10. Sürgősen haza szeretnék utazni a gyermekemmel, aki viszont még csak brit születési anyakönyvi kivonattal rendelkezik. Be fogják engedni, ha nincs magyar útlevele?

Amennyiben a kiskorú gyermek magyar útlevéllel még nem, de brit útlevéllel már rendelkezik, azzal utazhat Magyarországra. A gyermekre (is) vonatkozó aktuális beutazási és karantén rendelkezésekhez kattintson a lenti VISSZA gombra és tekintse át a 3 - 4. pontokat. Brit útlevéllel történő utazás esetén  a szülők a gyermek születésének magyarországi anyakönyvezését a későbbiekben akár Magyarországon, akár visszatérést követően, valamely egyesült királyságbeli hivatásos (nem tiszteletbeli!) konzuli tisztviselőnél is kezdeményezhetik.

Kiskorúak (állampolgárságtól függetlenül) korlátozás nélkül utazhatnak be Magyarországra, amennyiben a nagykorú kísérő megfelelő oltási igazolással vagy negatív teszteredménnyel rendelkezik (ld GYIK 3. pont) Ellenkező esetben felmerül a karantén-körelezettség, amely a kiskorúra is kiterjed.

Ha a gyermek brit útlevéllel nem rendelkezik, akkor valamely egyesült királyságbeli hivatásos (nem tiszteletbeli) konzuli képviseleten kezdeményezni kell a születés hazai anyakönyvezését, valamint magyar útlevél kiállítását. 

A külföldi születés magyarországi anyakönyvezését megelőzően ideiglenes magánútlevél kiállítására akkor van lehetőség, ha a szülők vállalják, hogy Magyarországon intézik (és kivárják) a hazai anyakönyvezést.  Mivel az ideiglenes magánútlevél csak egyszeri hazautazásra szól, ezért az Egyesült Királyságba történő visszatéréshez Magyarországon új útlevél iránti kérelmet kell benyújtani, amelynek előfeltétele a külföldön történt születés magyarországi anyakönyvezése. Amennyiben a gyermek házasságon kívül született, a születés magyarországi anyakönyvezéséhez kapcsolódóan apai elismerő nyilatkozat megtételére is szükség lesz. Kérjük, hogy fentieket mérlegelje, mielőtt ideiglenes magánútlevelet igényel a gyermeke részére! 9. pontban írtakhoz képest az ideiglenes útlevél eljárásban csupán annyi a különbség, hogy a kérelem benyújtásakor mindkét szülőnek meg kell jelennie (érvényes útlevelekkel vagy személyazonosításra alkalmas okmányokkal) és szükség van az eredeti brit születési anyakönyvi kivonatra is. 

<-- VISSZA