Az egyesült királyságbeli munkavállalók adózása és társadalombiztosítási jogosultsága szempontjából fontos elem az ún. „National Insurance” (NI) szám beszerzése. Az itt dolgozó, munkát kereső, adót fizető, illetve juttatásokat igénylő magyar állampolgárnak szüksége van NI-számra.

A számot az adóhivatal adja ki egy azonosító (feltérképező) interjú alapján, amelyben felmérik a kérelmező szociális hátterét. Az interjúra előzetes időpont-egyeztetés alapján egy JobCentre Plus irodában kerül sor, bejelentkezni a 0845 600 0643 telefonszámon lehet hétfőtől péntekig 8-tól 18 óráig. Az interjú négyszemközt zajlik, szükség esetén tolmácsot is biztosítanak.

A bemutatandó okmányok mennyisége attól függ, hogy ki milyen célból igényli a NI számot; pontos tájékoztatás a fenti telefonszámon kapható. A személyazonosságot útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal kell igazolni, emellett a következő dokumentumok jöhetnek számításba:

a) alkalmazotti munka esetén: fizetési kimutatás, munkaadói levél, munkaszerződés, az esetleges munkaközvetítő iroda elérhetőségei;

b) egyéni vállalkozó esetében: számlák, a könyvelőtől és az ügyfelektől származó levelek,  adóbevallási formanyomtatvány.

Szükség esetén az okmányokhoz fordítást is mellékelni kell. Az eredeti okmányokból néhányat elismervény ellenében egy időre benntarthatnak. Más, a személyazonosságot megerősítő okmányt (pl. születési anyakönyvi kivonat, házassági anyakönyvi kivonat) is célszerű elvinni az interjúra, amelyen még akkor is érdeke megjelenni a kérelmezőnek, ha esetleg nem minden okmányt sikerült beszereznie.

Kedvező elbírálás esetén előbb a NI számot adják meg, magát a kártyát pedig utólag postázzák. A továbbiakban minden lényeges adatváltozást (pl. lakcímváltozás, családi állapot változása) be kell jelenteni a National Insurance Registration Helpline 0300 200 3502 telefonszámán. Jó tudni, hogy a visszaélések elkerülése miatt az NI számot csak az adóhivatal (HMRC), a munkáltató, a helyi önkormányzat és a JobCentre Plus irodák kérhetik el Öntől, másnak ne adja ki.

További információ a társadalombiztosítási számról és hozzájárulásokról, valamint az azonosító interjúról a brit kormányzat www.direct.gov.uk honlapján vagy a Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium www.dwp.gov.uk honlapján található.