Mire számítsak, ha az Egyesült Királyságba szeretnék beutazni? 

Az Egyesült Királyságban jelenleg ún. jelzőlámpa rendszer van érvényben, ami alapján 3 kategóriába (piros, sárga és zöld) sorolták az egyes országokat, és ennek megfelelően határozták meg a beutazási feltételeket. A zöld kategória biztonságosnak minősül, de még ezekből az országokból visszatérve  is megmaradt a tesztelési kötelezettség. Magyarország - a legtöbb EU tagállammal együtt - jelenleg a sárga kategóriába sorolódik, a vonatkozó beutazási feltételeket lentebb részletezzük. Az országbesorolásokat háromhetente vizsgálják felül, a következő felülvizsgálat augusztus elején esedékes. Az egyes országok besorolása akár hirtelen változhat, ezért azt javasolják, hogy mindenki csak rugalmas feltételekkel foglaljon bármilyen utazást, hogy adott esetben díjmentesen lemondható legyen, ha pl. egy zöld vagy sárga országot indulás előtt pirossá minősítenek. 

A jelenlegi beutazási feltételek (Magyarországról) röviden összegezve: az Egyesült Királyságba történő beutazás feltétele attól függ, hogy valaki be van oltva vagy sem. Beoltottnak az számít, aki akár az Egyesült Királyságban, akár Európában (vagy az USA-ban) legalább 14 napja megkapta a koronavírus elleni védőoltás második dózisát is. Az Európában beadott oltások közül csak az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, vagyis a Sinopharmot és a Sputnik V-t nem. Ha az utazó nem minősül a fentiek szerint beoltottnak, akkor beutazást követően továbbra is 10 nap kötelező házi karanténra kell számítani, valamint a beutazást megelőző teszten felül további két tesztet kell elvégezni a karantén második és nyolcadik napján. A beutazást megelőző (antigén vagy PCR) teszt, valamint a Passenger Locator Form kitöltése mindenki számára kötelező, akkor is, ha be van oltva. Fontos megjegyezni, hogy a fertőzésen átesettség semmilyen beutazási feltétel alól nem mentesíti a beutazókat.

ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZATUNKÉRT KATTINTSON IDE! A beutazási feltételekről részletesebben alább tájékozódhat. A pirossal és aláhúzással jelzett linkek alatt minden témakörnél megtalálható a hivatalos brit tájékoztatás, kérjük kattintsanak a linkekre.

***

I. INDULÁS ELŐTTI TEENDŐK

I/ a) Az országba történő beutazást jelenleg negatív covid-teszthez kötik. A pontos tesztkövetelményeket a lenti linkek alatt találja. Fontos, hogy a mintavételnek az indulást megelőző három napon belül belül kell történnie (pl. hétfői indulás esetén pénteknél nem lehet régebbi a mintavétel időpontja)!

  • Angliára vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson
  • Skóciára vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson
  • Wales-re vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson
  • Észak-Írországra vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson

I/ b) A beutazás előtti 48 órában mindenkinek (azoknak is, akik csak átutaznak, vagy valamilyen oknál fogva mentesülnek a kötelező karantén alól) el kell végezni egy online regisztrációt az ún. --> Passenger Locator Form kitöltésével. Az ennek megtörténtéről szóló visszaigazolást a légitársaság, illetve a határrendészeti szervek kérésére - akár a mobiltelefonról - be kell mutatni. A regiszráció során meg kell adni az utazási- és kontaktadatokat, beleértve azt a címet, ahol a karantént tölteni fogja (vagy a mentesség okát).  

I/ c) A beutazást követően a 10 napos kötelező karantén ideje alatt - a második és nyolcadik napon - további két COVID-tesztet kell elvégezni, szintén saját költségen. 

KIVÉTEL! A sárga jelzésű országokból csak 1 tesztet (a második napit) kell megrendelnie/ elvégeznie azoknak, akik az Egyesült Királyság oltási programjának keretében, továbbá Európában vagy az Amerikai Egyesült Államokban kaptak két dózist az EMA  (Európai Gyógyszerügynökség) vagy FDA (Amerikai Gyógyszerügynökség) által engedélyezett koronavírus elleni vakcinával, és a második oltás óta legalább 14 nap eltelt. További kedvezmény, hogy ez a személyi kör karantén-kötelezettség nélkül térhet vissza az Egyesült Királyságba, és csak a beutazást követő 2. napon kell tesztelniük (ld. lenti II/a). A Magyarországon az EMA által még nem engedélyezett oltóanyaggal (Sinopharm, Sputnik V) beoltott személyek számára, egyelőre megmarad a karantén-kötelezettség, valamint a karantén második és nyolcadik napján elvégzett covid-teszt (ld lenti II/b). A brit oltási igazolás beszerzésével kapcsolatban az alábbi (piros) linkekre kattintva tájékozódhat.

A beutazást követő pontos tesztkövetelményekért kattintson a beutazás célja szerinti linkre: 

Fontos, hogy a beutazást követően elvégzendő teszt(ek)et még az indulást megelőzően online le foglalni a fenti linkeken keresztül. A karanténszabályokról a lenti II. pontban adunk bővebb tájékoztatást. A lefoglalt tesztcsomagok beutazást követően vehetők át. A mintavételt mindenkinek magának kell elvégeznie a megadott napokon, vagyis emiatt a karantént sem szükséges elhagyni. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a határon mindhárom fenti feltétel teljesülését ellenőrzik, sőt, már a légitársaság is elkérheti a negatív teszteredmény (ld. I/a pont), az online regisztráció (ld. I/b pont), valamint a beutazást követő teszt(ek) lefoglalásáról (ld. I/ c) szóló igazolásokat. Annak érdekében, hogy a repülőtéren, illetve a határon elkerüljék a kellemetlenségeket, indulás előtt mindig győződjenek meg róla, hogy a fenti igazolások rendelkezésre állnak, szükség esetén be tudják mutatni. 

II. A KARANTÉN - SZABÁLYOK, BEUTAZÁST KÖVETŐ TESZTELÉS

A) Teljesen beoltott személyekre vonatkozó szabályok

Sárga országból történő visszatérés esetén sem kell karanténba vonulnia annak, aki rendelkezik az

  • NHS által kiállított részletes brit oltási igazolással (nem elegendő az oltáskor kapott kis kártya! – ld. fenti I/c) pontban megadott linkeket),
  • Uniós digitális COVID-igazolvánnyal (EUDCC)
  • amerikai oltási igazolással (CDC card), 

ami igazolja, hogy a második oltás óta legalább 14 nap eltelt. Fontos itt is megjegyezni, hogy az Európában beadott oltások közül csak azokat fogadja el az Egyesült Királyság, amit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már jóváhagyott. Ennél fogva a Magyarországon Sinopharm, illetve Sputnik V vakcinákkal beoltott személyek egyelőre nem jogosultak karanténmentes beutazásra.

A karanténmentes beutazás pontos feltételeiről az alábbi linkeken tájékozódhatnak, a pontos úticélnak megfelelően:

B) A be nem oltott, illetve a nem az Egyesült Királyságban, Európában vagy az USA-ban beoltott személyekre  vonatkozó szabályok

Amennyiben a Magyarországról beutazó nem az EMA által jóváhagyott vakcinát kapott, vagy az EMA által jóváhagyott vakcina második dózisának beadása óta még nem telt el legalább 14 nap, akkor AngliábanSkóciábanWalesben és Észak-Írországban is 10 napos házi karanténra kell számítania. A karantén-kötelezettség alól csak meghatározott (szűk) személyi kör mentesül (ld. lenti III. pontban), illetve az Angliába, Walesbe és Észak-Írországba érkezők 5 nap karantén után (magánúton) elvégzett PCR-teszt negatív eredményével is mentesülhetnek (Test to Release). Utóbbi szabadon választható (csak akkor szükséges, ha valaki hamarabb el szeretné hagyni a karantént, mint 10 nap), de ettől függetlenül a beutazást követő második és nyolcadik napra előírt két tesztet mindenképp el kell végezni. Aki a karantén 10 nap előtt történő feloldása érdekében szeretne élni a harmadik tesztelési lehetőséggel, annak ezt már a beutazás előtti online regisztráció (ld. fenti I/a) során jeleznie kell, és a harmadik tesztet is meg kell rendelnie még indulás előtt!  Fontos kiemelni, hogy a karantén-szabályok, valamint kötelező tesztelések betartását fokozottabban ellenőrzik, a kihágásokat szigorúan büntetik

III. MENTESSÉGI KATEGÓRIÁK

Általánosságban elmondható, hogy a kiskorúakra speciális karantén- és tesztelési szabályok vonatkoznak. Ezekről célszerű a beutazás pontos célja szerint tájékozódni, az alábbi linkek segítségével: 

-->Anglia

-->Skócia

-->Wales

-->Észak-Írország

Az egyéb személyi körökre vonatkozó kivételek ugyancsak eltérhetnek attól függően, hogy mi a beutazás célja. A részletes kivétellistákért kattintson a lenti linkekre. 

ANGLIA

SKÓCIA

​WALES

ÉSZAK-ÍRORSZÁG

***

Fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Királyságban egyelőre tesztfázisban van a magyarországihoz hasonló 'védettségi igazolvány', amely belföldön különböző előnyöket biztosít majd a beoltottak számára. Az Egyesült Királyságban élők alapvetően külföldi utazás céljából kérelmezhetnek oltási igazolványt, a második oltást követő 14 nap után. Ugyancsak kiemeljük, hogy a magyar védettségi igazolvány nem mentesít az Egyesült Királyságba történő beutazást követő karantén alól, ehhez szükséges az uniós oltási igazolvány beszerzése. 

IV. ÁLTALÁNOS JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOK AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN

Az egyesült királyságbeli tartózkodása során annak is be kell tartania a helyi járványügyi előírásokat, akire valamiért nem vonatkozik a beutazást követő automatikus karantén-kötelezettség. 

Tekintve, hogy a járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, célszerű az utazás céljának megfelelően tájékozódni az ott érvényben lévő helyi előírásokról.

V. TOVÁBBI KÉRDÉS ESETÉN KIHEZ FORDULHATOK?

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban működő magyar külképviseleteknek hatáskör hiányában nem áll módjában a (fenti linkeken is olvasható) brit beutazási- és karánténszabályokról részletesebb felvilágosítást adni, sem mentességet igényelni magyar állampolgárok vagy külföldi családtagjaik részére.

Amennyiben az egyes témaköröknél megadott hivatalos brit linkeken nem talált választ a brit beutazási korlátozásokkal kapcsolatos kérdésére, és a következő 7 napban utazna, akkor e-mailes megkeresését (angol nyelven) a brit hatóságoknak a következő e-mail címre küldheti: a dhsctesttrace.customerfeedbackteam@nhs.net 

A Magyarországon tartózkodók ezen kívül a budapesti brit nagykövetséghez, az Egyesült Királyságban tartózkodók a brit határőrséghez (Border Force) vagy a brit belügyminisztériumhoz (Home Office) fordulhatnak. Az elérhetőségeikért kattintson a beszúrt linkekre!

Mind a brit kormány, mind a magyar kormány bármikor hozhat olyan új korlátozó intézkedéseket, amely megakadályozhatja a tervek szerinti visszatérést.

Kérjük,  hogy az utazást közvetlenül megelőzően tájékozódjon az aktuális szabályokról a hivatalos brit forrásokból, és annak ismeretében mérlegelje az indulást vagy az utazás elhalasztását! A döntés mindenkinek saját felelőssége.

<-- VISSZALÉPÉS A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN 'GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK' LISTÁJÁHOZ