Frissítve: 2020. augusztus 05.

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Ezen az oldalon igyekeztünk összegyűjteni azokat a kérdéseket (és az azokra adott válaszokat), amelyekkel a koronavírus járvány kapcsán leggyakrabban megkeresték a nagykövetségünket. Kérjük, hogy tekintse át ezeket, és amennyiben mégsem talált választ a kérdésére, akkor elsősorban emailen, a konz.lon@mfa.gov.hu címen keresheti a londoni nagykövetséget. Skóciai vonatkozású kérdésekkel közvetlenül a nagykövetség Edinburgh-i Alkonzulátusához fordulhat a konz.edi@mfa.gov.hu címen. 

1. Lejárt/ hamarosan lejár az útlevelem/ személyi igazolványom. Hogyan tudom megújítani a jelen helyzetben?

A járványügyi helyzetre tekintettel Magyarország egyesült királyságbeli külképviseletei 2020. március 24-június 2. között felfüggeszteni kényszerültek a konzuli ügyfélfogadást. A felfüggesztés érintette a londoni, a manchesteri, valamint az edinburgh-i hivatásos konzuli hivatalokat, továbbá az egyesült királyságbeli tiszteletbeli konzuli hivatalokat is. 

A járványügyi korlátozások enyhítésének köszönhetően mostanra Londonban, Manchesterben és Edinburgh-ben is újraindulhatott az ügyfélfogadás.  

Jelenleg normál rendben folyik az ügyintézés, természetesen a járványügyi előírások/óvintézkedések betartása mellett. A londoni újranyitással kapcsolatban a honlapunk "Fontos konzuli információk" menüpontjában tájékozódhat, a manchesteri újranyitásról pedig a https://manchester.mfa.gov.hu oldalon. 

Sürgős hazatérési szándék esetén a lenti 6. pont irányadó! 

2. Haza szeretnénk utazni/ költözni. Vannak még utazási korlátozások a járvány miatt? Beengednek az országba?

Az Egyesült Királyság és Magyarország közötti légi járatok ugyan továbbra is korlátozottak, de megmaradt a folyamatos légi összeköttetés a két ország között

Magyar állampolgárok Magyarországra bármikor, bármilyen körülmények között hazatérhetnek. Ugyanakkor bizonyos országokban ismét növekedésnek indult a megbetegedések száma, ezért a Kormány döntése alapján július 15-én 00:00 órától újabb beutazási korlátozások léptek életbe Magyarországon (ld. 341/2020 Korm. rendelet). Ennek lényege, hogy az országos tisztifőorvos három csoportba sorolta a világ országait (zöld, sárga, vörös) aszerint, hogy az onnan beutazók a járvány súlyosságát tekintve milyen veszélyt jelenthetnek a Magyarországon élőkre. Július 15-től attól függően kell számítani a határon egészségügyi ellenőrzésre, illetve karantén-kötelezettségre, hogy ki milyen besorolású országból érkezik. Hangsúlyozzuk, hogy magyar állampolgárok továbbra is bárhonnan külön engedély nélkül hazatérhetnek  (persze adott esetben karantén-kötelezettség mellett), külföldi állampolgárok azonban a vörös kategóriába tartozó országokból egyáltalán nem utazhatnak be, kivéve ha az országos rendőr-főkapitány pozitívan bírálja el az előzetesen benyújtott méltányossági kérelmüketAz Egyesült Királyság első körben (július 15-től) a sárga kategóriába került, az országbesorolásokat azonban a járvány alakulásának függvényében hetente felülvizsgálják. 

További lényeges információk a 2020. július 15-én 00.00 órától hatályos járványügyi utazási korlátozásokról a sárga jelzéssel besorolt országok – pl. Egyesült Királyság – területéről történő belépés során:
- Az utazó a határon egészségügyi vizsgálaton (kikérdezés és testhőmérséklet mérés) vesz részt, amelynek tűrésére köteles. Magyarországi határátkelőhelyeken nem lehet tesztet csináltatni. Fertőzésgyanús külföldi állampolgár nem léptethető be.
- A 341/2020 (VII.12.) Korm rendelet 5. § szerinti SARS-CoV-2 teszt nem kötött korhatárhoz, tehát a 18 év alattiak nem mentesülnek.
- A házi karanténban elhelyezett személy számára a karantén helyszíne szerinti járványügyi hatóság (a https://jarasinfo.gov.hu/ járáskeresőben a település neve alatt található  Népegészségügyi Osztály) engedélyezheti a tesztvizsgálatokon való részvételt, valamint kérésre, a vizsgálat megfelelő eredménye alapján felmentést adhat.
- Kérjük, hogy az Egyesült Királyságban elvégzett tesztek igazolásának módját és tartalmát illetően (ld. Korm rendelet 3.§ (5) bekezdés) szintén az illetékes járványügyi hatóságnál tájékozódjon, onnan kaphat választ az elektronikusan érkezett teszteredmény elfogadhatóságáról.
- A Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális útmutatója további információkat tartalmaz magyarul és angolul a magyarországi beutazással és karanténszabályozással kapcsolatosan.

- A Rendőrség kérése, hogy karanténkötelezettség alá eső sárga vagy piros besorolású országból (pl. Egyesült Királyság) érkezők minden esetben töltsék ki a karanténűrlapot, de aláírni csak a beléptetéskor kell, amennyiben a rendelkezésre álló információk alapján karantén elrendelésére kerül sor. Ha a bemutatott iratok (pl. teszteredmények) alapján az utas mentesül a karanténközettség alól, akkor az űrlap aláírására nem lesz szükség. Az előzetes kitöltéssel jelentősen csökkenthető a várakozási idő a repülőtéren.

A Magyarországra történő belépés mindenkor hatályos szabályaival kapcsolatban bővebb tájékoztatás a magyar Konzuli Szolgálat honlapján olvasható:

A magyarországi határátlépéssel kapcsolatosan felmerülő további kérdés esetén közvetlenül a Rendőrségnél: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek vagy a koronavirus@1818.hu email címen lehet érdeklődni.

A karanténszabályokra vonatkozó részletes információkat a 4. pontban találja.

A külföldi állampolgárok beutazásáról bővebben az 5. pontban olvashat.

3. Autóval lehetséges a hazatérés?

Igen, továbbra is lehetséges az autós hazatérés is. A Csalagút/ Eurotunnel üzemel, a kompközlekedés korlátozottan, de szintén működik. Javasoljuk, hogy a választott hajózási társaságnál ellenőrizék, hogy az éppen közlekedik-e. A brit – francia, francia- belga, belga-holland, holland-német, német-osztrák, osztrák-magyar határok mind járhatóak, helyenként bizonyos feltételekkel (pl. benzinkutakon kötelező maszkhasználat, távolságtartási szabályok, stb.). A pontos, naprakész feltételekkel kapcsolatban javasoljuk, hogy indulás előtt ellenőrizzék az átutazással érintett országok londoni nagykövetségének honlapját. 

A Magyarországra történő belépés mindenkor hatályos szabályaival kapcsolatban bővebb tájékoztatás a magyar Konzuli Szolgálat honlapján olvasható:

Mivel az osztrák-magyar szárazföldi határon jelenleg nincs határellenőrzés, ezért az ezen az útvonalon autóval beutazóknak közvetlenül a leendő magyarországi tartózkodási hely szerint illetékes járványügyi hatósággal (a https://jarasinfo.gov.hu/ járáskeresőben a település neve alatt található Népegészségügyi Osztály) kell előzetesen felvenni a kapcsolatot, és jelezni az érkezés várható időpontját, a tervezett magyarországi tartózkodási helyet (címet), valamint adott esetben a mentesség iránti igényt. Ameddig a járványügyi hatóság (a bemutatott teszteredmények alapján - részletesen ld. következő pontban) hivatalosan nem engedélyezte a karantén alóli mentességet, addig az autóval beutazóknak is meg kell kezdeniük a kötelező házi karantént, nem hagyhatják el otthonukat. Ellenkező esetben szabálysértést követnek el. A magyarországi határátlépéssel kapcsolatos további kérdés esetén közvetlenül a Rendőrségnél: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek vagy a koronavirus@1818.hu email címen lehet érdeklődni.

A karanténszabályokra vonatkozó részletes információkat a következő pontban találja. A külföldi családtagok beutazására vonatkozó szabályokról az 5. pontban olvashat.

4. Ha hazautazom, karanténba fogok kerülni? És ha visszajövök?

MAGYARORSZÁGI KARANTÉN-SZABÁLYOK

A 2020. július 15-én 00:00 órakor hatályba lépett 341/2020 Korm. rendelet a koronavírus- járvány súlyossága szempontjából három - vörös, sárga és zöld - kategóriába sorolja az államokat és ennek megfelelően szabályozza az onnan érkezők határátlépését, karantén-kötelezettségét. 

Eltérő szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra, illetve a nem magyarokra. A rendelet szempontjából a magyar állampolgárok családtagjai a magyar állampolgárokkal azonos megítélés alá esnek, amennyiben a határon hitelt érdemlően (okirattal) tudják igazolni a családi kapcsolatot. 

Magyar állampolgár (és külföldi családtagja) zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be. Sárga (ide tartozik jelenleg az Egyesült Királyság is!) vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napból 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet (PCR) tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően „szabadulhat” a karanténból (de ettől függetlenül 48 óra elteltével meg kell csinálni a második tesztet is, amelynek pozitív eredménye esetén folytatni kell a karantént), míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.
Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség (kivéve előzetes rendőrségi méltányossági engedéllyel). A tranzitforgalom és az áruforgalom a szabályok alól kivételt képeznek, továbbá a hivatalos út is, ugyanakkor az egészségügyi vizsgálatokra ezekben az esetekben is szúrópróba szerűen sor kerülhet.

További információk a július 15-én 00.00 órától hatályos járványügyi utazási korlátozásokról a sárga jelzéssel besorolt országok – pl. Egyesült Királyság – területéről történő belépés során:
- Az utazó a határon egészségügyi vizsgálaton (kikérdezés és testhőmérséklet mérés) vesz részt, amelynek tűrésére köteles. Magyarországi határátkelőhelyeken nem lehet tesztet csináltatni. Fertőzésgyanús külföldi állampolgár nem léptethető be.
- A 341/2020 (VII.12.) Korm rendelet 5. § szerinti SARS-CoV-2 teszt nem kötött korhatárhoz, tehát a 18 év alattiak nem mentesülnek.
- A házi karanténban elhelyezett személy számára a karantén helyszíne szerinti járványügyi hatóság (a https://jarasinfo.gov.hu/ járáskeresőben a település neve alatt található  Népegészségügyi Osztály) engedélyezheti a tesztvizsgálatokon való részvételt, valamint kérésre, a vizsgálat megfelelő eredménye alapján felmentést adhat.
- Kérjük, hogy az Egyesült Királyságban elvégzett tesztek igazolásának módját és tartalmát illetően (ld. Korm rendelet 3.§ (5) bekezdés) szintén az illetékes járványügyi hatóságnál tájékozódjon, onnan kaphat választ az elektronikusan érkezett teszteredmény elfogadhatóságáról.
- A Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális útmutatója további információkat tartalmaz magyarul és angolul a magyarországi beutazással és karanténszabályozással kapcsolatosan.

*****************************************************************************************

EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBELI KARANTÉN-SZABÁLYOK

Az Egyesült Királyságban a külföldről beutazók esetében 14 napos kötelező karantén (self-isolation)-t írnak elő, amely alól július 10. óta mentesülnek azok, akik néhány meghatározott országból (köztük Magyarországról) érkeznek. A mentesség egyelőre csak az Angliába és Skóciába utazókra vonatkozik. Észak-Írország és Wales külön szabályozza a kérdést (részletesen ld. a lenti linkeket). A brit karantén-rendelkezések előzetes online adatszolgáltatással járnak együtt. A beutazást megelőzően kitöltendő, és az országba való belépéskor - akár a mobiltelefonról - bemutatandó (többek között a karanténletöltés helyszínének megjelölését tartalmazó) online formanyomtatvány (Passenger Locator Form) az alábbi honlapon érhető el: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk Külön felhívjuk magyar állampolgár ügyfeleink figyelmét, hogy a karantén alóli mentesség ellenére a Passenger Locator Form-ot is ki kell tölteni, mivel a brit határőrség kéri a nyomtatványt a határellenőrzéskor!

Tekintve, hogy a járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, célszerű az utazás céljának megfelelően tájékozódni az ott érvényben lévő helyi előírásokról.

Az aktuális beutazási feltételekről hivatalos tájékoztatást a brit határőrség honlapján olvashat: https://www.gov.uk/uk-border-control

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban működő magyar külképviseleteknek hatáskör hiányában nem áll módjában a brit karánténszabályokról részletesebb felvilágosítást adni, sem mentességet igényelni magyar állampolgárok külföldi családtagjai részére. Ezekre vonatkozóan hivatalos információt Magyarországon tartózkodók részére a budapesti brit nagykövetség, az Egyesült Királyságban tartózkodók részére a brit határőrség vagy a brit belügyminisztérium adhat, így kérjük, hogy kérdéseivel közvetlenül hozzájuk forduljon!

A brit karanténrendelkezések alóli további mentességi kategóriák az alábbi brit kormányzati oldalon találhatók:

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules

A konzulátus információi szerint a fenti linken található kategóriákon túl azok az átutazók (tranzitálók) is mentesülnek a karantén kötelezettség alól, akik érkezésüket követően egyenesen egy másik [londoni]  repülőtérre utaznak, amelyről elhagyják az országot, vagy útjukat országon belüli légijárattal folytatják. A tranzitálókat ugyanakkor arra kérik, hogy az érkezési repülőtérről az indulási repülőtérre való átjutáshoz ne vegyenek igénybe tömegközlekedési eszközöket.

Mind a brit kormány, mind a magyar kormány bármikor hozhat olyan új korlátozó intézkedéseket, amely megakadályozhatja a tervek szerinti visszatérést.

Az egyesült királyságbeli tartózkodása során annak is be kell tartania a helyi járványügyi előírásokat, akire nem vonatkozik a beutazást követő automatikus karantén-kötelezettség. Erre vonatkozóan ld. még a lenti utolsó pontban foglaltakat.

Kérjük,  hogy az utazásról, illetve annak esetleges elhalasztásáról alapos megfontolás alapján döntsön. A döntés mindenkinek saját felelőssége.

5. Külföldi családtagomat be fogják engedni Magyarországra? 

2020. július 15-én 00:00 órától pontosan ugyanazok a beutazási és karanténszabályok vonatkoznak a magyar állampolgárok külföldi családtagjaira is, mint a magyar állampolgárokra (lásd 2. és 4. pontok).

6. Sürgősen haza szeretnék utazni, de az útlevelem/személyi igazolványom ellopták/elveszett/ lejárt

Természetesen igazolt sürgősség esetén soron kívül kiállítjuk a hazatéréshez szükséges ideiglenes magánútlevelet, amennyiben az indulásig a rendes magánútlevél kiérkezésére már nincs mód. A repülőgép indulásához igazodóan szoktunk időpontot adni a kérelem benyújtására, ezért a tervezett indulási paraméterekkel és a sürgősségi körülmény alátámasztásával legyen szíves emailt írni a konz.lon@mfa.gov.hu címre. Mielőtt emailt küld, a sürgősség igazolására elfogadható indokokkal kapcsolatban kérjük tekintse meg honlapunk 'Ideiglenes magánútlevél' menüpontját.

Fontos, hogy fényképet a korlátozott ügyfélfogadási körülmények miatt nem tudunk készíteni, ezért amennyiben ideiglenes magánútlevél iránti kérelem benyújtására email útján időpontot adtunk, akkor Önnek kell magával hoznia a kiállítandó útlevélbe kerülő útlevélfotót**. Kérjük továbbá, hogy az ügyintézéshez hozza magával minden rendelkezésre álló magyar iratát (pl lakcímkártya, lejárt útlevél/személyi igazolvány, anyakönyvi kivonat), illetve ha (elvesztésről/ eltulajdonításról) van rendőrségi jegyzőkönyv, esetleg brit vezetői engedély, akkor azokat is. Az ideiglenes útlevél kiállításának díja 26 font, amit a helyszínen debit kártyával vagy ’Embassy of Hungary’ részére címzett postal orderrel tud kifizetni.

**Amennyiben a lakóhelyének környékén nem sikerült olyan helyet találnia, ahol a jelen körülmények között is vállalják hivatalos útlevélfotó elkészítését, úton a nagykövetség felé ezt még pótolhatja. A nagykövetségtől 7 percnyi gyalogos távolságra található Keencare Pharmacy Victoria gyógyszertárról (6 Lower Belgrave Street, London, SW1W 0LJ) biztosan tudjuk, hogy készít útlevélfotót. Jelenleg hétfőtől péntekig 10 és 17 óra között tartanak nyitva, kártyával is lehet fizetni (4 db fotót 6 fontért készítenek). Természetesen bármely más hivatásos (!) fotós, vagy a jelen helyzetben akár fotóautomata által készített útlevélfotót is elfogad a nagykövetség, a fenti ajánlás csak azoknak szól, akik másképpen nem tudják megoldani. Otthon készült fotó továbbra sem elfogadható.

7. Sürgősen haza szeretnék utazni a gyermekemmel, aki viszont még csak brit születési anyakönyvi kivonattal rendelkezik. Be fogják engedni, ha nincs magyar útlevele?

Ilyen esetben is - sürgősség esetén - ideiglenes magánútlevél kiállításával tudjuk áthidalni a helyzetet. A sürgősséget ugyanúgy alaposan indokolni kell (nem elég a megvásárolt repülőjegy bemutatása!). A fenti 6. pontban írtakhoz képest csupán annyi az eltérés, hogy a kérelem benyújtásakor mindkét szülőnek meg kell jelennie (érvényes útlevelekkel vagy személyazonosításra alkalmas okmányokkal) és szükség van az eredeti brit születési anyakönyvi kivonatra is. Mivel az ideiglenes magánútlevél csak egyszeri hazautazásra szól, ezért az Egyesült Királyságba történő visszatéréshez Magyarországon új útlevél iránti kérelmet kell benyújtani, amelynek előfeltétele a külföldön történt születés magyarországi anyakönyvezése. Amennyiben a gyermek házasságon kívül született, a születés magyarországi anyakönyvezéséhez kapcsolódóan apai elismerő nyilatkozat megtételére is szükség lesz. Kérjük, hogy fentieket mérlegelje, mielőtt ideiglenes magánútlevelet igényel a gyermeke részére! Mivel a konzuli ügyfélfogadás - a járványügyi óvintézkedések betartása mellett - ismét működik, ezért már lehetőség van hazautazás előtt a gyermek részére magyar születési anyakönyvi kivonatot (hazai anyakönyvezés), valamint normál magyar útlevelet igényelni (időpontfoglalásra vonatkozóan ld. a fenti 1.pontot).

Amennyiben a kiskorú gyermek magyar útlevéllel még nem, de brit útlevéllel már rendelkezik, azzal utazhat Magyarországra. A gyermekre (is) vonatkozó aktuális belépési és karantén rendelkezésekhez tekintse át a 2; 4. és 5. pontokat. Amennyiben magyar anyakönyvi kivonat nélkül térnek haza, a szülők a gyermek születésének magyarországi anyakönyvezését a későbbiekben akár Magyarországon, akár visszatérést követően, valamely egyesült királyságbeli hivatásos (nem tiszteletbeli!) konzuli tisztviselőnél is kezdeményezhetik.

8. Sürgősen haza szeretnék menni az Egyesült Királyságból, de magyar irataim lejártak/nincsenek nálam, jelenleg csak brit útlevéllel tudom magam igazolni. Be fognak engedni a határon?

A 2020. július 15. 00:00 órától Önre vonatkozó beutazási és karantén szabályokhoz tekintse át a 2; 4. és 5. pontokat.

9. Londonon csak átutazom. Hogyan lehet eljutni egyik reptérről a másikra? Mik a reptér környékén a szálláslehetőségek? Mire számítsak érkezéskor?

Az Egyesült Királyságban 2020. június 8-án életbe lépett a külföldről beutazókra vonatkozó 14 napos kötelező karantén. Bővebben ld. a fenti 4. pontot. 

A brit karanténrendelkezések alóli mentességi kategóriák az alábbi brit kormányzati oldalon találhatók:

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules

A konzulátus információi szerint a fenti linken található kategóriákon túl azok az átutazók (tranzitálók) is mentesülnek a karantén kötelezettség alól, akik érkezésüket követően egyenesen egy másik [londoni]  repülőtérre utaznak, amelyről elhagyják az országot, vagy útjukat országon belüli légijárattal folytatják. A tranzitálókat ugyanakkor arra kérik, hogy az érkezési repülőtérről az indulási repülőtérre való átjutáshoz ne vegyenek igénybe tömegközlekedési eszközöket. Alternatív megoldás lehet a taxi vagy az UBER igénybevétele.

A londoni közlekedés során mindig be kell tartani a brit Közlekedési Minisztérium által kiadott ajánlásokat!

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban működő magyar külképviseleteknek hatáskör hiányában nem áll módjában a brit karánténszabályokról (a fenti 4.pontban kifejtetteken túl) részletesebb felvilágosítást adni, sem mentességet igényelni magyar állampolgárok részére. Ezekre vonatkozóan hivatalos információt Magyarországon tartózkodók részére a budapesti brit nagykövetség, az Egyesült Királyságban tartózkodók részére brit határőrség vagy a brit belügyminisztérium adhat, így kérjük, hogy kérdéseivel közvetlenül hozzájuk forduljon!

Az alábbiakban tájékoztatás jelleggel megosztunk néhány lehetséges tömegközlekedési útvonalat az egyes londoni repülőterek között, de kérjük, hogy indulás előtt mindig ellenőrizze az adott repülőtér (HeathrowLutonStansted), illetve a Transport London honlapján az aktuális korlátozásokat. 

Tömegközlekedés a Heathrow és Luton repülőterek között:

Metróval/ Piccadilly Line (15 percenként jár): King’s Cross St. Pancras station megállóig, onnan vonattal Luton Airport Parkway Station megálló, onnan rendszeres shuttle járatok a reptérre

Tömegközlekedés a Heathrow és Stansted repülőterek között:

Metróval a Piccadilly Line (15 percenként jár) – Holborn Station megállóig, majd Central Line-nal (6-10 percenként jár) Liverpool Street Station megállóig, majd Stansted Express vonattal (1 óránként jár) a Stansted Airport megállóig

Metróval a Piccadilly Line (15 percenként jár) – Green Park Station megállóig, majd Victoria Line-nal (6 percenként jár) Tottenham Hale Station megállóig, majd Stansted Express vonattal (1 óránként jár) Stansted Airport megállóig

Tömegközlekedés a Stansted és Luton repülőterek között:

Stansted Express vonattal Tottenham Hale Station megállóig, onnan metróval a Victoria Line-nal (6 percenként jár) King’sCross St. Pancras Station megállóig,  majd vonattal Luton Airport Parkway Station megállóig, onnan rendszeres shuttle járatok a Luton reptérre

Stansted Express vonattal Liverpool Street megállóig, onnan metróval a Metropolitan Line-nal (15-30 percenként jár) Farringdon Station megállóig, majd vonattal Luton Airport Parkway Station megállóigà onnan rendszeres shuttle járatok a reptérre

Tömegközlekedés a Gatwick és Luton repülőterek között:

Thameslink vonattal Luton Airport Parkway Station megállóig à onnan rendszeres shuttle járatok a Luton reptérre

Információink szerint a reptereken/repterek közvetlen közelében található hotelek zárva vannak. Korlátozottan ugyan, de London belvárosában, illetve elvétve a külvárosokban is lehet szállást foglalni. Javasoljuk, hogy még ha a kereséshez igénybe is vesz közvetítőt (pl. booking.com, Trip advisor, Expedia, stb.), a foglalást közvetlenül a kiválasztott hotellel intézze, vagy legalább előzetesen telefonon ellenőrizze, hogy ténylegesen fogadnak-e vendégeket. Néhány szállodánál ugyan foglalható szoba, de csak ún. nélkülözhetetlen munkavállalók (’essential worker’), pl. egészségügyi dolgozók részére, amiről a becsekkoláskor igazolást kérhetnek.

10. Kisállattal utaznék. Vihetem magammal?

Autóval történő hazatérés esetén a szokott módon, illetve feltételekkel szállíthatók a kisállatok. Ameddig csak fapados légitársaságok közlekednek London és Budapest között (ld. fenti 3. pont), addig utasszállító repülőgéppel nem lehetséges a kisállatok hazaszállítása. Egyéb lehetőségekről a nemzetközi kisállatszállítók szövetségének, az International Pet and Animal Transportation Association (IPATA) egyesült királyságbeli tagszervezeteinél lehet érdeklődni Amennyiben semmiképp nem tudja megoldani kedvence hazaszállítását, illetve itt maradó ismerősre sem tudja bízni, végső megoldásként felmerülhet még a ’pet hotel’ vagy ’pet sitting’ szolgáltatások igénybevétele, a helyzet rendeződéséig.

11. Rövid időre tervezek Magyarországra látogatni, meg is vásároltam a repülőjegyem, de attól félek, hogy nem tudok majd visszajönni, pedig itt van a munkám.

A jelenlegi járványügyi helyzetben minden utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat. A vírus terjedése magával hozhatja a közlekedési lehetőségek szűkülését, amely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Mind a brit kormány, mind a magyar kormány bármikor hozhat olyan új korlátozó intézkedéseket, amely megakadályozhatja a tervek szerinti visszatérést. (Az aktuális magyar és brit karanténszabályokra részletesen ld a fenti 4. pontot.) Ezért kérjük,  hogy az utazásról, illetve annak esetleges elhalasztásáról alapos megfontolás alapján döntsön.

A magyarországi aktuális helyzetről, korlátozó intézkedésekről legyegyszerűbben a https://koronavirus.gov.hu honlapon, valamint a kapcsolódó facebook oldalon (Koronavírus Tájékoztató Oldal) tájékozódhat.

Az egyesült királyságbeli aktuális helyzetre, járványügyi helyzetre vonatkozóan ld még a lenti legutolsó pontot!

12. Mi az eljárás abban az esetben, ha a lakóhelyem valamelyik szomszédos országban van (Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Ausztria), és Magyarországon (Budapesten) csak átutaznék (tranzitálnék)?

Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban, tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére akkor léphet be, ha a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat COVID-19 betegség gyanúját nem állapítja meg. A belépés további feltétele, hogy a személy rendelkezzen a schengeni beutazási feltételekkel, hitelt érdemlően igazolja az utazásának célját és utazása célországát, emellett további feltétel, hogy a célországba történő beutazása, és ennek érdekében a tervezett utazás útvonalán fekvő, Magyarországgal szomszédos országba történő belépése biztosított legyen. A rendőrség meghatározza az átutazó forgalom be- és kilépésére szolgáló közúti határátkelőhelyeket, az átmenő forgalom útvonalát, a pihenőhelyeket és az ország elhagyására rendelkezésre álló időkeretet. A beléptetett személy Magyarország területén történő áthaladás során csak a rendőrség által meghatározott útvonalon közlekedhet, kizárólag az áthaladáshoz elengedhetetlenül szükséges (egészségügyi vagy műszaki) okból, a kijelölt pihenőhelyeken állhat meg, és a legrövidebb idő (maximum 24 óra) alatt köteles elhagyni Magyarország területét.

A Magyarországra való belépést, ill. a magyar karanténrendelkezéseket illetően kérjük tekintse át az alábbi oldalakat is:

Konzuli Szolgálat

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

13. Hazatérve milyen orvosi ellátásban részesülhetek a jelenlegi járványügyi helyzetben, ha nincs TAJ számom?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vonatkozó tájékoztatását az alábbi linkre kattintva érhetik el:

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/558/COVID19_TAJ_nelkul_EMMI_20200314.pdf

14. Végleges hazaköltözés esetén milyen teendőim vannak, mire kell odafigyelnem a gördülékeny visszailleszkedés érdekében?

Annak érdekében, hogy a magyarországi életkezdése vagy korábbi életének itthoni folytatása könnyebb legyen, az alábbi kormányzati tájékoztatóban összegyűjtve megtalálhatja mindazoknak a főbb ügyeknek a leírását, az illetékes hatóságok és ügyfélszolgálatok elérhetőségeit és hiteles, aktuális információit, amelyek segíthetnek a hazatéréséhez szükséges eredményes felkészülésében: 

https://ngmszakmaiteruletek.kormany.hu/download/4/fb/f1000/T%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3%20a%20Magyarorsz%C3%A1gra%20visszatelep%C3%BCl%C5%91k%20sz%C3%A1m%C3%A1ra.pdf

15. Nem tudok/akarok hazautazni, de korom/ alapbetegségem miatt a veszélyeztetett csoportba tartozom. Kihez fordulhatok, ha segítségre lenne szükségem?

Amennyiben veszélyeztetett csoportba tartozik, és nincs a környezetében senki, aki segítséget tudna nyújtani a bevásárlásban, szükséges gyógyszerek beszerzésében, alapvető szükségletek biztosításában, akkor az alábbi brit kormányzati honlapon tud regisztrálni / támogatást kérni:

https://www.gov.uk/coronavirus-extremely-vulnerable

Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet az Egyesült Királyságban élő magyarok körében önkéntes alapon szerveződő kezdeményezésre, amelynek célja, hogy segítsenek a koronavírus miatt karanténba került – nem csak a veszélyeztetett csoportba tartozó -, rászoruló magyaroknak. Akár segítséget kérne, akár önkéntes segítőnek jelentkezne, a facebook oldalukon vagy a https://covidhelphu.com/ oldalon veheti fel velük a kapcsolatot.

18. A Landlord/ főbérlő sürgősen kéri vissza a lakást, milyen jogaim vannak a jelenlegi helyzetben? 

A konzulátus jogi védelmet, ügyvédi tevékenységet nem láthat el, polgári peres ügyekben nem képviselheti a magyar állampolgárt, illetve büntetőeljárásban nem biztosíthat védelmet. Tájékoztatásul jelezzük ugyanakkor, hogy a brit kormány különböző garanciális intézkedéseket vezetett be a bérlők védelmében (pl. minimum 3 hónapos felmondási idő), hogy senkit ne lehessen utcára tenni a jelenlegi járványügyi helyzetben. A lakbért továbbra is szerződés szerint fizetni kell. Az intézkedésekről bővebben az alábbi honlapon tájékozódhat:

https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-and-renting-guidance-for-landlords-tenants-and-local-authorities

Ezzel kapcsolatos további kérdés esetén javasoljuk, hogy forduljon ügyvédhez. A kapcsolatfelvételhez hasznos lehet a honlapunkon található ügyvédkereső.

19. Mi történik, ha az Egyesült Királyságban kórházba kerülök és a kiskorú gyermekem egyedül maradna otthon?

A brit Gyermekvédelmi Törvény (Children Act 1989) 20. bekezdése alapján a helyi tanács (Council) ideiglenesen elhelyezi a körzetében a szülői felügyelet nélkül maradt és rászoruló gyermeket és gondoskodik annak ellátásáról a gondviselő bármilyen okból és időtartamra történő akadályoztatása esetén, illetve akkor is, ha a kiskorút elhagyták vagy elveszett. Ha a szülők vírusos megbetegedés miatt hirtelen kerülnének kórházba, kérjék a mentőszemélyzet, a rendőrség, vagy a helyi tanács szociális szolgálatának sürgős segítségét.

20. Munkajogi ügyekben kihez fordulhatok, ha vitás kérdés merült fel a brit munkáltatómmal?

Tájékoztatjuk, hogy a konzulátus jogi védelmet, ügyvédi tevékenységet nem láthat el, polgári peres ügyekben nem képviselheti a magyar állampolgárt, illetve büntetőeljárásban sem biztosíthat védelmet.

Kérjük ezért, hogy tekintse meg az alábbi linkeken található, brit kormányzati információkat https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do

https://www.gov.uk/government/publications/guidance-to-employers-and-businesses-about-covid-19/guidance-for-employers-and-businesses-on-coronavirus-covid-19

https://www.gov.uk/government/publications/changes-to-the-coronavirus-job-retention-scheme/changes-to-the-coronavirus-job-retention-scheme 

A brit kormányzati honlapokon azt javasolják, hogy ha valakinek munkaügyi vitája támad, forduljon az ACAS-hoz: https://www.acas.org.uk/coronavirus

21. Elvesztettem az állásomat, milyen lehetőségeim vannak?

A külföldre utazás, illetve külföldi munkavállalás egyéni felelősség. Mindenkinek magának kell felmérnie, hogy a megtakarításai meddig elegendőek a maradásra, illetve szükség esetén a hazatérésre.

Sokan döntöttek már a hazautazás/költözés mellett, ezt jelenleg még repülővel (ld. fenti 1. pont) és autóval (ld. fenti 2. pont) is meg lehet tenni. Repülőjegyek London és Budapest között már akár 20 fontos alapártól foglalhatók. Tisztelettel arra kérjük, hogy hazatérési szándék esetén haladéktalanul intézkedjen, mert a lehetőségek egyre szűkülnek.

Az Egyesült Királyságban történő további tartózkodással, munkakereséssel kapcsolatos tanácsadás nem tartozik a Konzuli Szolgálat feladat-és hatáskörébe. Kizárólag a jelenlegi speciális körülményekre tekintettel osztjuk meg az alábbi információkat.

Amennyiben nem kíván/tud hazatérni, elsősorban a munkerőpiacon történő ismételt elhelyezkedés lehetőségét célszerű felmérni, akár teljesen új területen. Ismereteink szerint nem csak megszűntek, de bizonyos szektorokban keletkeztek is munkahelyek. Az ismételt elhelyezkedésig az Egyesült Királyság illetékes szerveihez lehet fordulni segélyekért, támogatásokért, vagy akár az ismételt elhelyezkedésben történő segítségnyújtásért. Ennek érdekében kérjük, hogy (elsősorban telefonon vagy emailben!) keresse meg a lakóhelye szerint illetékes Tanácsot (Council), valamint a hivatalos brit weboldalakat. Utóbbiak közül néhányat a figyelmébe ajánlunk.

https://www.gov.uk/guidance/benefits-and-pensions-for-eea-and-swiss-citizens-in-the-uk

https://www.gov.uk/browse/benefits

https://www.understandinguniversalcredit.gov.uk/coronavirus/

22. A magyar nyugdíjam folyamatos szolgáltatásához minden évben egy ADATEGYEZTETÉS dokumentumot küld a magyarországi nyugdíjfolyósító szerv, amit egy hónapon belül kell konzuli vagy közjegyzői hitelesítéssel visszaküldeni. Ez a jelenlegi helyzetben nehézségekbe ütközik, mit javasolnak?

A Magyarországon 2020. április 5-én kihirdetett 88/2020.(IV.05.) Korm. rendelet szerint, a külföldön élő vagy tartózkodó ellátottak esetében az „életbenléti igazolás” (éves adategyeztetés) visszaküldésének elmaradása miatt az ellátás folyósítása a veszélyhelyzetet kihirdető magyar jogszabály hatályvesztését (2020.június 18.) követő második hónap végéig nem szüntethető meg. Ha az adategyeztető nyomtatvány az eredetileg megjelölt határidőn belül nem érkezett vissza, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága a veszélyhelyzet megszűnését (2020. június 18.) követően újabb nyomtatványt küld a külföldön élő nyugdíjasoknak és megfelelő határidőt fog biztosítani az adategyeztető nyomtatvány visszaküldésére. A fent ismertetett eljárás minden olyan, Magyarország által folyósított ellátásra vonatkozik, amelyeknek feltétele a külföldön élő személyek éves adategyeztetése.

A fentiek értelmében nem szükséges a szokásos éves adategyeztetést személyesen megtenni konzuli hivatalunkban mindaddig, amíg a veszélyhelyzet elmúlását követően az érintettek újabb nyomtatványt nem kapnak, melynek visszaküldésére meghosszabbított határidő áll majd rendelkezésre. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy június 2-án konzuli hivatalunkban - a járványügyi óvintézkedések betartása mellett - újraindult az ügyfélfogadás. Amennyiben a vonatkozó brit ajánlások alapján biztonságosnak érzi, hogy elhagyja otthonát, akkor előzetes időpontfoglalás alapján a londoni vagy manchesteri konzuli hivatalokban is elvégezhető az adategyeztetés.  

23. Sürgős lenne megújítanom az útlevelem/személyi igazolványom a Brexitet követő regisztrációhoz.

A letelepedett jogállás iránti kérelem benyújtására 2021. június 30-ig kerülhet sor, a Brexitet követő regisztrációval kapcsolatos részletes tudnivalók megtalálhatók honlapunkon. Előzetes időpontfoglalás alapján júniustól ismét van lehetőség útlevél-és személyi igazolvány iránti kérelem benyújtására a londoni, manchesteri és Edinburgh-i konzuli hivatalokban - ld. fenti 1. pont. 

24. Látogatóba/ turistaként utaznék Londonba. A koronavírus járvány miatt el kell –e halasztanom az utazásomat?

Felhívjuk a figyelmet, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Ön személyes döntése. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önt ezen döntések meghozatalában. A jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. Európán belül az Egyesült Királyság a koronavírus járvány által egyik legsúlyosabban érintett ország. Az eddig regisztrált fertőzések száma mintegy 307.000, az elhalálozások száma meghaladja a 46.000-et. Továbbra sem elhanyagolható a napi bejelentett új fertőzöttek száma. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során, adott esetben ellehetetlenítheti a hazatérést is. Az aktuális járványügyi intézkedésekről a https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do oldalon tájékozódhat.

A brit kormány június 8-tól kötelező karantént írt elő a külföldről beutazókra nézve, ami alól július 10. óta a Magyarországról érkezők mentesülnek. Ezzel kapcsolatos részletekről a fenti 4. pontban olvashat, valamint itt: https://www.gov.uk/uk-border-control

Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kísérjék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nagy-britannia  

Amennyiben fenti linken tájékoztatás jelleggel közölt információkon túl további kérdései lennének az Egyesült Királyságba történő beutazás feltételeiről, kérjük, hogy forduljon közvetlenül a hatáskörrel rendelkező budapesti brit nagykövetséghez az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Telefon: +36 (1) 266-2888

Honlap: https://www.gov.uk/world/organisations/british-embassy-budapest 

Facebook: UK in Hungary