Az Egyesült Királyságban külföldi rendszámú gépkocsit akkor lehet vezetni, ha rövidtávú tartózkodási szándékkal érkezik az utazó az országba. A gépkocsit külföldi rendszámmal 12 hónapon belül összesen legfeljebb hat hónap időtartamban lehet vezetni (ez lehet egyszeri belépés, vagy több utazás együttesen), és a gépkocsinak rendelkeznie kell a szükséges regisztrációval és biztosítással.

Ha valaki  hosszú idejű tartózkodás szándékával érkezik, akkor a beutazás után azonnal kezdeményeznie kell a brit rendszám beszerzését, és meg kell kötnie a szükséges brit biztosítást.

Felhívjuk  a figyelmet, hogy a gyakorlatban egy rendőri ellenőrzés során tudni kell igazolni, hogy a gépjárművezető csak rövid időtartamra érkezett (például az érkezés és visszautazás időpontját igazoló  kompjegy  vagy vonatjegy bemutatásával, szállodai foglalással, stb.), ellenkező esetben a rendőrség a gépkocsit azonnal elkobozhatja, és értékhatártól függetlenül bezúzhatja. Ezen túlmenően komoly összegű pénzbüntetésre is lehet számítani.


További információ az alábbi linken érhető el: https://www.gov.uk/importing-vehicles-into-the-uk/temporary-imports

Jogosítvány

A magyar gépjárművezetői engedélyt a DVLA-nál lehet brit jogosítványra cserélni. A jogosítványt hosszú idejű tartózkodás esetén kötelező lecserélni.

Részletek a DVLA honlapján olvashatók: www.dvla.gov.uk