10. Sürgősen haza szeretnék utazni a gyermekemmel, aki viszont még csak brit születési anyakönyvi kivonattal rendelkezik. Be fogják engedni, ha nincs magyar útlevele?

Ilyen esetben is - sürgősség esetén - ideiglenes magánútlevél kiállításával tudjuk áthidalni a helyzetet. A 9. pontban írtakhoz képest csupán annyi az eltérés, hogy a kérelem benyújtásakor mindkét szülőnek meg kell jelennie (érvényes útlevelekkel vagy személyazonosításra alkalmas okmányokkal) és szükség van az eredeti brit születési anyakönyvi kivonatra is. Mivel az ideiglenes magánútlevél csak egyszeri hazautazásra szól, ezért az Egyesült Királyságba történő visszatéréshez Magyarországon új útlevél iránti kérelmet kell benyújtani, amelynek előfeltétele a külföldön történt születés magyarországi anyakönyvezése. Amennyiben a gyermek házasságon kívül született, a születés magyarországi anyakönyvezéséhez kapcsolódóan apai elismerő nyilatkozat megtételére is szükség lesz. Kérjük, hogy fentieket mérlegelje, mielőtt ideiglenes magánútlevelet igényel a gyermeke részére! 

Amennyiben a kiskorú gyermek magyar útlevéllel még nem, de brit útlevéllel már rendelkezik, azzal utazhat Magyarországra. A gyermekre (is) vonatkozó aktuális beutazási és karantén rendelkezésekhez kattintson a lenti VISSZA gombra és tekintse át a 3., 4. és 7. pontokat. A szülők a gyermek születésének magyarországi anyakönyvezését a későbbiekben akár Magyarországon, akár visszatérést követően, valamely egyesült királyságbeli hivatásos (nem tiszteletbeli!) konzuli tisztviselőnél is kezdeményezhetik.

<-- VISSZA