Hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylése

1., Erkölcsi bizonyítványának Magyarországról történő beszerzéséhez kérjük, szíveskedjen nyomtatott betűkkel kitölteni az űrlapot. Az űrlapon szereplő információval ellentétben a külföldön benyújtott kérelem esetén az űrlap sokszorosítható. Az űrlapot a lap alján  találja.

2., A kérelmet személyesen, illetve postai úton is be lehet nyújtani.

a., A kérelem benyújtására személyesen csak előzetes időpont egyeztetés alapján kerülhet sor. Az időpont igénylésére vonatkozóan az "Ügyfélfogadás, időpontfoglalás" menüpontban találnak információt, illetve a fő oldalon található linken keresztül foglalhatnak.

A foglalásnál a "Hatósági erkölcsi bizonyítvány" pontot kell kiválasztani. A személyek számánál annyi főt kell beírni, ahány főnek kérelmeznek hatósági erkölcsi bizonyítványt.

Sürgősségi eljárás a konzulátuson nincs. A konzulátus is ugyanazt a foglalási rendszert használja, amely az ügyfelek számára is elérhető, ennek megfelelően nem tudunk Önöknek korábbi időpontot adni.

b., Postai beadás esetén az összeget Postal Order-ben kérjük megküldeni, „Embassy of Hungary” névre kiállítva. Csekket sajnos nem tudunk elfogadni.

Postai benyújtás esetén a kérelmező személyazonosságát tiszteletbeli konzulnak, vagy közjegyzőnek kell igazolnia. Közjegyzők esetében csak azon közjegyző hitelesítését fogadjuk el, aki szerepel a nagykövetség honlapján található közjegyzői listán. A közjegyző aláírás és pecsétmintájának felülhitelesítéséért nem kell külön fizetni.

3., A postán benyújott kérelemhez az érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány másolatát mellékelni kell. Személyes benyújtás esetén az eredeti okmányt kell bemutatni (érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél).

4., Az erkölcsi bizonyítvány beszerzéséért a honlapon a „Konzuli díjak” részben meghatározott összeget kell fizetni. Amennyiben a magyarul kiállított erkölcsi bizonyítvány hiteles angol fordítását is kéri, a konzuli díj a honlapon írtak szerint magasabb.

5., Az erkölcsi bizonyítvány várhatóan 2 hét elteltével érkezik meg.Amennyiben azt kéri, hogy postán küldjük ki, szíveskedjen egy saját nevére megcímzett és felbélyegzett válaszborítékot mellékelni. (Célszerű „Recorded Mail” kézbesítésre bérmentesíteni.)

6., A kérelemhez kérjük, mellékeljen rövid kísérőlevelet, amelyben megadja telefonszámát és/vagy e-mail címét, hogy szükség esetén elérhessük; továbbá kérjük, jelezze, hogy a hatósági erkölcsi bizonyítvány hiteles angol nyelvű fordítását kéri-e vagy sem.

Kérjük, hogy valamennyi dokumentumot kék tollal írjanak alá!

7., A kérelem nyomtatvány kitöltéséhez és kézbesítési helyéhezkapcsolódó fontos információk:

  • a nyomtatvány 8., pontjához (Tartózkodási hely) az itteni, Egyesült Királyságon belüli címét írja be;
  • a II., pontban a kézbesítést csak akkor töltse ki, ha magyarországi címre kéri az erkölcsi bizonyítványt – ha a kézbesítést az Egyesült Királyságba kéri, akkor ezt a részt hagyja üresen;
  • ha az erkölcsi bizonyítványt az Egyesült Királyságban szeretné felhasználni, akkor a III., pontban válassza a „nem” lehetőséget, a IV., pontot pedig hagyja ki!

8., Adatlap erkölcsi bizonyítvány igényléséhez:

Adatlap az erkölcsi bizonyítvány igényléséhez