Mire számítsak, ha az Egyesült Királyságba szeretnék beutazni? 

Röviden összegezve: az Egyesült Királyságba történő beutazás feltétele egy előzetes online regisztráció, valamint Anglia és Skócia esetében egy három napon belül elvégzett COVID-teszt negatív eredményének bemutatása. Beutazást követően 10 nap kötelező házi karanténra kell számítani. Február 15-től a követelmények tovább szigorodtak: Anglia és Skócia a beutazást megelőző teszten felül további két tesztre kötelezi a beutazókat a karantén második és nyolcadik napján. Ezen kívül Skócia esetén házi karantén helyett minden beutazónak 10 napra szobát kell foglalnia egy ún. karanténhotelben, ahol a kötelező karantént tölti. A beutazási szabályokról bővebben: 

I. INDULÁS ELŐTTI TEENDŐK

I/ a) A beutazás előtti 48 órában mindenkinek (azoknak is, akik csak átutaznak, vagy valamilyen oknál fogva mentesülnek a kötelező karantén alól) el kell végezni egy online regisztrációt az ún. --> Passenger Locator Form kitöltésével. Az ennek megtörténtéről szóló visszaigazolást a légitársaság, illetve a határrendészeti szervek kérésére - akár a mobiltelefonról - be kell mutatni. A regiszráció során meg kell adni az utazási- és kontaktadatokat, beleértve azt a címet, ahol a karantént tölteni fogja (ha nem csak átutazik az Egyesült Királyságon).  

I/ b) Az --> Angliába és a --> Skóciába történő beutazást jelenleg negatív covid-teszthez kötik. A pontos tesztkövetelményeket a linkek alatt találja. Fontos, hogy a mintavételnek az indulást megelőző három napon belül belül kell történnie (pl. hétfői indulás esetén pénteknél nem lehet régebbi a mintavétel időpontja)!

I/ c) Az --> Angliába és a --> Skóciába történő beutazást követően a 10 napos kötelező karantén ideje alatt - a második és nyolcadik napon - további két COVID-tesztet kell elvégezni, szintén saját költségen. A pontos követelményeket a linkek alatt találja. Fontos, hogy a két tesztet ('home kit') még az indulást megelőzően online le foglalni az erre a célra létrehozott --> brit foglalási honlapon keresztül (amennyiben a foglalási link nem működik, vagy valamiért nem boldogulnak az online foglalással, akkor a + 44 (0)1274726424-es brit segélyvonalat kell hívni; a magyar konzuli szolgálat nem illetékes a kérdésben!). Skócia esetében a tesztek lefoglalása a karanténhotel lefoglalásával egyszerre történik, szintén a fenti linken keresztül. A karanténhotel árában a két teszt ára már benne foglaltatik. A karanténszabályokról a lenti II. pontban adunk bővebb tájékoztatást. A lefoglalt tesztcsomagokat beutazást követően adják át (Skócia esetében a karanténhotelben). A mintavételt mindenkinek magának kell elvégeznie a megadott napokon, vagyis emiatt a karantént sem szükséges elhagyni. A foglaláshoz Anglia és Skócia esetében is ugyanazt az online foglalási felületet kell használni, de a részletszabályok eltérnek, ezért kérjük, hogy további információkért kattintsanak a fenti linkekre attól függően, hogy Angliába vagy Skóciába kívánnak beutazni. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a határon mindhárom fenti feltétel teljesülését ellenőrzik, sőt, már a légitársaság is elkérheti az online regisztráció (ld. I/a pont), a negatív teszteredmény (ld. I/ b pont), valamint a beutazást követő két teszt lefoglalásáról (ld. I/ c) szóló igazolásokat. Annak érdekében, hogy a repülőtéren, illetve a határon elkerüljék a kellemetlenségeket, indulás előtt mindig győződjenek meg róla, hogy a fenti igazolások rendelkezésre állnak, szükség esetén be tudják mutatni.  

II. A KARANTÉN - SZABÁLYOK, BEUTAZÁST KÖVETŐ TESZTELÉS

A beutazás előtt elvégzett teszt negatív eredményétől függetlenül a külföldről beutazók esetében meghatározott karantén-típusokat írnak elő attól függően, hogy ki honnan érkezett. A Magyarországról beutazók Angliában, Walesben és Észak-Írországban 10 napos házi karanténra, Skóciában pedig 10 napos karanténhotelre számíthatnak. Skócia esetében minden külföldről beutazónak karanténhotelbe kell vonulnia, aki nem az ún. Közös Utazási Térségből (Common Travel Area) érkezik. A karanténhotel céljára kijelölt skóciai hotelek valamelyikét (a tesztcsomagokkal együtt) még indulás előtt le kell foglalni, a foglalást a légitársaság a beszállításkor kérheti, hiányában a beszállítást megtagadhatja. A karantén-kötelezettség alól Angliában és Skóciában is csak meghatározott személyi kör mentesül, illetve a december 15. után Angliába érkezők 5 nap karantén után (magánúton) elvégzett PCR-teszt negatív eredményével is mentesülhetnek. Utóbbi szabadon választható (csak akkor szükséges, ha valaki hamarabb el szeretné hagyni a karantént, mint 10 nap), de ettől függetlenül a beutazást követő második és nyolcadik napra előírt két tesztet mindenképp el kell végezni. Aki az angliai karantén 10 nap előtt történő feloldása érdekében szeretne élni a harmadik tesztelési lehetőséggel, annak ezt már a beutazás előtti online regisztráció (ld. fenti I/a) során jeleznie kell!  Fontos kiemelni, hogy a karantén-szabályok, valamint kötelező tesztelések betartását február 15-től fokozottabban ellenőrzik, a kihágásokat szigorúan büntetik

III. MENTESSÉGI KATEGÓRIÁK

ANGLIA

SKÓCIA

IV. ÁLTALÁNOS JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOK AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN

Az egyesült királyságbeli tartózkodása során annak is be kell tartania a helyi járványügyi előírásokat, akire valamiért nem vonatkozik a beutazást követő automatikus karantén-kötelezettség. 

Tekintve, hogy a járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, célszerű az utazás céljának megfelelően tájékozódni az ott érvényben lévő helyi előírásokról.

V. TOVÁBBI KÉRDÉS ESETÉN KIHEZ FORDULHATOK?

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban működő magyar külképviseleteknek hatáskör hiányában nem áll módjában a (fenti linkeken is olvasható) brit beutazási- és karánténszabályokról részletesebb felvilágosítást adni, sem mentességet igényelni magyar állampolgárok vagy külföldi családtagjaik részére.

Amennyiben az egyes témaköröknél megadott hivatalos brit linkeken nem talált választ a brit beutazási korlátozásokkal kapcsolatos kérdésére, és a következő 7 napban utazna, akkor e-mailes megkeresését (angol nyelven) a brit hatóságoknak a következő e-mail címre küldheti: a dhsctesttrace.customerfeedbackteam@nhs.net 

A Magyarországon tartózkodók ezen kívül a budapesti brit nagykövetséghez, az Egyesült Királyságban tartózkodók a brit határőrséghez (Border Force) vagy a brit belügyminisztériumhoz (Home Office) fordulhatnak. Az elérhetőségeikért kattintson a beszúrt linkekre!

Mind a brit kormány, mind a magyar kormány bármikor hozhat olyan új korlátozó intézkedéseket, amely megakadályozhatja a tervek szerinti visszatérést.

Kérjük,  hogy az utazást közvetlenül megelőzően tájékozódjon az aktuális szabályokról a hivatalos brit forrásokból, és annak ismeretében mérlegelje az indulást vagy az utazás elhalasztását! A döntés mindenkinek saját felelőssége.

<-- VISSZALÉPÉS A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN 'GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK' LISTÁJÁHOZ