Magyar állampolgárok az Egyesült Királyságban szabadon, a brit állampolgárokkal azonos feltételek mellett végezhetnek munkát, munkavállalási engedélyre nincs szükségük. Állampolgárainknak jogukban áll munkakeresés céljából is az Egyesült Királyságban tartózkodni, továbbá egyéni vállalkozóként működni vagy egyetemi tanulmányok mellett munkát vállalni. Felhívjuk viszont a figyelmet arra, hogy a magyar állampolgároknak már a munkakeresés időszakában is önfenntartóknak kell lenniük, szociális juttatásokra nem számíthatnak.

Figyelem! A 2015. március 9-én hatályba lépett jogszabályváltozás értelmében az újonnan érkezett EU állampolgárok kizárólag azt követően igényelhetnek szociális juttatásokat, hogy munkát vállaltak 
(minimum három hónapos tartózkodás szükséges a gyermekek után járó kedvezmények érvényesítéséhez, illetve az esetleges álláskeresési támogatáshoz. Az újonnan érkező  álláskeresők nem jogosultak lakástámogatásra sem.Azok, akik nem tudják saját maguk, illetve családjuk részére a megélhetés feltételeit biztosítani, 
nem csak a támogatásokat, hanem az egyesült királyságbeli  tartózkodás jogát is elveszíthetik. További információkat a brit kormányzati portálon olvashatnak: https://www.gov.uk/browse/benefits/entitlement 

 

Munkavállalási kérdésekben  többek között a brit kormányzat www.direct.gov.uk honlapján (munkavállalási kérdések) vagy a munkaügyi minisztérium honlapján tájékozódhatnak.A konzulátus munkahelyi, foglalkoztatási ügyekben nem rendelkezik hatáskörrel, így ezekben sem eljárni, sem tanácsot adni nem tudunk.

Munkalehetőségek

A munkavállaló a különböző fórumokon ( sajtóban, interneten stb.) közzétett hirdetésekből,  a munka és nyugdíjügyi minisztérium felügyelete alatt működő valamelyik állami munkaközvetítő és foglalkoztatási tanácsadó irodában (Jobcentre), vagy valamely állásközvetítő magáncégen keresztül juthat állásajánlatokhoz. Jobcentre-ből csak London területén több mint száz üzemel. Az országos hálózatról további információ a http://www.jobcentreplus.gov.uk/ honlapon található.

A munkakereséssel kapcsolatos figyelmeztetésünket a Nagykövetség figyelmeztetése cím alatt olvashatják.

Az Európai Unió  online állásbörzéje, az EURES (European Employment Serviceshttp://ec.europa.eu/eures ) az EU-tagállamok foglalkoztatási , munkaügyi szervezeteinek hálózata, amely átfogó összeurópai állás-adatbázist kezel. Az EU tagállamokban - így Magyarországon is -  működő, e célra kiképzett tanácsadóitól nem csak személyre szabott állásajánlatokról, hanem munkaerő-piaci tendenciákról is értesülhetünk.


Munkahelyi problémák esetén

Az Advisory, Conciliation and Arbitration Service (Acas) ingyenes, bizalmas és elfogulatlan tanácsot nyújt bármilyen foglalkoztatással és munkajoggal kapcsolatos kérdésben. Az országos helpline a 08457 47 47 47 telefonszámon hívható hétfőtől péntekig 08:00 és 18:00 óra között.

http://www.acas.org.uk/index.aspx?articleid=374


Labour Relations Agency (LRA) Észak-Írországban nyújt hasonlóan ingyenes, bizalmas és elfogulatlan tanácsot bármilyen foglalkoztatással és munkajoggal kapcsolatos kérdésben. Hétfőtől péntekig 09:00 és 17:00 óra között a 028 9032 1442 telefonszámon hívható.

http://www.lra.org.uk

Citizens Advice Bureau (CAB) országszerte működő irodái ingyenes, pártatlan tanácsot nyújtanak problémás esetekben. A legközelebbi irodát megtalálhatja bármely telefonkönyvben, vagy az alábbi honlapon: http://www.citizensadvice.org.uk/cabdir.ihtml#txt_getadvice_header-Anchor-search


Az Egyesült Királyságban működő szakszervezetek országos szervezete, a Trades Union Congress (TUC) magyar nyelvű tájékoztatója a www.tuc.org.uk honlapon érhető el.