Yoni Golker rabbi vendégül látta Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövetet és Douglas Murray ismert írót a St. John’s Wood zsinagógába, a Judaism ALive sorozat keretében egy panelbeszélgetésre.

Douglas Murray nyitóbeszédében megjegyezte, személyes tapasztalatai ellentmondanak a mainstream média által képviselt „könnyű és lusta” állásponttal, ha Magyarországról van szó. Rámutatott, megtört az egyetértés Kelet és Nyugat Európa között, amelynek eredményeként a Nyugat lekezelően, „junior partnerként” tekint keleti szomszédaira. Figyelmeztetett, hogy az „ártó sztereotípiákat” nem szabad azonnal elhinni, ezek alapján a magyar kormány és a magyar emberek „soha, semmit nem csinálnak jól.” Példaként említette a családpolitikát, a keresztények megsegítésére irányuló törekvést, mint pozitívumokat, valamint a zsidó közösség védelmét, amely tekintetében Budapest kitűnik Európa többi fővárosa közül.

A nagykövet kiemelte, munkájának fontos része a tájékoztatás és kapcsolatfelvétel, ezért örül, hogy a zsinagóga közössége nyitott volt az együttműködésre. Leszögezte, a rendszerváltáskor elindult folyamatoknak köszönhető, hogy ma Magyarország stabil, demokratikus, biztonságos ország. A zsidó közösség pedig a társadalom szerves része, és bár mindig van mit javítani, ma több területen is segíti őket a kormány, ennek köszönhető, hogy élén, színes zsidó élet jellemzi a magyar városokat. Védelmük prioritás, ezért a kormány zéró toleranciát vezetett be az antiszemita támadások ellen, és adoptálta az IHRA antiszemitizmus fogalmát. Magyarország azok közé tartozik Európában, ahol a legalacsonyabb az antiszemita támadások száma, és ez évről évre csökken. A magyar kormány folyamatosan igyekszik a zsidó közösségek bizalmát újból kiérdemelni, amelynek érdekében többek között elismerte Magyarország felelősségét a Holokauszt során.

Douglas Murray nehéz kérdésekkel készült, amelyek témái között volt a magyar kormány demokráciaellenes stigmája, a sokszor említett illiberális demokrácia jelentése, a szélső-jobb politikai mozgalmak, és Soros György. A nagykövet ismertette a kormány álláspontját, és hangsúlyozta, immáron harmadik alkalommal szavaztak bizalmat az állampolgárok a kormánynak, így erős mandátummal rendelkezik, hogy végre hajtsa a vízióját. A víziót, amelyben Magyarország egy közép-európai és zsidó-keresztény hagyományokra épülő patrióta nemzetállam, amely támogatja a családokat és megküzd azokkal, akik alapvetően kihívást állítanak céljai, úgy, mint Soros György.

Murray megköszönte a nagykövetnek a nehéz kérdésekben nyújtott nyílt, világos válaszokat, és mindenkit arra ösztönzött, látogasson el Közép-Európába, hogy saját maga felmérhesse az említett témákat. Yoni Golker rabbi dicsérte a magyar nagykövetség kezdeményezését és részvételét, amelyet a hallgatóság is osztott.