Kérjük, hogy először a brit kormányzati honlapon szereplő információkat olvassák el! https://www.gov.uk/browse/visas-immigration/eu-eea-commonwealth

Magyar állampolgárok  korlátlan ideig tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban, amennyiben a) igazolt munkaviszonyuk van, vagy b) igazolni tudják, hogy önfenntartók, azaz rendelkeznek annyi pénzzel, amennyiből ők és családjuk meg tud élni, és nem folyamodnak szociális juttatásokért. A megfelelő anyagi háttér egyesült királyságbeli bankszámlával, vagy egyesült királyságbeli címre rendszeres átutalást igazoló külföldi bankszámla-kivonattal igazolható. Alaphelyzetben tehát, ha valaki itt dolgozik vagy él, nem szükséges tartózkodási engedélyt kérnie, s nem kell bejelentkeznie a rendőrségen sem. (Az Egyesült Királyságban jelenleg nincs kötelező lakcím-bejelentési kötelezettség, központi lakcímnyilvántartás, és nincs személyi igazolvány sem.)

A szabad mozgás és tartózkodás joga hasonlóképpen megilleti az Európai Gazdasági Térség tagállamai (European Economic Area), valamint Svájc állampolgárait, valamint az őket kísérő vagy hozzájuk csatlakozó és harmadik ország állampolgárságával rendelkező családtagjaikat is, az alábbiak szerint:

EGT családi engedély (EEA Family Permit)

Ha Önnek, mint magyar állampolgárnak harmadik országbeli családtagja van (házastárs, illetve élettárs; 21 éven aluli, eltartott gyermek vagy unoka; eltartott szülő vagy nagyszülő), aki Önt kíséri vagy Önhöz csatlakozik, hogy együtt éljenek az Egyesült Királyságban, számára a beutazást megelőzően ún. EGT családi engedélyt kell kiváltani, amennyiben nem az alábbi országok állampolgára: az Európai Unió 28 tagországa, Norvégia, Izland, Liechtenstein, Svájc. Az EGT családi engedélyt az Egyesült Királyság legközelebbi külképviseletén ingyenesen lehet igényelni. (Az Európai Gazdasági Térség és Svájc állampolgárai ugyanis a magyar állampolgárokhoz hasonló elbánásban részesülnek.)

Regisztrációs igazolás (Registration Certificate)

Az Egyesült Királyságban tartózkodó EU/EGT állampolgárok regisztrációs igazolást kérhetnek a brit hatóságoktól, amely megerősíti azon jogukat, hogy az Egyesült Királyság területén huzamosabb ideig szabadon tartózkodjanak, munkát végezzenek.

A tartózkodás bejelentése lényeges lehet a későbbi letelepedés (huzamos tartózkodás) feltételeinek teljesítéséhez, de akár ingatlanvásárlásnál stb. is hasznos lehet. A regisztrációs kártyáról további információt az alábbi honlapon olvashatnak:

https://www.gov.uk/eea-registration-certificate/overview