Brit adózási kérdésekkel kapcsolatosan az alábbi weboldalon, illetve a lap alján letölthető tájékoztató anyagban  találnak hasznos információkat:

https://www.gov.uk/browse/tax

Személyi jövedelemadó


A személyi jövedelemadót (Income Tax) az Egyesült Királyságban is általában a munkáltató vonja le a munkavállaló béréből: a munkába álláskor egy fix összeget von le, bejelenti az alkalmazottat az adóhivatalnál (a P46 jelű nyomtatvány beküldésével), majd ezt követően már az adóhivatal (HM Revenue and Customs) által megállapított és kiküldött személyes adókulcs alapján végzi a további adóelőleg-levonást (Pay As You Earn, röviden PAYE-rendszer). (A társadalombiztosítási hozzájárulás ugyancsak e rendszerben kerül levonásra, ld. külön.)

https://www.gov.uk/income-tax/how-you-pay-income-tax

A csak rövid időszakokat dolgozók esetében néha előfordulhat, hogy hosszabb időszakra kalkulált adóelőlegeket vonnak le tőlük – ilyenkor kezdeményezni lehet a vélt túlfizetés visszaigénylését. Összetett jövedelemforrások (pl. részvények, nyugdíj stb.) esetén lehetséges, hogy Önnek külön bevallást is kell készítenie (Self-Assessment).

Részletes információk a személyi jövedelemadóról a http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/Taxes/index.htm vagy a http://www.hmrc.gov.uk/individuals/index.shtml honlapon találhatók.

Egyéni vállalkozók adózása

Az egyéni vállalkozóknak éves jövedelembevallást (Income Tax Self-Assessment) kell benyújtaniuk.

Bővebben az egyéni vállalkozók adózásával kapcsolatban ld. az adóhivatal honlapjának vonatkozó oldalait: http://www.hmrc.gov.uk/selfemployed

A HMRevenue and Customs magyar nyelvű tájékoztatója