GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

 

1. Hogyan tudom elérni a nagykövetséget a jelenlegi járványügyi helyzetben? 

Ezen az oldalon igyekeztünk összegyűjteni azokat a kérdéseket (és az azokra adott válaszokat), amelyekkel a koronavírus járvány kezdete óta leggyakrabban megkeresték a nagykövetségünket. Kérjük, hogy tekintse át ezeket, és amennyiben mégsem talált választ a kérdésére, akkor elsősorban emailen, a konz.lon@mfa.gov.hu címen keresheti a londoni nagykövetséget. Skóciai vonatkozású kérdésekkel közvetlenül a nagykövetség Edinburgh-i Alkonzulátusához fordulhat a konz.edi@mfa.gov.hu címen. 

Ezen kívül az Egyesült Királyságban, illetve a brit tengerentúli területeken bajbajutott magyar állampolgárok a nap 24 órájában hívhatják az illetékes külképviselet vészhelyzeti telefonszámait. Kérjük, hogy ezeket a számokat csak akkor hívja, ha megkeresése valóban halaszthatatlan vészhelyzetnek minősül!

2. Hamarosan lejár/ lejárt az útlevelem/ személyi igazolványom. Hogyan tudom megújítani a jelen helyzetben?

A járványügyi helyzetre tekintettel Magyarország egyesült királyságbeli külképviseletei 2020. március 24-től kezdődően felfüggeszteni kényszerültek a konzuli ügyfélfogadást. A felfüggesztés érintette a londoni, a manchesteri, valamint az edinburgh-i hivatásos konzuli hivatalokat, továbbá az egyesült királyságbeli tiszteletbeli konzuli hivatalokat is. 

A járványügyi korlátozások enyhítésének köszönhetően június 2-től Londonban és Manchesterben részlegesen újraindulhat a konzuli ügyfélfogadás (beleértve az útlevél-és személyi igazolvány ügyintézést), Edinburgh-ben erre a skót kormányzat döntésének függvényében egy későbbi időpontban kerülhet sor. 

A londoni újranyitással kapcsolatban a honlapunk "Fontos konzuli információk" menüpontjában tájékozódhat, a manchesteri újranyitásról pedig a https://manchester.mfa.gov.hu oldalon. 

Sürgős hazatérési szándék esetén a lenti 6. pont irányadó! 

3. Haza szeretnénk utazni/ költözni. Hogyan tudom ezt megtenni a járvány idején? Beengednek az országba?

Mindenekelőtt szeretnénk megnyugtatni, hogy magyar állampolgárok Magyarországra bármikor, bármilyen körülmények között hazatérhetnek. Ugyanakkor a világjárványra tekintettel Európa-szerte továbbra is érvényben vannak utazásokat korlátozó intézkedések, amely a szokásosnál nehezebbé teszi a közlekedést az Egyesült Királyság és Magyarország között is.

A légi járatok ugyan korlátozottak, de továbbra is van rendszeres légi közlekedés Magyarországra. Az alábbiakban tájékoztató jelleggel összegyűjtöttük a légitársaságok honlapján is elérhető foglalási információkataz autós hazatérési lehetőségekre a következő (4.) pont vonatkozikFelhívjuk a figyelmet, hogy a légitársaságok a változtatás jogát fenntartják. Hivatalos forrásnak csak az egyes légitársaságoktól származó közvetlen információ minősül, ezért az ezekhez vezető linkeket is megadjuk.

London-Budapest járatok:

  • Wizz Air (London Luton repülőtérről napi szinten közlekedik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre)
  • Ryanair (London Stansted repülőtérről heti több járatot indít a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre)
  • British Airways (július 1. utáni időpontokra foglalható; London Heathrow repülőtér-Budapest között közlekedik)
  • LOT (június 19. utáni időpontokra foglalható; London City Airport- Budapest között közlekedik)
  • Easyjet (július 1. utáni időpontokra foglalható, London Gatwick - Budapest között közlekedik)

London-Debrecen járatok:

  • Wizz Air (London Luton repülőtérről várhatóan június 1-től indul újra a debreceni járat, jelenleg azt követő időpontra lehet foglalni)

Az Egyesült Királyság egyéb városaiból:

  • Birminghamből és Liverpoolból újra repül Budapestre a Wizz Air
  • Manchesterből jelenleg csak kétszeri (Dublin, majd London), Glasgow-bólAberdeenbőlBelfastból, Londonberry-ből (City of Derry) és Isle of Man-ről pedig egyszeri londoni átszállással lehet eljutni Budapestre. Wales-ből jelenleg nem indul repülőjárat, így az ott tartózkodók szükség esetén vonattal tudnak eljutni Londonba, majd onnan repülővel Budapestre.

Azok számára, akik dublini átszállást vesznek igénybe jelezzük, hogy Dublinból az Aer Lingus és a Ryanair repül Londonba, onnan a Wizz Air vagy Ryanair Budapestre (ld fent). Megjegyzés: az Aer Lingus június 1-től tervezi újraindítani közvetlen Dublin-Budapest járatát.

Újra foglalhatók közvetlen budapesti járatok manchesteri (RyanairEasyjetJet2), birminghami (Jet2), bristoli (Ryanair), East Midlands-i (Ryanair), Edinburgh-i (Wizz Air) és Glasgow-i (Wizz Air) indulással.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az átszállás a legtöbb esetben reptérváltást is jelent! Erre vonatkozóan ld. még a lenti 10. pontot.

Kérjük, hogy utazás előtt mindenképp ellenőrizze úti okmánya érvényességét, és szükség esetén időben jelezze ideiglenes magánútlevél iránti igényét az Önhöz legközelebb eső egyesült királyságbeli magyar külképviseletnek (London, Manchester vagy Edinburgh) – ld. még 6.pont.

Az Egyesült Királyságban június 8-tól érvényes, valamint a Magyarországon már hatályban lévő (külföldről beutazókra vonatkozó) kötelező karantén-szabályokról a 13. pontban olvashat részletesen.

4. Autóval lehetséges a hazatérés?

Igen, továbbra is lehetséges az autós hazatérés is. A brit – francia, francia- belga, belga-holland, holland-német, német-osztrák, osztrák-magyar határok mind járhatóak, helyenként bizonyos feltételekkel. 

A Csalagút/ Eurotunnel üzemel, csak a kiszolgáló egységek (üzletek, éttermek) tartanak zárva. A kompközlekedés korlátozottan, de szintén működik. Javasoljuk, hogy a választott hajózási társaságnál ellenőrizék, hogy az éppen működik-e.

FRANCIAORSZÁG: A francia hatóságok külön nyilatkozatot kérnek a beutazás céljáról, ami a https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage honlapról angol nyelven is letölthető (az oldalt megnyitva a legelső angol nyelvű nyomtatványt kell letölteni). Akinek nincs lehetősége kinyomtatni, az kézzel is leírhatja a nyilatkozatot egy sima papírra, a letölthetővel azonos tartalommal.

BELGIUM: EU tagállamok állampolgárai számára a Belgium területén történő átutazás engedélyezett. Az általános szabály az, hogy az átutazás alkalmával a lehető leghamarabb el kell hagyni Belgium területét. A Belgiumból Magyarországra hazatérni kívánó magyar állampolgároknak szükség esetén tudniuk kell igazolni a magyar állampolgárságukat.

HOLLANDIA: A tranzitálás Hollandián keresztül szintén lehetséges,  a határokat Hollandia nem zárta le.  Az átutazás során a 1.5 méter távolságot a kocsiban is tartani kell (kivéve együtt utazó családtagok esetén), aminek betartását a rendőrök ellenőrizhetik.

NÉMETORSZÁG: Németországon  a tranzit áthaladás Magyarország felé megengedett, a legrövidebb úton kell haladni. Az átutazási célt magyar állampolgárok vonatkozásában a bemutatott magyar útlevél vagy személyi igazolvány igazolja. A határellenőrzés már csak szúrópróbaszerűen történik (amit kiegészít a szokásos mélységi ellenőrzés). A benzinkutakon, pihenőhelyeken kötelező a maszkviselés! Maszkviselés az autóban: erre külön jogszabályi rendelkezés nincsen, de ha nem egy háztartásba tartozók utaznak, akkor ajánlott, a távolság megtartásával együtt (ellenőrizheti a rendőrség).  

AUSZTRIA: A német-osztrák határátlépés feltétele, hogy az autó tele tankkal érkezzen a határhoz, mivel Ausztrián csak megállás nélkül lehet átutazni. Az osztrák-magyar határon bevezetett ellenőrzések miatt torlódásokra lehet számítani.

MAGYARORSZÁG: Magyarországra magyar állampolgárokon kívül azok az EGT állampolgárok (az Európai Unió, az Egyesült Királyság, Svájc, Norvégia, Izland és Liechtenstein állampolgárai) utazhatnak be, akik Magyarországon regisztrációs igazolással (és lakcímkártyával) vagy állandó tartózkodási kártyával rendelkeznek. 

Az Ausztria felől autóval beutazó magyar (és osztrák) állampolgárok mentesülnek a karanténszabályok alól, ha a határon 4 napnál nem régebbi negatív koronavirus-tesztről angol vagy magyar nyelvű igazolást tudnak felmutatni. Fontos hangsúlyozni, hogy itt nem antitest-tesztről van szó, hanem az aktív vírus kimutatására szolgáló tesztnek kell negatívnak lennie. Ezzel kapcsolatos részletekért kattintson ide. További kérdés esetén a témában a koronavirus@bm.gov.hu email címen lehet érdeklődni. 

A karanténszabályokra vonatkozó részletes információkat a 13. pontban találhat.

5. Külföldi családtagomat be fogják engedni Magyarországra?  

Továbbra is hatályban van a 81/2020 Korm.rendelet (IV.1.), amely néhány kivétellel megtiltja a külföldi állampolgároknak a Magyarország területére történő beutazást. Beutazhatnak azon EGT-állampolgárok, akik Magyarországon állandó tartózkodásra jogosultak, és ezt a jogukat állandó tartózkodási kártyával igazolják. A további kivételek a Magyarországgal szomszédos országokból érkezőkre vonatkoznak, az Egyesült Királyságból érkezőkre nem.

Az Egyesült Királyságból Magyarországra beutazni kívánó külföldi állampolgárok egyedi méltányossági kérelmet nyújthatnak be az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK), amelyben részletes indoklással kérik a felmentést az államhatár átlépésének tilalma alól. A méltányossági kérelmet május 13. óta kizárólag az ORFK honlapján található elektronikus felületen lehet benyújtani. A kérelem elindításához kattintson ide!

A kérelmet csak magyar nyelven lehet benyújtani, ezért kérjük, hogy segítsenek együtt utazó külföldi állampolgár családtagjuknak a kitöltésben!

Az engedélyt /beutazási tilalom alóli egyedi felmentést/ az ORFK ugyancsak magyar nyelven állítja ki, ezért szükség esetén a nagykövetség angol nyelvű konzuli igazolással egészíti ki a légitársaság számára. Konzuli igazolás iránti igény esetén az ORFK engedélyét az útlevéladataikkal együtt időben szíveskedjenek továbbítani a konz.lon@mfa.gov.hu címre, figyelembe véve, hogy a konzuli igazolást munkanapokon 9 és 17:00 között tudjuk kiállítani.

6. Sürgősen haza szeretnék utazni, de az útlevelem/személyi igazolványom ellopták/elveszett/ lejárt

Természetesen igazolt sürgősség esetén soron kívül kiállítjuk a hazatéréshez szükséges ideiglenes magánútlevelet, amennyiben az indulásig a rendes magánútlevél kiérkezésére már nincs mód. A repülőgép indulásához igazodóan szoktunk időpontot adni a kérelem benyújtására, ezért a tervezett indulási paraméterekkel és a sürgősségi körülmény alátámasztásával legyen szíves emailt írni a konz.lon@mfa.gov.hu címre. Mielőtt emailt küld, a sürgősség igazolására elfogadható indokokkal kapcsolatban kérjük tekintse meg honlapunk 'Ideiglenes magánútlevél' menüpontját.

Fontos, hogy fényképet a korlátozott ügyfélfogadási körülmények miatt nem tudunk készíteni, ezért Önnek kell magával hoznia a kiállítandó útlevélbe kerülő útlevélfotót**. Kérjük továbbá, hogy az ügyintézéshez hozza magával minden rendelkezésre álló magyar iratát (pl lakcímkártya, lejárt útlevél/személyi igazolvány, anyakönyvi kivonat), illetve ha (elvesztésről/ eltulajdonításról) van rendőrségi jegyzőkönyv, esetleg brit vezetői engedély, akkor azokat is. Az ideiglenes útlevél kiállításának díja 26 font, amit a helyszínen debit kártyával vagy ’Embassy of Hungary’ részére címzett postal orderrel tud kifizetni.

**Amennyiben a lakóhelyének környékén nem sikerült olyan helyet találnia, ahol a jelen körülmények között is vállalják hivatalos útlevélfotó elkészítését, úton a nagykövetség felé ezt még pótolhatja. A nagykövetségtől 7 percnyi gyalogos távolságra található Keencare Pharmacy Victoria gyógyszertárról (6 Lower Belgrave Street, London, SW1W 0LJ) biztosan tudjuk, hogy készít útlevélfotót. Jelenleg hétfőtől péntekig 10 és 17 óra között tartanak nyitva, kártyával is lehet fizetni (4 db fotót 6 fontért készítenek). Természetesen bármely más hivatásos (!) fotós, vagy a jelen helyzetben akár fotóautomata által készített útlevélfotót is elfogad a nagykövetség, a fenti ajánlás csak azoknak szól, akik másképpen nem tudják megoldani. Otthon készült fotó továbbra sem elfogadható.

7. Sürgősen haza szeretnék utazni a gyermekemmel, aki viszont még csak brit születési anyakönyvi kivonattal rendelkezik. Be fogják engedni, ha nincs magyar útlevele?

Ilyen esetben is ideiglenes magánútlevél kiállításával tudjuk áthidalni a helyzetet. A sürgősséget ugyanúgy alaposan indokolni kell (nem elég a megvásárolt repülőjegy bemutatása!). A fenti 6. pontban írtakhoz képest csupán annyi az eltérés, hogy a kérelem benyújtásakor mindkét szülőnek meg kell jelennie (érvényes útlevelekkel vagy személyazonosításra alkalmas okmányokkal) és szükség van az eredeti brit születési anyakönyvi kivonatra is. Mivel az ideiglenes magánútlevél csak egyszeri hazautazásra szól, ezért az Egyesült Királyságba történő visszatéréshez Magyarországon új útlevél iránti kérelmet kell benyújtani, amelynek előfeltétele a külföldön történt születés magyarországi anyakönyvezése. Amennyiben a gyermek házasságon kívül született, a születés magyarországi anyakönyvezéséhez kapcsolódóan apai elismerő nyilatkozat megtételére is szükség lesz. Kérjük, hogy fentieket mérlegelje, mielőtt ideiglenes magánútlevelet igényel a gyermeke részére!

Amennyiben a kiskorú gyermek brit útlevéllel már rendelkezik, akkor nem szükséges ideiglenes magánútlevél, elegendő a határon a brit születési anyakönyvi kivonattal igazolni a családi kapcsolatot. Ezesetben a szülők a gyermek születésének magyarországi anyakönyvezését a későbbiekben akár Magyarországon, akár visszatérést követően, valamely egyesült királyságbeli hivatásos (nem tiszteletbeli!) konzuli tisztviselőnél is kezdeményezhetik.

8. Sürgősen haza szeretnék menni, de magyar irataim lejártak/nincsenek nálam, jelenleg csak brit útlevéllel tudom magam igazolni. Be fognak engedni a határon?

Felhívjuk a figyelmet, hogy 1 éven belül lejárt magyar útlevéllel még tudja igazolni magyar állampolgárságát a határátlépéskor. Ha az útlevél már több mint 1 éve lejárt és más magyar állampolgárságot igazoló okirattal (honosítási okirat, érvényes személyazonosító igazolvány, 3 évnél nem régebben kiállított állampolgársági bizonyítvány) sem rendelkezik, vagy ahhoz nem fér hozzá, akkor kérjük, vegye fel a kapcsolatot az Önhöz legközelebb eső külképviseletettel (a londoni nagykövetséggel, az edinburgh-i alkonzulátussal, vagy a manchesteri főkonzulátussal), hogy megvizsgáljuk a konzuli igazolás kiállításának lehetőségét. Amennyiben a magyar állampolgárságot a rendelkezésre álló információk alapján a konzul sem tudja igazolni, végső esetben méltányossági kérelem benyújtására van lehetőség az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) honlapján keresztül (ld. fenti 5. pont), amelyben kéri a beutazás engedélyezését. A születési anyakönyvi kivonat önmagában nem igazol magyar állampolgárságot!!

9. Repülővel utaznék haza Magyarországra, de nem tudom, a kijárási korlátozás miatt hogyan juthatok el a repülőtérre.

Tekintettel arra, hogy továbbra is szabadon el lehet hagyni az Egyesült Királyság területét, a repülőtérre történő kijutás indokolt utazásnak minősül. Igazoltatás esetén a beszállókártya és úti okmány együttes felmutatásával lehet igazolni az úticélt. Amennyiben autóval viszik ki a repülőtérre, a sofőr továbbra is azonos háztartásból lehet. Ha ez semmiképp nem megoldható, és a sofőr más háztartásból való, akkor az utazás során maszkot kell viselni. A konzulátusnak nincs tudomása olyan esetről, amikor valaki a kijárási korlátozás miatt ne tudott volna eljutni az indulási repülőtérre. A járvány alatti közlekedési szabályokra vonatkozóan a brit Közlekedési Minisztérium részletes ajánlásokat adott ki.

Az alábbiakban tájékoztatás jelleggel megosztunk néhány lehetséges tömegközlekedési útvonalat London belvárosából az egyes londoni repülőterekre, de kérjük, hogy indulás előtt mindig ellenőrizze az adott repülőtér (Luton vagy Stansted), illetve a Transport London honlapján az aktuális korlátozásokat. Alternatív megoldás lehet a taxi vagy az UBER igénybevétele.

Luton repülőtérre:

busszal

GreenLine: https://www.greenline.co.uk/globalassets/documents/coronavirus/beds-and-bucks/green-line-from-31-march/757.pdf

vonattal

Vonatok indulnak Blackfriars; City Thameslink; Farringdon; és St Pancras International állomásokról nagyjából negyedóránként Luton Airport Parkway állomásra– a menetidő járattól függően 20-45 perc. A végállomástól shuttle buszokkal lehet eljutni a repülőtérre. Bővebben: https://www.thetrainline.com/ vagy https://www.nationalrail.co.uk/

Stansted repülőtérre:

vonattal

Stansted Express közlekedik a Liverpool Street állomásról. Bővebben: https://www.stanstedexpress.com/travel-information/timetables/

10. Londonon csak átutazom. Hogyan lehet eljutni egyik reptérről a másikra? Mik a reptér környékén a szálláslehetőségek? Mire számítsak érkezéskor?

A Londonon keresztül történő átutazás jelenleg még korlátozás nélkül lehetséges. Bár az Egyesült Királyságban továbbra is bizonyos fokú kijárási korlátozás van érvényben, de az egyik reptérről a másik reptérre történő átjutást ez nem érinti. Természetesen a helyközi közlekedés során be kell tartani a brit Közlekedési Minisztérium által kiadott ajánlásokat.

A brit kormány bejelentése szerint június 8-tól kötelező karantént vezetnek be a külföldről beutazókra nézve. A részletekről a brit határőrség honlapján olvashat: https://www.gov.uk/uk-border-control Jelen ismereteink szerint a karanténszabályok alól csak az az átutazó mentesül, aki ugyanarról a repülőtérről utazik tovább, mint amire érkezett, és az átszálláshoz nem kell elhagynia a tranzitterületet. A brit határőrség tájékoztatása szerint a kivételeket listája június 8-ig még változhat, ezért javasolt a fenti linken található információkat rendszeresen ellenőrizni. 

Az alábbiakban tájékoztatás jelleggel megosztunk néhány lehetséges tömegközlekedési útvonalat az egyes londoni repülőterek között, de kérjük, hogy indulás előtt mindig ellenőrizze az adott repülőtér (HeathrowLutonStansted), illetve a Transport London honlapján az aktuális korlátozásokat. Alternatív megoldás lehet a taxi vagy az UBER igénybevétele.

Tömegközlekedés a Heathrow és Luton repülőterek között:

Metróval/ Piccadilly Line (15 percenként jár): King’s Cross St. Pancras station megállóig, onnan vonattal Luton Airport Parkway Station megálló, onnan rendszeres shuttle járatok a reptérre

Tömegközlekedés a Heathrow és Stansted repülőterek között:

Metróval a Piccadilly Line (15 percenként jár) – Holborn Station megállóig, majd Central Line-nal (6-10 percenként jár) Liverpool Street Station megállóig, majd Stansted Express vonattal (1 óránként jár) a Stansted Airport megállóig

Metróval a Piccadilly Line (15 percenként jár) – Green Park Station megállóig, majd Victoria Line-nal (6 percenként jár) Tottenham Hale Station megállóig, majd Stansted Express vonattal (1 óránként jár) Stansted Airport megállóig

Tömegközlekedés a Stansted és Luton repülőterek között:

Stansted Express vonattal Tottenham Hale Station megállóig, onnan metróval a Victoria Line-nal (6 percenként jár) King’sCross St. Pancras Station megállóig,  majd vonattal Luton Airport Parkway Station megállóig, onnan rendszeres shuttle járatok a Luton reptérre

Stansted Express vonattal Liverpool Street megállóig, onnan metróval a Metropolitan Line-nal (15-30 percenként jár) Farringdon Station megállóig, majd vonattal Luton Airport Parkway Station megállóigà onnan rendszeres shuttle járatok a reptérre

Tömegközlekedés a Gatwick és Luton repülőterek között:

Thameslink vonattal Luton Airport Parkway Station megállóig à onnan rendszeres shuttle járatok a Luton reptérre

Információink szerint a reptereken/repterek közvetlen közelében található hotelek zárva vannak. Korlátozottan ugyan, de London belvárosában, illetve elvétve a külvárosokban is lehet szállást foglalni. Javasoljuk, hogy még ha a kereséshez igénybe is vesz közvetítőt (pl. booking.com, Trip advisor, Expedia, stb.), a foglalást közvetlenül a kiválasztott hotellel intézze, vagy legalább előzetesen telefonon ellenőrizze, hogy ténylegesen fogadnak-e vendégeket. Néhány szállodánál ugyan foglalható szoba, de csak ún. nélkülözhetetlen munkavállalók (’essential worker’), pl. egészségügyi dolgozók részére, amiről a becsekkoláskor igazolást kérhetnek.

11. Kisállattal utaznék. Vihetem magammal?

Autóval történő hazatérés esetén a szokott módon, illetve feltételekkel szállíthatók a kisállatok. Ameddig csak fapados légitársaságok közlekednek London és Budapest között (ld. fenti 3. pont), addig utasszállító repülőgéppel nem lehetséges a kisállatok hazaszállítása. Egyéb lehetőségekről a nemzetközi kisállatszállítók szövetségének, az International Pet and Animal Transportation Association (IPATA) egyesült királyságbeli tagszervezeteinél lehet érdeklődni Amennyiben semmiképp nem tudja megoldani kedvence hazaszállítását, illetve itt maradó ismerősre sem tudja bízni, végső megoldásként felmerülhet még a ’pet hotel’ vagy ’pet sitting’ szolgáltatások igénybevétele, a helyzet rendeződéséig.

12. Rövid időre tervezek Magyarországra látogatni, meg is vásároltam a repülőjegyem, de attól félek, hogy nem tudok majd visszajönni, pedig itt van a munkám.

A jelenlegi járványügyi helyzetben minden utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat. A vírus terjedése magával hozhatja a közlekedési lehetőségek további szűkülését, amely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Mind a brit kormány, mind a magyar kormány bármikor hozhat olyan új korlátozó intézkedéseket, amely megakadályozhatja a tervek szerinti visszatérést. Figyelemmel a külföldről érkezőkre bevezetett kötelező 14 napos karanténra (részletesen ld a 13. pontban), ezen időszakon belül egész biztosan nem fog tudni visszatérni az Egyesült Királyságba. Ezért kérjük,  hogy az utazásról, illetve annak esetleges elhalasztásáról alapos megfontolás alapján döntsön.

A magyarországi aktuális helyzetről, korlátozó intézkedésekről legyegyszerűbben a https://koronavirus.gov.hu honlapon, valamint a kapcsolódó facebook oldalon (Koronavírus Tájékoztató Oldal) tájékozódhat.

A brit kormány bejelentése szerint június 8-tól kötelező karantént vezetnek be a külföldről beutazókra nézve. A részletekről a brit határőrség honlapján olvashat: https://www.gov.uk/uk-border-control 

Az egyesült királyságbeli aktuális helyzetről, korlátozó intézkedésekről itt tájékozódhat: https://www.gov.uk/coronavirus

13. Ha hazautazom, karanténba fogok kerülni? És ha visszajövök?

A 81/2020 Korm. rendelet kötelezi a külföldről Magyarország területére (akár légi, akár szárazföldi határon) belépőket, hogy a belépéskor vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, melynek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek. A kötelező egészségügyi vizsgálat minimum egy lázmérésből, tünetek esetén további vizsgálatokból áll. Akinél nem merül fel a fertőzés gyanúja, az a repülőtérről szabadon távozhat a lakóhelyére, ahol 14 napig hatósági házi karanténban kell maradnia. A hatósági házi karantén betartását a rendőrség személyesen vagy az erre a célra kifejlesztett, önkéntesen letölthető szoftver útján ellenőrzi. Akinél nem merült fel a fertőzés gyanúja, de Magyarországon nem rendelkezik bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, annak vállalnia kell, hogy kijelölt karanténban kerül elhelyezésre, vagy nem engedik belépni az országba. Akinél az egészségügyi vizsgálat koronavírus fertőzés gyanúját állapítja meg, az mindenképpen kijelölt karanténba kerül, függetlenül attól, hogy rendelkezik Magyarországon lakóhellyel vagy sem.

A kötelező 14 napos karantén alól mentesül az a külföldről érkező magyar állampolgár, aki hitelt érdemlően igazolja, hogy

a) COVID-19 fertőzésből gyógyult, fertőzés tüneteit nem mutatja, vagy

b) a belépést megelőzően legalább 14 napig járványügyi megfigyelés hatálya alatt állt.

Az Egyesült Királyság ismereteink szerint nem állít ki olyan igazolást, ami a fenti b) pontnak megfelelne. Az a) pontban foglaltak igazolására jelenleg csak pozitív PCR tesztet (betegség alatt) követő negatív PCR eredményt (gyógyultan) fogadnak el. Amennyiben rendelkezik mind a pozitív teszteredményről, mint az azt követő negatív teszteredményről szóló igazolással, elutazás előtt javasoljuk előzetes állásfoglalás céljából megküldeni a koronavirus@bm.gov.hu címre, hogy a határon biztosan ne érje meglepetés. 

Az Ausztria felől autóval beutazó magyar állampolgárok mentesülnek továbbá a karanténszabályok alól, ha a határon 4 napnál nem régebbi negatív koronavirus-tesztről angol vagy magyar nyelvű igazolást tudnak felmutatni. Fontos hangsúlyozni, hogy itt sem antitest-tesztről van szó, hanem az aktív vírus kimutatására szolgáló tesztnek kell negatívnak lennie. 

Amennyiben a fenti igazolások egyikével sem rendelkezik, de olyan okból kell hazautaznia (pl. közeli hozzátartozó temetése, vizsgakötelezettség teljesítése, beutalóval egészségügyi szolgáltatás igénybevétele, stb.), amely nem teszi lehetővé a 14 napos karantént, akkor méltányossági kérelmet nyújthat be az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK), amelyben részletes indoklással kéri a teljes vagy részleges felmentést a kötelező karantén alól. A méltányossági (egyedi magatartási szabály megállapítása iránti) kérelmet kizárólag az ORFK honlapján található elektronikus felületen lehet benyújtani, ahová fel kell tölteni a kérelmet alátámasztó dokumentumot is (pl. temetői igazolás, orvosi beutaló, egyetemi igazolás a vizsgakötelezettségről, stb.) A kérelem elindításához kattintson ide! 

Magyarországon a kijárási korlátozást ugyan már feloldották, de továbbra is számos járványügyi korlátozás (védelmi intézkedés) van érvényben, amit a 14 napos karantén letelte után is be kell tartani. Kérjük, hogy a részletekkel kapcsolatosan tájékozódjon a https://koronavirus.gov.hu honlapon, valamint a hozzá kapcsolódó facebook oldal („Koronavírus Tájékoztató Oldal”) segítségével.

Az Egyesült Királyságban továbbra is kijárási korlátozás van érvényben, amit május 13-tól minimálisan enyhítettek. Ezzel kapcsoolatos részletekről ide kattintva tájékozódhat. A kijárási korlátozást megszegőket pénzbüntetéssel sújthatja, vagy ellenszegülés esetén akár őrizetbe is veheti a rendőrség. Az egyesült királyságbeli mindenkori járványhelyzetről, korlátozó intézkedésekről itt tájékozódhat: https://www.gov.uk/coronavirus

Mind a brit kormány, mind a magyar kormány bármikor hozhat olyan új korlátozó intézkedéseket, amely megakadályozhatja a tervek szerinti visszatérést.

A brit kormány bejelentése szerint június 8-tól kötelező karantént vezetnek be a külföldről beutazókra nézve. A részletekről a brit határőrség honlapján olvashat: https://www.gov.uk/uk-border-control 

Kérjük,  hogy az utazásról, illetve annak esetleges elhalasztásáról alapos megfontolás alapján döntsön. A döntés mindenkinek saját felelőssége.

14. Nem rendelkezem magyarországi lakóhellyel, de van olyan családtag, ismerős, aki befogadna a kötelező karantén idejére. Van erre lehetőség?

Annak a magyar állampolgárnak, akinél a Magyarországra érkezéskor nem merül fel a fertőzés gyanúja, de Magyarországon nem rendelkezik bejelentett lakóhellyel/ tartózkodási hellyel, vállalnia kell, hogy 14 napig kijelölt karanténban kerül elhelyezésre, vagy nem engedik belépni az országba. Különös méltánylást érdemlő esetben a rendőrség engedélyezheti, hogy kijelölt karantén helyett egy megadott magyarországi címen, hatósági házi karanténban töltse el a kötelező 14 napot. Az „egyedi magatartási szabályok megállapítása iránti” méltányossági kérelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) honlapján keresztül, online kell benyújtani (linket ld. a fenti 5. pontban). Nem javasoljuk, hogy a pozitív válasz megérkezése előtt útnak induljon, különben fennáll a veszélye, hogy a határon derül ki, nem engedélyezték a kérelmét. Utóbbi esetben vállalnia kell a kijelölt karantént, vagy el kell hagynia az országot.

15. A Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérről (Budapest/Ferihegy) hogyan juthatok haza, a kötelező házi karantén helyszínére?

Azok, akiknél a repülőtéri egészségügyi vizsgálat során nem merült fel a fertőzés gyanúja, beléptetést követően megkapják a hatósági házi karanténra vonatkozó jelzést (matricát), amit hazatérve jól látható helyre ki kell függeszteni. A hatósági házi karantén betartását a rendőrség ellenőrizheti. A repülőtérről a hazajutást ilyen esetben is mindenkinek magának kell megoldania a lehető legrövidebb útvonalon úgy, hogy minél kevesebb emberrel találkozzon. Ez történhet taxival, privát transzferrel vagy végső esetben tömegközlekedés igénybevételével. A Budapest Airport hivatalos (taxi)szállítójának járványügyi tájékoztatóját itt olvashatja: http://fotaxi.hu/jarvanyugyi-tajekoztato/ További közlekedési lehetőségekről a repülőtér honlapján tájékozódhat: https://www.bud.hu/utazas/kozlekedes

16. Mi az eljárás abban az esetben, ha a lakóhelyem valamelyik szomszédos országban van (Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Ausztria), és Budapesten csak átutaznék?

A beléptetési korlátozások nem érintik a repülőtéri tranzitálást. Amennyiben Budapestről autóval szeretne eljutni a lakóhely szerinti szomszédos országba, és magyar állampolgársággal rendelkezik, akkor még indulás előtt kérje a magyar rendőrségtől, hogy mentesítsék a kötelező karantén alól! A kérelem benyújtására vonatkozóan ld. a fenti 5. pontot.

Azoknak az autós átutazóknak, akik magyar állampolgársággal nem rendelkeznek, a célország (Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Ausztria) budapesti nagykövetségével kell felvenniük a kapcsolatot, kérve közbenjárásukat a magyar rendőrségnél. A külföldi állampolgárok Magyarországon történő autós áthaladását a magyar rendőrség ugyanis csak akkor engedélyezi, ha az adott budapesti nagykövetség garantálja a repülőtérről a határig történő szállításukat. Ilyenkor célszerű valamilyen angol nyelvű igazolást is bemutatni a légitársaságnak arról, hogy be fogják engedni az országba. Nagykövetségünk angol nyelvű konzuli igazolást csak a magyar rendőrségtől vagy a megkeresett budapesti nagyköveteségtől kapott hivatalos visszaigazolás alapján állít ki.

Konzuli igazolás iránti igényét kérjük a repülőgép indulása előtt időben jelezze nekünk a konz.lon@mfa.gov.hu címen. Abban az esetben, ha a célország budapesti nagykövetsége azt jelzi vissza Önnek, hogy nem áll módjában elősegíteni az átutazást, ezáltal a Magyarországon történő áthaladás meghiúsul, akkor a célország londoni nagykövetségét kell megkeresni, hogy milyen alternatív megoldást tudnak javasolni.

17. Hazatérve milyen orvosi ellátásban részesülhetek a jelenlegi járványügyi helyzetben, ha nincs TAJ számom?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vonatkozó tájékoztatását az alábbi linkre kattintva érhetik el:

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/558/COVID19_TAJ_nelkul_EMMI_20200314.pdf

18. Végleges hazaköltözés esetén milyen teendőim vannak, mire kell odafigyelnem a gördülékeny visszailleszkedés érdekében?

Annak érdekében, hogy a magyarországi életkezdése vagy korábbi életének itthoni folytatása könnyebb legyen, az alábbi kormányzati tájékoztatóban összegyűjtve megtalálhatja mindazoknak a főbb ügyeknek a leírását, az illetékes hatóságok és ügyfélszolgálatok elérhetőségeit és hiteles, aktuális információit, amelyek segíthetnek a hazatéréséhez szükséges eredményes felkészülésében: https://ngmszakmaiteruletek.kormany.hu/download/4/fb/f1000/T%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3%20a%20Magyarorsz%C3%A1gra%20visszatelep%C3%BCl%C5%91k%20sz%C3%A1m%C3%A1ra.pdf

19. Nem tudok/akarok hazautazni, de korom/ alapbetegségem miatt a veszélyeztetett csoportba tartozom. Kihez fordulhatok, ha segítségre lenne szükségem?

Amennyiben veszélyeztetett csoportba tartozik, akkor az NHS-nek vagy a GP-nek március 29-ig fel kellett Önnel vennie a kapcsolatot (főszabály szerint levélben), hogy tájékoztassák, hogyan tudja csökkenteni a megbetegedés kockázatát. Ha nem így lenne, akkor telefonon (!) mielőbb lépjen kapcsolatba a GP-vel, de semmiképp ne menjen oda személyesen. Egyúttal az alábbi brit kormányzati honlapon tud regisztrálni, amennyiben nincs a környezetében senki, aki segítséget tudna nyújtani a bevásárlásban, szükséges gyógyszerek beszerzésében, alapvető szükségletek biztosításában.

https://www.gov.uk/coronavirus-extremely-vulnerable

Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet az Egyesült Királyságban élő magyarok körében önkéntes alapon szerveződő kezdeményezésre, amelynek célja, hogy segítsenek a koronavírus miatt karanténba került – nem csak a veszélyeztetett csoportba tartozó -, rászoruló magyaroknak. Akár segítséget kérne, akár önkéntes segítőnek jelentkezne, a facebook oldalukon vagy a https://covidhelphu.com/ oldalon veheti fel velük a kapcsolatot.

20. A Landlord/ főbérlő sürgősen kéri vissza a lakást, milyen jogaim vannak a jelenlegi helyzetben? 

A konzulátus jogi védelmet, ügyvédi tevékenységet nem láthat el, polgári peres ügyekben nem képviselheti a magyar állampolgárt, illetve büntetőeljárásban nem biztosíthat védelmet. Tájékoztatásul jelezzük ugyanakkor, hogy a brit kormány különböző garanciális intézkedéseket vezetett be a bérlők védelmében (pl. minimum 3 hónapos felmondási idő), hogy senkit ne lehessen utcára tenni a jelenlegi járványügyi helyzetben. A lakbért továbbra is szerződés szerint fizetni kell. Az intézkedésekről bővebben az alábbi honlapon tájékozódhat:

https://www.gov.uk/guidance/government-support-available-for-landlords-and-renters-reflecting-the-current-coronavirus-covid-19-outbreak

Ezzel kapcsolatos további kérdés esetén javasoljuk, hogy forduljon ügyvédhez. A kereséshez hasznos lehet még a honlapunkon található ügyvédkereső.

21. Mi történik, ha az Egyesült Királyságban kórházba kerülök és a kiskorú gyermekem egyedül maradna otthon?

A brit Gyermekvédelmi Törvény (Children Act 1989) 20. bekezdése alapján a helyi tanács (Council) ideiglenesen elhelyezi a körzetében a szülői felügyelet nélkül maradt és rászoruló gyermeket és gondoskodik annak ellátásáról a gondviselő bármilyen okból és időtartamra történő akadályoztatása esetén, illetve akkor is, ha a kiskorút elhagyták vagy elveszett. Ha a szülők vírusos megbetegedés miatt hirtelen kerülnének kórházba, kérjék a mentőszemélyzet, a rendőrség, vagy a helyi tanács szociális szolgálatának sürgős segítségét.

22. Munkajogi ügyekben kihez fordulhatok, ha vitás kérdés merült fel a brit munkáltatómmal?

Tájékoztatjuk, hogy a konzulátus jogi védelmet, ügyvédi tevékenységet nem láthat el, polgári peres ügyekben nem képviselheti a magyar állampolgárt, illetve büntetőeljárásban sem biztosíthat védelmet.

Kérjük ezért, hogy tekintse meg az alábbi linkeken található, brit kormányzati információkat https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do

https://www.gov.uk/government/publications/guidance-to-employers-and-businesses-about-covid-19/guidance-for-employers-and-businesses-on-coronavirus-covid-19

A brit kormányzati honlapon azt javasolják, hogy ha valakinek munkaügyi vitája támad, forduljon az ACAS-hoz: https://www.acas.org.uk/coronavirus

23. Elvesztettem az állásomat, milyen lehetőségeim vannak?

A külföldre utazás, illetve külföldi munkavállalás egyéni felelősség. Mindenkinek magának kell felmérnie, hogy a megtakarításai meddig elegendőek a maradásra, illetve szükség esetén a hazatérésre.

Sokan döntöttek már a hazautazás/költözés mellett, ezt jelenleg még repülővel (ld. fenti 1. pont) és autóval (ld. fenti 2. pont) is meg lehet tenni. Repülőjegyek London és Budapest között már akár 20 fontos alapártól foglalhatók. Tisztelettel arra kérjük, hogy hazatérési szándék esetén haladéktalanul intézkedjen, mert a lehetőségek egyre szűkülnek.

Az Egyesült Királyságban történő további tartózkodással, munkakereséssel kapcsolatos tanácsadás nem tartozik a Konzuli Szolgálat feladat-és hatáskörébe. Kizárólag a jelenlegi speciális körülményekre tekintettel osztjuk meg az alábbi információkat.

Amennyiben nem kíván/tud hazatérni, elsősorban a munkerőpiacon történő ismételt elhelyezkedés lehetőségét célszerű felmérni, akár teljesen új területen. Ismereteink szerint nem csak megszűntek, de bizonyos szektorokban keletkeztek is munkahelyek. Az ismételt elhelyezkedésig az Egyesült Királyság illetékes szerveihez lehet fordulni segélyekért, támogatásokért, vagy akár az ismételt elhelyezkedésben történő segítségnyújtásért. Ennek érdekében kérjük, hogy (elsősorban telefonon vagy emailben!) keresse meg a lakóhelye szerint illetékes Tanácsot (Council), valamint a hivatalos brit weboldalakat. Utóbbiak közül néhányat a figyelmébe ajánlunk.

https://www.gov.uk/guidance/benefits-and-pensions-for-eea-and-swiss-citizens-in-the-uk

https://www.gov.uk/browse/benefits

https://www.understandinguniversalcredit.gov.uk/coronavirus/

24. A magyar nyugdíjam folyamatos szolgáltatásához minden évben egy ADATEGYEZTETÉS dokumentumot küld a magyarországi nyugdíjfolyósító szerv, amit egy hónapon belül kell konzuli vagy közjegyzői hitelesítéssel visszaküldeni. Ez a jelenlegi helyzetben nehézségekbe ütközik, mit javasolnak?

A Magyarországon 2020. április 5-én kihirdetett 88/2020.(IV.05.) Korm. rendelet szerint, a külföldön élő vagy tartózkodó ellátottak esetében az „életbenléti igazolás” (éves adategyeztetés) visszaküldésének elmaradása miatt az ellátás folyósítása a veszélyhelyzetet kihirdető magyar jogszabály hatályvesztését követő második hónap végéig nem szüntethető meg. Ha az adategyeztető nyomtatvány az eredetileg megjelölt határidőn belül nem érkezik vissza, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága a veszélyhelyzet megszűnését követően újabb nyomtatványt fog küldeni a külföldön élő nyugdíjasoknak és megfelelő határidőt fog biztosítani az adategyeztető nyomtatvány visszaküldésére. A fent ismertetett eljárás minden olyan, Magyarország által folyósított ellátásra vonatkozik, amelyeknek feltétele a külföldön élő személyek éves adategyeztetése.

A fentiek értelmében nem szükséges a szokásos éves adategyeztetést személyesen megtenni konzuli hivatalunkban mindaddig, amíg a veszélyhelyzet elmúlását követően az érintettek újabb nyomtatványt nem kapnak, melynek visszaküldésére meghosszabbított határidő áll majd rendelkezésre.

25. Sürgős lenne megújítanom az útlevelem/személyi igazolványom a Brexitet követő regisztrációhoz.

A letelepedett jogállás iránti kérelem benyújtására 2021. június 30-ig kerülhet sor, addig az időpontig biztosan lesz lehetősége új okmányokat igényelni. Kérjük, hogy kísérje figyelemmel az ügyfélfogadásunk alakulását, és ha megszűnik a korlátozás, szíveskedjen online időpontot foglalni útlevél és/vagy személyi igazolvány kérelmek benyújtására.  A normál ügyfélfogadás visszaállításáról facebook oldalunkon (Londoni Magyar Konzulátus dolgozói) is tájékoztatást adunk majd. A Brexitet követő regisztrációval kapcsolatos részletes tudnivalók szintén megtalálhatók honlapunkon.

26. Látogatóba/ turistaként utaznék Londonba. A koronavírus járvány miatt el kell –e halasztanom az utazásomat?

Felhívjuk a figyelmet, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Ön személyes döntése. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önt ezen döntések meghozatalában. A jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. Európán belül az Egyesült Királyság a koronavírus járvány által egyik legsúlyosabban érintett ország. Az eddig regisztrált fertőzések száma meghaladja a 274.000-et, az elhalálozások száma a 38.000-et. Jelenleg is több, mint 7.000 koronavírusos beteget kezelnek kórházban. Az Egyesült Királyságban kijárási korlátozás van érvényben, a turista látványosságok, vendéglátó-és szórakoztatóipari egységek zárva vannak. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során, adott esetben ellehetetlenítheti a hazatérést is.

A brit kormány bejelentése szerint június 8-tól kötelező karantént vezetnek be a külföldről beutazókra nézve. A részletekről a brit határőrség honlapján olvashat: https://www.gov.uk/uk-border-control

A fentiekre tekintettel is kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kísérjék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nagy-britannia  

Amennyiben fenti linken tájékoztatás jelleggel közölt információkon túl további kérdései lennének az Egyesült Királyságba történő beutazás feltételeiről, kérjük, hogy forduljon közvetlenül a hatáskörrel rendelkező budapesti brit nagykövetséghez az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Telefon: +36 (1) 266 2888

elektronikus üzenet: www.gov.uk/contact-consulate-budapest  

honlap: https://www.gov.uk/world/organisations/british-embassy-budapest

facebook: UK in Hungary