Mire számítsak, ha az Egyesült Királyságba szeretnék beutazni? 

ELŐREJELZÉS: Május 17-től kezdődően Angliában  és Skóciában is bevezetik az ún. jelzőlámpa lámpa rendszert, ami alapján 3 kategóriába (piros, sárga és zöld) sorolják az egyes országokat, és ennek megfelelően határozzák meg a beutazási feltételeket. Az új rendszerben ugyan már nem lesz illegális a szabadidős célú külföldi utazás, azonban a halasztható (non essential) utazásokat továbbra sem javasolják a piros és sárga kategóriába sorolt országokba. A zöld kategória biztonságosnak minősül, de még ezekből az országokból visszatérve  is megmarad a tesztelési kötelezettség. A határon szigorú ellenőrzésekre kell számítani. Magyarország május 17-től - a legtöbb EU tagállammal együtt - a sárga kategóriába sorolódik, ami azt jelenti, hogy onnan az eddig is érvényben lévő beutazási feltételekkel lehet továbbra is beutazni. Az országbesorolásokat háromhetente felülvizsgálják. Az egyes országok besorolása akár hirtelen változhat, ezért azt javasolják, hogy mindenki csak rugalmas feltételekkel foglaljon bármilyen utazást, hogy adott esetben díjmentesen lemondható legyen, ha pl. egy zöld vagy sárga országot indulás előtt pirossá minősítenek. Ide kattintva lehet feliratkozni a brit hatóságok hírlevelére, ha elsőként szeretne értesülni a besorolásokban bekövetkező változásokról. 

A JELENLEGI beutazási feltételek röviden összegezve: az Egyesült Királyságba történő beutazás feltétele egy előzetes online regisztráció, valamint Anglia és Skócia esetében egy három napon belül elvégzett COVID-teszt negatív eredményének bemutatása. Beutazást követően 10 nap kötelező házi karanténra kell számítani. Február 15-től a követelmények tovább szigorodtak: Anglia és Skócia a beutazást megelőző teszten felül további két tesztre kötelezi a beutazókat a karantén második és nyolcadik napján. Ezen kívül Skócia esetén házi karantén helyett minden beutazónak 10 napra szobát kell foglalnia egy ún. karanténhotelben, ahol a kötelező karantént tölti. A jelenlegi szabályok legkorábban május 17-től enyhülhetnek. A beutazási szabályokról bővebben: 

I. INDULÁS ELŐTTI TEENDŐK

I/ a) A beutazás előtti 48 órában mindenkinek (azoknak is, akik csak átutaznak, vagy valamilyen oknál fogva mentesülnek a kötelező karantén alól) el kell végezni egy online regisztrációt az ún. --> Passenger Locator Form kitöltésével. Az ennek megtörténtéről szóló visszaigazolást a légitársaság, illetve a határrendészeti szervek kérésére - akár a mobiltelefonról - be kell mutatni. A regiszráció során meg kell adni az utazási- és kontaktadatokat, beleértve azt a címet, ahol a karantént tölteni fogja (ha nem csak átutazik az Egyesült Királyságon).  

I/ b) Az --> Angliába és a --> Skóciába történő beutazást jelenleg negatív covid-teszthez kötik. A pontos tesztkövetelményeket a linkek alatt találja. Fontos, hogy a mintavételnek az indulást megelőző három napon belül belül kell történnie (pl. hétfői indulás esetén pénteknél nem lehet régebbi a mintavétel időpontja)!

I/ c) Az --> Angliába és a --> Skóciába történő beutazást követően a 10 napos kötelező karantén ideje alatt - a második és nyolcadik napon - további két COVID-tesztet kell elvégezni, szintén saját költségen. A pontos követelményeket a linkek alatt találja. Fontos, hogy a két tesztet ('home kit') még az indulást megelőzően online le foglalni az erre a célra létrehozott --> brit foglalási honlapon keresztül (amennyiben a foglalási link nem működik, vagy valamiért nem boldogulnak az online foglalással, akkor a + 44 (0)1274726424-es brit segélyvonalat kell hívni; a magyar konzuli szolgálat nem illetékes a kérdésben!). Skócia esetében a tesztek lefoglalása a karanténhotel lefoglalásával egyszerre történik, szintén a fenti linken keresztül. A karanténhotel árában a két teszt ára már benne foglaltatik. A karanténszabályokról a lenti II. pontban adunk bővebb tájékoztatást. A lefoglalt tesztcsomagokat beutazást követően adják át (Skócia esetében a karanténhotelben). A mintavételt mindenkinek magának kell elvégeznie a megadott napokon, vagyis emiatt a karantént sem szükséges elhagyni. A foglaláshoz Anglia és Skócia esetében is ugyanazt az online foglalási felületet kell használni, de a részletszabályok eltérnek, ezért kérjük, hogy további információkért kattintsanak a fenti linkekre attól függően, hogy Angliába vagy Skóciába kívánnak beutazni. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a határon mindhárom fenti feltétel teljesülését ellenőrzik, sőt, már a légitársaság is elkérheti az online regisztráció (ld. I/a pont), a negatív teszteredmény (ld. I/ b pont), valamint a beutazást követő két teszt lefoglalásáról (ld. I/ c) szóló igazolásokat. Annak érdekében, hogy a repülőtéren, illetve a határon elkerüljék a kellemetlenségeket, indulás előtt mindig győződjenek meg róla, hogy a fenti igazolások rendelkezésre állnak, szükség esetén be tudják mutatni.  

II. A KARANTÉN - SZABÁLYOK, BEUTAZÁST KÖVETŐ TESZTELÉS

A beutazás előtt elvégzett teszt negatív eredményétől függetlenül a külföldről beutazók esetében meghatározott karantén-típusokat írnak elő attól függően, hogy ki honnan érkezett. A Magyarországról beutazók Angliában, Walesben és Észak-Írországban 10 napos házi karanténra, Skóciában pedig 10 napos karanténhotelre számíthatnak. Skócia esetében minden külföldről beutazónak karanténhotelbe kell vonulnia, aki nem az ún. Közös Utazási Térségből (Common Travel Area) érkezik. A karanténhotel céljára kijelölt skóciai hotelek valamelyikét (a tesztcsomagokkal együtt) még indulás előtt le kell foglalni, a foglalást a légitársaság a beszállításkor kérheti, hiányában a beszállítást megtagadhatja. A karantén-kötelezettség alól Angliában és Skóciában is csak meghatározott személyi kör mentesül, illetve a december 15. után Angliába érkezők 5 nap karantén után (magánúton) elvégzett PCR-teszt negatív eredményével is mentesülhetnek. Utóbbi szabadon választható (csak akkor szükséges, ha valaki hamarabb el szeretné hagyni a karantént, mint 10 nap), de ettől függetlenül a beutazást követő második és nyolcadik napra előírt két tesztet mindenképp el kell végezni. Aki az angliai karantén 10 nap előtt történő feloldása érdekében szeretne élni a harmadik tesztelési lehetőséggel, annak ezt már a beutazás előtti online regisztráció (ld. fenti I/a) során jeleznie kell!  Fontos kiemelni, hogy a karantén-szabályok, valamint kötelező tesztelések betartását február 15-től fokozottabban ellenőrzik, a kihágásokat szigorúan büntetik

III. MENTESSÉGI KATEGÓRIÁK

ANGLIA

SKÓCIA

IV. ÁLTALÁNOS JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOK AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN

Az egyesült királyságbeli tartózkodása során annak is be kell tartania a helyi járványügyi előírásokat, akire valamiért nem vonatkozik a beutazást követő automatikus karantén-kötelezettség. 

Tekintve, hogy a járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, célszerű az utazás céljának megfelelően tájékozódni az ott érvényben lévő helyi előírásokról.

V. TOVÁBBI KÉRDÉS ESETÉN KIHEZ FORDULHATOK?

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban működő magyar külképviseleteknek hatáskör hiányában nem áll módjában a (fenti linkeken is olvasható) brit beutazási- és karánténszabályokról részletesebb felvilágosítást adni, sem mentességet igényelni magyar állampolgárok vagy külföldi családtagjaik részére.

Amennyiben az egyes témaköröknél megadott hivatalos brit linkeken nem talált választ a brit beutazási korlátozásokkal kapcsolatos kérdésére, és a következő 7 napban utazna, akkor e-mailes megkeresését (angol nyelven) a brit hatóságoknak a következő e-mail címre küldheti: a dhsctesttrace.customerfeedbackteam@nhs.net 

A Magyarországon tartózkodók ezen kívül a budapesti brit nagykövetséghez, az Egyesült Királyságban tartózkodók a brit határőrséghez (Border Force) vagy a brit belügyminisztériumhoz (Home Office) fordulhatnak. Az elérhetőségeikért kattintson a beszúrt linkekre!

Mind a brit kormány, mind a magyar kormány bármikor hozhat olyan új korlátozó intézkedéseket, amely megakadályozhatja a tervek szerinti visszatérést.

Kérjük,  hogy az utazást közvetlenül megelőzően tájékozódjon az aktuális szabályokról a hivatalos brit forrásokból, és annak ismeretében mérlegelje az indulást vagy az utazás elhalasztását! A döntés mindenkinek saját felelőssége.

<-- VISSZALÉPÉS A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN 'GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK' LISTÁJÁHOZ