhotelt kell foglalni, függetlenül az oltottsági státusztól. Mivel Magyarország nem piros listás, ezért az alábbiakban a normál beutazási szabályokat ismertetjük. A piros kategóriára vonatkozó szabályokért látogasson el a brit kormányzati oldalra (gov uk).

Október 4- én hajnali 4 órától megszűnt a jelzőlámpa-rendszer (országok zöld, sárga és piros besorolása), és mindössze a piros kategória marad meg. Ezentúl a NEM PIROS országból (pl. Magyarországról) az Egyesült Királyságba érkezőknek – ha meghatározott országokban, meghatározott vakcinával lettek beoltva – már nem kell indulás előtti tesztet végeztetniük. A Magyarországról utazók a Pfizer, Moderna, Astra Zeneca vagy Sinopharm második dózisának, illetve a Janssen első (egyetlen) dózisának beadását követő legalább 14 nappal részesülhetnek a fenti kedvezményben, amennyiben az oltottság tényét uniós oltási igazolvánnyal (vagy brit oltási igazolással - ld. lenti I/c) pontban) tudják igazolni. 

***

Az egyes országok besorolása akár hirtelen változhat, ezért azt javasolják, hogy mindenki csak rugalmas feltételekkel foglaljon bármilyen utazást, hogy adott esetben díjmentesen lemondható legyen, ha pl. egy országot indulás előtt pirossá minősítenek. 

***

A jelenlegi beutazási feltételek (Magyarországról) röviden összegezve: az Egyesült Királyságba történő beutazás feltétele attól függ, hogy valaki be van oltva vagy sem. Beoltottnak az számít, aki akár az Egyesült Királyságban, akár Magyarországon legalább 14 napja megkapta a koronavírus elleni védőoltás második dózisát is. A Magyarországon beadott oltások közül csak az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által jóváhagyott (Astra Zeneca, Pfizer, Moderna, Janssen), valamint az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) vészhelyzeti engedélyt kapott vakcinákat (Sinopharm) fogadják el, vagyis a Sputnik V-t egyelőre nem. Ha az utazó nem minősül a fentiek szerint beoltottnak, akkor beutazást követően továbbra is 10 nap kötelező házi karanténra kell számítani, valamint a beutazást megelőző teszten (antigén vagy PCR) felül további két tesztet kell elvégezni a karantén második és nyolcadik napján. Ha azonban az utazó a fentiek szerint beoltottnak minősül, akkor indulás előtt csak egy (PCR!) tesztet kell rendelnie, amit legkésőbb a beutazást követő 2. napon kell elvégezni (a beutazás napja számít a nulladik napnak), és csak addig kell karanténban maradnia, ameddig a negatív teszeredményt kézhez nem kapja. A 'Passenger Locator Form' kitöltése, valamint december 7-én hajnali 4-től a beutazás előtti (PCR vagy antigén) teszt mindenki számára kötelező, oltottságtól függetlenül. Fontos megjegyezni, hogy a fertőzésen átesettség semmilyen beutazási feltétel alól nem mentesíti a beutazókat.

ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZATUNKÉRT KATTINTSON IDE! A beutazási feltételekről részletesebben alább tájékozódhat. A pirossal és aláhúzással jelzett linkek alatt minden témakörnél megtalálható a hivatalos brit tájékoztatás, kérjük kattintsanak a linkekre.

***

I. INDULÁS ELŐTTI TEENDŐK

I/ a) Az országba történő beutazást már csak azok esetében kötik negatív covid-teszthez, akik piros országból érkeztek, vagy nem minősülnek a brit szabályok szerint oltottnak (ld fenti bevezető).  Fontos, hogy akinél van tesztelési kötelezettség, a mintavételnek az indulást megelőző három napon belül belül kell történnie (pl. hétfői indulás esetén pénteknél nem lehet régebbi a mintavétel időpontja)! Az Omicron vírusvariáns terjedésének megakadályozása érdekében december 7-én hajnali 4-től az oltottaktól is megkövetelik a negatív COVID-teszteredményt (PCR vagy antigén), ráadásul az érkezést megelőző két napon belül kell elvégezni. 

A pontos tesztkövetelményeket a lenti linkek alatt találja.

  • Angliára vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson
  • Skóciára vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson
  • Wales-re vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson
  • Észak-Írországra vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson

I/ b) A beutazás előtti 48 órában mindenkinek (azoknak is, akik csak átutaznak, vagy valamilyen oknál fogva mentesülnek a kötelező karantén alól) el kell végezni egy online regisztrációt az ún. --> Passenger Locator Form kitöltésével. Az ennek megtörténtéről szóló visszaigazolást a légitársaság, illetve a határrendészeti szervek kérésére - akár a mobiltelefonról - be kell mutatni. A regisztráció során meg kell adni az utazási- és kontaktadatokat, beleértve azt a címet, ahol a karantént tölteni fogja (vagy a mentesség okát).  

I/ c) Indulás előtt meg kell rendelni továbbá a beutazást követően elvégzendő teszt(eke)t. Aki beoltottnak minősül (ld részletesen kifejtve a bevezetőben), annak csak 1 tesztet kell megrendelnie (a 2. napit). Aki nem minősül beoltottnak, arra vonatkozik a 10 napos kötelező karantén is, amelynek ideje alatt - a második és nyolcadik napon - el kell végezni 1-1 PCR-tesztet. A beoltottaknak ezzel szemben csak addig kell karanténban maradniuk, ameddig kézhez nem kapják a 2. napi teszt negatív eredményét. Valamennyi tesztet saját költségen kell elvégezni. 

A Magyarországról utazók a Pfizer, Moderna vagy Astra Zeneca, Sinopharm második dózisának, illetve a Janssen első (egyetlen) dózisának beadását követő legalább 14 nappal részesülhetnek a fenti kedvezményben, amennyiben az oltottság tényét uniós oltási igazolvánnyal (vagy brit oltási igazolással) tudják igazolni. Itt is felhívjuk a figyelmet, hogy Magyarországon az EMA/WHO által még nem engedélyezett oltóanyaggal (Sputnik V) beoltott személyek az Egyesült Királyságban egyelőre nem minősülnek beoltottnak. SputnikV-vel oltottak esetében tehát továbbra is megmarad a karantén-kötelezettség, valamint a karantén második és nyolcadik napján kötelezően elvégzendő covid-teszt (ld lenti II/b). A brit oltási igazolás beszerzésével kapcsolatban az alábbi (piros) linkekre kattintva tájékozódhat.

A beutazást követő pontos tesztkövetelményekért kattintson a beutazás célja szerinti linkre: 

Fontos, hogy a beutazást követően elvégzendő teszt(ek)et még az indulást megelőzően online le foglalni a fenti linkeken keresztül. A Skóciába beutazók a második napi teszthez már privát szolgáltatót is igénybe vehetnek (a fent megadott CTM rendelési oldal mellett). 
A karanténszabályokról a lenti II. pontban adunk bővebb tájékoztatást. A lefoglalt tesztcsomagok beutazást követően vehetők át (kivéve, ha valaki látogatóba érkezik, mert akkor a házigazda részére az otthoni tesztcsomag már előbb is kiküldethető). A mintavételt mindenkinek magának kell elvégeznie a megadott napokon, vagyis emiatt a karantént sem szükséges elhagyni, ha a karantén alól egyébként nem mentesül az illető. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a határon mindhárom fenti feltétel teljesülését ellenőrzik, sőt, már a légitársaság is elkérheti a beutazás előtti negatív teszteredmény (akinek kötelező - ld. I/a pont), az online regisztráció (ld. I/b pont), valamint a beutazást követő teszt(ek) lefoglalásáról (ld. I/ c) szóló igazolásokat. Annak érdekében, hogy a repülőtéren, illetve a határon elkerüljék a kellemetlenségeket, indulás előtt mindig győződjenek meg róla, hogy a fenti igazolások rendelkezésre állnak, szükség esetén be tudják mutatni. 

II. A KARANTÉNSZABÁLYOK, BEUTAZÁST KÖVETŐ TESZTELÉS

A) Teljesen beoltott személyekre vonatkozó szabályok

Nem piros országból történő beutazás esetén csak a 2. napi teszt negatív eredményének kézhezvételéig kell karanténban maradnia  annak, aki rendelkezik az

  • NHS által kiállított részletes brit oltási igazolással (nem elegendő az oltáskor kapott kis kártya! – ld. fenti I/c) pontban megadott linkeket),
  • Uniós digitális COVID-igazolvánnyal (EUDCC)
  • egyéb elfogadott oltási igazolással, 

ami igazolja, hogy a második oltás (Janssen esetében az egyetlen dózis) beadása óta legalább 14 nap eltelt. Fontos itt is megjegyezni, hogy az Európában beadott oltások közül csak azokat fogadja el az Egyesült Királyság, amit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már jóváhagyott. Ennél fogva a Magyarországon Sputnik V vakcinával beoltott személyek egyelőre nem jogosultak karanténmentes beutazásra. Az Egyesült Királyság egyelőre nem foglalt állást a külföldön beadott 3. oltások tekintetében. Éppen ezért a beutazás szempontjából egyelőre nincs jelentősége, ha valaki Sputnik V vakcinára egy EMA/WHO által elismert, de egyébként kétdozisú vakcinából kap egy harmadikat. Javasoljuk, hogy mielőtt külföldi utazás érdekében harmadik oltást vesznek fel, feltétlenül tanulmányozzák a vonatkozó szakmai ajánlást a koronavirus.gov.hu oldalon (melyik vakcina után miből adható harmadik dózis).

A karanténmentes beutazás pontos feltételeiről az alábbi linkeken tájékozódhatnak, a pontos úticélnak megfelelően:

Karanténmentesség esetén is meg kell rendelni beutazást megelőzően az ún. 2. napi tesztet, ami az Omicron vírusvariáns terjedésének megakadályozása érdekében csak PCR -teszt lehet (a lateral flow/ antigén/ gyorsteszt nem elegendő!). A második napi tesztet a beutazást követően bármikor el lehet végezni, de legkésőbb a 2. napon (ld fenti I/c pont). 

Minden esetben a beutazást követően elvégzendő teszt(ek)et még a beutazást megelőzően meg kell rendelni, és a rendelés referenciaszámát be kell írni a passenger locator form (ld. lenti I/b. pont) megfelelő rovatába!

Felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazáskori karantén alóli mentességtől függetlenül előfordulhat, hogy az egyesült királyságbeli tartózkodás során kontaktus-kutatás keretében a helyi hatóságok kérésére karanténba kell vonulni. Ezalól a külföldön beadott oltás nem mentesít és a karanténszabályok megszegése akár 10.000 fontig terjedő pénzbüntetéssel büntethető. További részleteket itt és itt olvashatnak.

B) A nem beoltott személyekre vonatkozó szabályok

Amennyiben a Magyarországról beutazó nem az EMA által jóváhagyott vakcinát kapott, vagy az EMA által jóváhagyott vakcina második dózisának beadása óta még nem telt el legalább 14 nap, akkor AngliábanSkóciábanWalesben és Észak-Írországban is 10 napos házi karanténra kell számítania. A karantén-kötelezettség alól csak meghatározott (szűk) személyi kör mentesül (ld. lenti III. pontban), illetve az Angliába, Walesbe és Észak-Írországba érkezők 5 nap karantén után (magánúton) elvégzett PCR-teszt negatív eredményével is mentesülhetnek (Test to Release). Utóbbi szabadon választható (csak akkor szükséges, ha valaki hamarabb el szeretné hagyni a karantént, mint 10 nap), de ettől függetlenül a beutazást követő második és nyolcadik napra előírt két tesztet mindenképp el kell végezni. Aki a karantén 10 nap előtt történő feloldása érdekében szeretne élni a harmadik tesztelési lehetőséggel, annak ezt már a beutazás előtti online regisztráció (ld. fenti I/a) során jeleznie kell, és a harmadik tesztet is meg kell rendelnie még indulás előtt! Skóciában a 'Test to release' program továbbra sem elérhető, tehát ott mindenképp ki kell töltenie a karanténkötelezettséget annak, aki az oltás révén nem mentesült. Fontos kiemelni, hogy a karantén-szabályok, valamint kötelező tesztelések betartását fokozottabban ellenőrzik, a kihágásokat szigorúan büntetik

III. MENTESSÉGI KATEGÓRIÁK

Általánosságban elmondható, hogy a kiskorúakra speciális karantén- és tesztelési szabályok vonatkoznak. Ezekről célszerű a beutazás pontos célja szerint tájékozódni, az alábbi linkek segítségével: 

-->Anglia

-->Skócia

-->Wales

-->Észak-Írország

Az egyéb személyi körökre vonatkozó kivételek ugyancsak eltérhetnek attól függően, hogy mi a beutazás célja. A részletes kivétellistákért kattintson a lenti linkekre. 

ANGLIA

SKÓCIA

​WALES

ÉSZAK-ÍRORSZÁG

***

Fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Királyságban egyelőre tesztfázisban van a magyarországihoz hasonló 'védettségi igazolvány', amely belföldön különböző előnyöket biztosít majd a beoltottak számára. Az Egyesült Királyságban élők alapvetően külföldi utazás céljából kérelmezhetnek oltási igazolványt, a második oltást követő 14 nap után. Ugyancsak kiemeljük, hogy a magyar védettségi igazolvány nem mentesít az Egyesült Királyságba történő beutazást követő karantén alól, ehhez szükséges az uniós oltási igazolvány beszerzése. 

IV. ÁLTALÁNOS JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOK AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN

Az egyesült királyságbeli tartózkodása során annak is be kell tartania a helyi járványügyi előírásokat, akire valamiért nem vonatkozik a beutazást követő automatikus karantén-kötelezettség. 

Tekintve, hogy a járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, célszerű az utazás céljának megfelelően tájékozódni az ott érvényben lévő helyi előírásokról.

V. TOVÁBBI KÉRDÉS ESETÉN KIHEZ FORDULHATOK?

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban működő magyar külképviseleteknek hatáskör hiányában nem áll módjában a (fenti linkeken is olvasható) brit beutazási- és karánténszabályokról részletesebb felvilágosítást adni, sem mentességet igényelni magyar állampolgárok vagy külföldi családtagjaik részére.

Amennyiben az egyes témaköröknél megadott hivatalos brit linkeken nem talált választ a brit beutazási korlátozásokkal kapcsolatos kérdésére, és a következő 7 napban utazna, akkor e-mailes megkeresését (angol nyelven) a brit hatóságoknak a következő e-mail címre küldheti: a dhsctesttrace.customerfeedbackteam@nhs.net 

A Magyarországon tartózkodók ezen kívül a budapesti brit nagykövetséghez, az Egyesült Királyságban tartózkodók a brit határőrséghez (Border Force) vagy a brit belügyminisztériumhoz (Home Office) fordulhatnak. Az elérhetőségeikért kattintson a beszúrt linkekre!

Mind a brit kormány, mind a magyar kormány bármikor hozhat olyan új korlátozó intézkedéseket, amely megakadályozhatja a tervek szerinti visszatérést.

Kérjük,  hogy az utazást közvetlenül megelőzően tájékozódjon az aktuális szabályokról a hivatalos brit forrásokból, és annak ismeretében mérlegelje az indulást vagy az utazás elhalasztását! A döntés mindenkinek saját felelőssége.

<-- VISSZALÉPÉS A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN 'GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK' LISTÁJÁHOZ