Brexittel kapcsolatos tájékoztató


Theresa May kormányfő május 29-i levelében arról értesítette az Európai Tanács elnökét, hogy a brit választók június 23-i döntésének megfelelően az Egyesült Királyság ki kíván lépni az Európai Unióból. Az értesítés alapján várhatóan két éves tárgyalási időszak kezdődik, amelynek során az Egyesült Királyság és az Európai Unió részleteiben megtárgyalják a kilépés feltételeit és a további együttműködés alapjait. Levelében Theresa May kormányfő leszögezte, hogy a brit kormány számára kiemelt cél a Brexit-tárgyalások során az Egyesült Királyságban jelenleg élő uniós polgárok és az EU-ban élő brit polgárok jogainak kölcsönös és mielőbbi garantálása. Mindez a tárgyalásokon részt vevő magyar kormánynak szintén prioritás.
A kilépés pillanatáig azonban az Egyesült Királyság jogi helyzete az EU tagjaként változatlan marad, a jelenlegi uniós szabályok - beleértve a munkavállalók és diákok jogait - addig az időpontig továbbra is érvényesek. A tárgyalások során határozza meg az EU és az Egyesült Királyág, hogy a jelenlegi tartózkodási és munkavállalási szabályokban milyen változásokra kerül sor. A kilépést követő előírásokról tehát egyelőre még nincs semmilyen döntés (és ez a különféle sajtóhírek és nyilatkozatok ellenére a tárgyalások lezárásáig így is marad).
A magyar állampolgárok tartózkodási, munkavállalási feltételeinek esetleges változása esetén a vonatkozó információkat a nagykövetség honlapján közzétesszük, és azokat  szükség szerint folyamatosan frissítjük. Emellett azonban javasoljuk a brit kormányzati honlapon (www.gov.uk) közzétett és rendszeresen frissített tájékoztatók nyomonkövetését is, hiszen hivatalos információforrásnak ezek tekinthetők.
 

Gyakran ismétlődő kérdések

A londoni magyar nagykövetség az alábbiakban összegyűjtötte az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok által a konzuli szolgálatnak leggyakrabban feltett kérdéseket, és az arra adott válaszokat. Felhívjuk a figyelmet, hogy a brit beutazási és tartózkodási szabályok alakulásáról elsődlegesen a brit hatóságok tudnak tájékoztatást adni, ezért kérjük, hogy kövessék figyelemmel a brit kormányzati honlapon elhelyezett tájékoztatókat is (https://www.gov.uk/guidance/status-of-eu-nationals-in-the-uk-what-you-need-to-know).

1.      Kell-e vízum az Egyesült Királyságba való beutazáshoz? A magyar állampolgároknak az Egyesült Királyságba való beutazáshoz és itt tartózkodáshoz nincs szükségük vízumra; az uniós szabályoknak megfelelően a belépés csak közrendi, közbiztonsági és közegészségügyi megfontolásból tagadható meg.

2.      Utazhatok-e még személyi igazolvánnyal, vagy már kötelező az útlevél?  A magyar állampolgárok az Egyesült Királyságba érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak be. Ennek ellenére javasoljuk, hogy lehetőség szerint mindenki rendelkezzen érvényes útlevéllel és személyi igazolvánnyal is, mivel tudomásunk szerint nagyon sok helyi ügyintézéshez be kell küldeni az eljáró brit hatóságokhoz egy eredeti okmányt. Az úti okmányai érvényességének a figyelemmel kísérése mindenkinek a saját felelőssége. Kérjük, hogy lejáró, vagy elveszett okmányai pótlásáról szíveskedjenek időben gondoskodni! Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy elveszettként bejelentett, vagy lejárt úti okmánnyal senki se induljon útnak!

3.      Meddig tartózkodhatok az Egyesült Királyságban? A vonatkozó uniós szabályoknak megfelelően a magyar állampolgárok  három hónapot meghaladó időtartamban akkor tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban, ha a) igazolt munkaviszonyuk van, b) egyéni vállalkozók, c) tanulmányokat folytatnak és teljeskörű egészségbiztosítással, valamint elegendő forrással rendelkeznek vagy d) igazolni tudják, hogy önfenntartók, azaz rendelkeznek annyi pénzzel, amennyiből ők és családtagjaik meg tudnak élni, nem jelentenek terhet a fogadó ország szociális ellátórendszerére és teljeskörű egészségbiztosítással rendelkeznek.  

4.      Kötelező-e kiváltanom a tartózkodási kártyát ahhoz, hogy itt tanulhassak, dolgozhassak? Alaphelyzetben, ha a magyar állampolgár az Egyesült Királyságban él, dolgozik vagy tanul, nem szükséges regisztrációs igazolást vagy állandó tartózkodást igazoló okmányt igényelnie. Az Egyesült Királyságban tartózkodó EU/EGT állampolgárok regisztrációs igazolást  (registration certificate) kérhetnek a brit hatóságoktól, ha kevesebb, mint 5 éve tartózkodnak itt; állandó tartózkodást igazoló okmány (permanent residence document) akkor igényelhető, ha a tartózkodás eléri az 5 évet. Az okmányok kiváltása nem kötelező, vagyis nem azért tartózkodhatnak itt a magyar állampolgárok, mert a brit hatóságok tartózkodási okmány kiadását engedélyezték a számukra, hanem azért, mert EU-s állampolgárok, és megfelelnek a 3. pontban említett feltételeknek.  Az okmány tehát pusztán csak igazolja, de nem az létesíti az itt tartózkodás jogát. Bizonyos juttatásokat ugyanakkor könnyebb igényelni ilyen okmány birtokában, és brit állampolgárságot is csak az kérhet, aki rendelkezik állandó tartózkodást igazoló okmánnyal. A tartózkodási okmány megléte egyes szolgáltatások igénybevételéhez vagy akár ingatlanvásárlásnál is hasznos lehet. 

A brit belügyi tárca (Home Office) mindenki belátására bízza annak eldöntését, hogy kiváltja-e a tartózkodást igazoló dokumentumokat, igénylés esetén azonban javasolják az online formanyomtatvány kitöltését, mert egyszerűbb, gyorsabb és nem kell hozzá leadni az eredeti okmányokat. Felhívják a figyelmet arra, hogy  a referendum óta jelentősen megnőtt az igénylők száma, ugyanakkor a European Passport Return Service szolgáltatás bevezetésével már nem szükséges a kérelem elbírálásához az eredeti útlevelet beküldeni. 

5.      Mivel lehet igazolni az állandó tartózkodás jogát? Nincs teljeskörű és kimerítő felsorolása a támogató dokumentumoknak. A Home Office elfogad minden olyan dokumentumot, ami igazolja, hogy az illető nem jelent terhet a szociális ellátórendszerre, elegendő jövedelemmel/anyagi forrással rendelkezik, nem tartózkodott egy évben 6 hónapnál hosszabb ideig az Egyesült Királyságon kívül a vizsgált időszakban, rendelkezik a szükséges egészségbiztosítással, lakhatással, megélhetéssel, uniós állampolgárságát igazoló érvényes okmánnyal (pl. fizetési jegyzékek, bankszámlakivonatok, lakásbérleti szerződések, munkaszerződések, beszállókártyák stb).
A későbbi előírások (egyelőre) bizonytalan jellegére való tekintettel javasoljuk, hogy aki a Brexit után is az Egyesült Királyságban kíván maradni, az elővigyázatosságból kezdje el gyűjteni a (folyamatos) tartózkodását, munkahelyét, biztosítását stb. igazoló dokumentumokat saját maga és családtagjai vonatkozásában is.


Hasznos linkek
Kérdések és válaszok – a 27 tagú EU polgárainak és a Egyesült Királyság állampolgárainak brexit utáni jogai az Európai Unió, illetve az Egyesült Királyság kormánya főtárgyalójának közös jelentésében felvázoltak szerint
https://www.gov.uk/guidance/status-of-eu-nationals-in-the-uk-what-you-need-to-know
https://www.gov.uk/browse/visas-immigration/eu-eea-commonwealth
https://www.gov.uk/eea-registration-certificate/overview
https://www.gov.uk/government/publications/apply-for-a-document-certifying-permanent-residence-or-permanent-residence-card-form-eea-pr
https://www.gov.uk/government/collections/european-passport-return-service
https://www.gov.uk/uk-border-control/before-you-leave-for-the-uk
https://ec.europa.eu/unitedkingdom/services/your-rights/Brexit_en