***


Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a hatályos rendelkezések értelmében valamennyi, 2020. március 11. napján vagy azt követően lejárt vagy lejáró

személyazonosító igazolvány,

vezetői engedély és

útlevél

a 2022. április 3-i országgyűlési választás és országos népszavazás alkalmával használható a személyazonosság igazolására.


***

 

Fontos tájékoztatás a koronavírus-világjárványra tekintettel

a magyarországi lakcímmel rendelkező, a külképviseleten

2022. április 3-án személyesen szavazó választópolgárok számára

***

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkezők külképviseleti szavazása során minden esetben be kell tartani a helyi járványügyi szabályokat, így többek között a zárt helyek látogatására vonatkozó maszkviselési, távolságtartási és oltottsági/védettségi előírásokat is. A külképviseletek nem tudnak felmentést biztosítani a járványügyi szabályok betartása alól akkor sem, ha az befolyásolja a választópolgár szavazási lehetőségét.

Az Angliára vonatkozó brit kormányzati ajánlás mindenkit arra ösztönöz, hogy zárt helyeken (a választási helyszín ilyen) továbbra is viseljen maszkot, noha az már nem kötelező.

Angliában ugyan már megszűnt a kötelező házi karantén (self-isolation), de ha valakinél jelentkeznek a COVID-19 tünetei/ pozitív a tesztje, akkor a vonatkozó közegészségügyi ajánlás szerint javasolt otthon maradnia 10 napig, vagy ameddig egymást követő két napon nem tesztel negatívra (ha ez előbb bekövetkezik). Mivel a házi karantén jogilag már nem kikényszeríthető, ezért betegen is dönthet úgy a választópolgár, hogy részt vesz a londoni vagy manchesteri szavazáson. Tisztelettel kérjük, hogy ezesetben mindenképpen viseljenek szájat és orrot eltakaró (orvosi) maszkot végig a szavazóhelyiségben.

***

Skóciában a közösségi terekben az arcmaszk viselése továbbra is kötelező, ezért kérjük, hogy a szavazóhelyiségbe lépéskor viseljenek szájat és orrot takaró maszkot.

A skót kormányzati ajánlás alapján a nagyobb létszámú rendezvények (a választás ilyennek számít) előtt javasolt elvégezni az ingyenesen elérhető gyorstesztet a fertőzöttség kizárása érdekében.

Pozitív teszteredmény esetén továbbra is kötelező kormányzati ajánlás a házi karantén.

Kérjük, hogy a fentiekre figyelemmel a szavazás napjáig folyamatosan kövessék nyomon a Skóciában érvényes járványügyi szabályokat.

***

A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a külképviseleti választási irodák gondoskodnak megfelelő számú kézfertőtlenítőről, valamint rendszeresen fertőtlenített tollakról. Amennyiben valaki biztonságosabbnak érzi, nyugodtan hozhat/használhat saját tollat, ez nem fogja befolyásolni a szavazata érvényességét. A szavazófülkéink függönye olyan speciális anyaggal kezelt, melynek köszönhetően a vírusok nem tapadnak meg a felületén. Ezáltal is védjük a szavazók egészségét, csökkentjük szavazóhelyiségben a fertőzés átadásának kockázatát.

***

NINCS Magyarországon bejelentett lakcímem