12. Temetés miatt kellene Magyarországra utaznom. Lehetséges ez a jelenlegi járványhelyzetben? 

A vonatkozó Kormányrendelet (408/2020 Korm. rendelet) nem tartalmaz olyan kivételt, amely alapján mentesülne a karantén-kötelezettség alól az, aki temetésre utazik Magyarországra. Emiatt erre a személyi körre is a --> 7. pontban kifejtett általános karanténszabályok vonatkoznak. Aki teheti, úgy időzítse hazatérését, hogy a temetés időpontjára leteljen a beutazást követő 10 nap kötelező karantén, vagy addigra el tudja végeztetni a 2 PCR-tesztet, ami alapján hamarabb mentesül a további karantén-kötelezettség alól. 

A karantén-szabályokkal kapcsolatos egyedi kérdések megválaszolására a karanténlakás helye szerint illetékes rendőrkapitányság jogosult. Éppen ezért egyedi mentesítési kérésekkel (pl. temetés idejére) közvetlenül az illetékes magyarországi rendőrkapitányságot szükséges megkeresni telefonon vagy emailen keresztül. Az egyes rendőrkapitányságok elérhetőségei akár a Rendőrség --> központi honlapjáról is kikereshetők. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy jelenleg Anglia esetében a kiutazás is engedélyköteles, amihez ki kell tölteni egy külön nyomtatványt (ún. Travel Declaration Form), megjelölve a kiutazás indokát. Ezt a nyomtatványt akár telefonról, akár kinyomtatva, de be kell mutatni a határon. Erről bővebbet a --> 3. pontban, valamint a hivatalos brit honlapokon talál:  https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-declaration-form-for-international-travel

<-- VISSZA